Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

Junijsko branje

Default avatar
Pozdravljeni, Knjižni molji!

Torej, mislila sem, da bi bilo dobro odpreti novo temo - da ne pišemo v staro temo.

In kaj beremo junija?

Jaz berem Vampirsko akademijo. Lahkotno branje. Prav potrebujem nekaj lahkega, pišem novo knjigo in potrebujem malo sprostitve.

Lp!
Default avatar
D'Arcy Niland: Shiralee

Odlično branje. Že nadaljevanko sem zelo rada gledala (pred več kot dvema desetletjema so jo predvajali na Slo 1 (najbrž :) pod naslovom Težko breme), knjiga pa je prava poslastica. V spremni besedi (Katarina Mahnič) izvemo pa še marsikaj zanimivega, tudi o besedi shiralee.

K.
Default avatar
Maria Barbal: Kamen v melišču

Odličen prvenec katalonske pisateljice. Prvoosebna pripoved osemdesetletne pripovedovalke, preproste kmetice, je nadvse prepričljiva. Njene besede niso obtežene z leporečjem, udari naravnost, v sredico, s klenim jezikom in izredno izvirnimi in učinkovitimi primerjavami. Čeprav govori o življenju iz zadnje vrste, o garanju in pogrešanju čustvene hrane, mi je roman pustil občutek lepega. Mnoge dele sem prebral večkrat.
Default avatar
Vladislava Vojnović: lenjinova desnica ili kako se udati za agenta CIA

O knjigah, ki jih piše frendica, je vsekakor nerodno pisati, zato bom bolj ali manj informativna. Dobra pesnica. Kot scenaristka je napisala npr. scenarij za mladinski film Papirnati princ, ki je pobral enajst kar krepkih mednarodnih nagrad. Roman, na osnovi katerega je nastal scenarij, je pobral vse srbske nagrade za mladinsko pisanje, ki kaj štejejo,obetajo se tudi prevodi .... Dve monodrami, ki jih piše pod psevdonimi, sta bili uprizorjeni tudi pri nas. Skratka - "multipraktik"

Zdaj je izšla še tale knjiga z glavno junakinjo, rusko izseljenko Miro, živečo v ZDA, sicer restavratorko v glavni vlogi. Bejba se po spletu naključij zaplete z rusko mafijo, čemur sledi nekaj akcije, nekaj komedije zmešnjav, nekaj ljubezni ... Čiklit- nič več in nič manj.
Default avatar
Kluun - Pride ženska k zdravniku ...
Namenoma nekaj, da sem vsaj malo v koraku s časom, in ker se mi je ponudila, sem jo vzela - in prav po hitrem postopku požrla. Zdaj tudi razumem, zakaj je bila hit. Sem spustila nekaj solzic vmes, ker je enostavno žalostna. Stilsko všečno napisana, ker tip ne dolgovezi in ker ni osladen (me zanima, kako bi ista stvar izpadla izpod peresa kakega Američana), ker enostavno in brez ovinkarjenja pove. Po eni strani se mi je tip zdel totalen egoist, mislim, kako lahko v taki situaciji sploh ovohava druge ženske, kaj šele z njimi spi in ima razmerja, po drugi strani pa verjetno nekje mora tista negativa ven usekat, sicer se človeku zmeša. Iz službenega okolja mi je znana tematika paliativnega zdravljenja + načela dodajati življenje dnem, ne dni življenju, se mi zdi, da je tu to prikazano zelo nazorno in, no, lepo. Ampak to je teoretično znanje, praktično, k sreči, mi je bilo do zdaj prihranjeno. Knjiga, ki se jo splača prebrat, ena taka, ki nekaj da in ki bi jo morda celo lahko človek večkrat prebral, vsaj določene odstavke. Sicer ne čisto tam nekje pri vrhu po kvaliteti, ampak definitivno (vsaj zame) več kot čiklit; mi bo ostala v spominu. Lajkam :)
Default avatar
Mojca Kumerdej: Fragma

Tudi tole je zbirka kratkih zgodb. Kakovostno pisanje, zanimivo branje. Vsekakor priporočam, sama pa se bom definitivno lotila še njenega romana Krst nad Triglavom.

K.
Default avatar
Irfan Orga: Portrait of a Turkish Family

Avtobiografsko pisanje za tiste, ki radi "pokukajo" v tuja življenja, hkrati pa ponuja vpogled v del turške zgodovine. Avtor je bil rojen v premožno družino v Turčiji pod sultanom, prva svetovna vojna pa je družino spravila na boben, oče je padel, za avtorja, takrat še otroka, pa se je življenje spremenilo. Dobri orisi ljudi, predvsem žensk - matere in babice po očetovi strani, ki sta morali iz nič potegniti moč v razmerah, v katerih se nista znašli, in preživeti ter sami vzgojiti tri otroke. Čustveno nabito pisanje, ki morda izgubi nekaj poleta v drugi polovici, ko avtor nekoliko bolj na hitro opisuje svoja odrasla leta, prvi del pa me je čisto potegnil vase in mi pred oči priklical detajle neke manj znane dežele.
Default avatar
Eleanor Hodgman Porter: POLIANA

Neverjetna zgodba o moči optimizma

Ko se sirota Poliana preseli k svoji samski teti, s svojim optimizmom spremeni življenja vseh, ki jih sreča. Igra se igro "bodi Hvaležen", ki jo je njen oče naučil zato, da bi znala ceniti sebe tako, kakršna je - dokler se nekega dne ne zgodi nekaj groznega in niti Poliana sama ne ve, kako bi bila lahko ob tem hvaležna.


Delček iz knjige:

"Kar potrebujejo moški in ženske, je vspodbuda. Njihove naravne moči nasprotovanja je potrebno okrepiti, ne pa oslabiti ... Namesto tega, da se vedno osredotočaš na človekove napake, poudari njegove vrline. Poskusi ga izvleči iz njegovega stalnega ponavljanja slabih navad. Pokaži mu njegov boljši jaz, njegov pravi jaz, ki si upa, naredi in zmaga! Vpliv prijetnega, uslužnega, pozitivnega značaja je nalezljiv in ima moč, da spremeni celotno mesto ... Ljudje izžarevajo tisto, kar je v njihovih glavah in njihovih srcih. Če se bo človek počutil prijaznega in ustrežljivega, se bodo kmalu tako počutili tudi njegovi sosedje. Toda če bo ošteval, se mrščil in kritiziral - mu bodo njegovi sosednje vrnili namrščen pogled s še večjo močjo! Ko iščeš in pričakuješ slabo, boš to tudi dobil. Ko veš, da boš našel dobro - boš to tudi dobil ... Povej svojemu sinu Tomažu, da veš, da bo z veseljem napolnil košaro za drva - potem pa ga začni opazovati, pripravljenega na nalogo in zainteresiranega!"

Oglejte si tudi povzetek in preberite kakšno od poglavij.
Default avatar
... za vse tiste, ki se ob knjigi radi sprostite in še naredite nekaj zase ...

Jon Rasmussen: IZSANJATI SVOJ SVET V RESNIČNEGA

Ste molili, meditirali ali preizkušali tehnike pozitivnega mišljenja in se nič ni spremenilo? Ste dali možnost afirmacijam, trenerjem, terapiji, skrivnosti, zakonu privlačnosti, jasnovidcem in astrološkim vpogledom in se še vedno gibljete v okviru nespremenjenih izkušenj, ne glede na to, kako se trudite? Če je tako, vam povem, da obstaja razlog zaradi katerega se nič ne spremeni dovolj hitro. Šamani poznajo ta razlog in ga znajo preskočiti preprosto in elegantno. Ovire ležijo skrite v globinah vaše duše in podzavesti, tu pa šaman opravlja svoje delo.

Z nekaj subtilne predrznosti avtor informira, navdihuje in izziva bralca k popolnoma novemu pristopu za spremembo življenja v takšnega, kakršnega si želimo. »Izsanjati svoj svet v resničnega« je epsko potovanje do najbogatejše možne usode, ki ostaja na razpolagi tako vam kakor tudi svetu, medtem ko se naužijemo avtorjevega spoznanja, modrostnih naukov, izkušenj in vizije.

Za še kakšno "cvetko" več iz knjige ...
Default avatar
A lahko nehaš/nehate smetit forum z reklamnimi objavami. Lepo prosim!
Default avatar
Se strinjam z Enko. Če kdo hoče objaviti reklamo, naj jo objavi v temi, ki je namenjena temu.
Default avatar
William Trevor Two lives

Odlično. Moj prvi Trevor, ki pa ne bo ostal edini.

V knjigi sta dva romana: Reading Turgenev (Booker shortlisted 1991) in My House in Umbria.
Romana o dveh ženskah, ki sta si zelo različni. Ena je introvertirana, samotarska; druga izredno družabna, ves čas v središču pozornosti, včasih že kar nadležno vsiljiva. Toda ženski sta si tudi zelo podobni. Obe sta stari nekaj čez petdeset let in pri obeh je meja med resničnim in namišljenim svetom zabrisana.
Mary Louise Dallon je nesrečno poročena, a uteho najde v prebiranju Turgenjeva in v spominih na nekaj mesečno ljubezen. Emily Delahunty je "romantic novelist", ki v svoji hiši v Umbriji nudi zatočišče trem žrtvam bombnega napada v vlaku. Resnični dogodki iz sedanjosti in preteklosti se prepletajo s sanjami, predvidevanji, vsebino romanov, ki jih je napisala oz, ki jih prebira... Zgodbi se iz sedanjosti selita v preteklost pa spet nazaj. Z vsakim poglavjem zvemo kaj novega o osebah in njihovem življenju. Zelo ganljivo, občuteno, polno človeške topline in razumevanja. Ne moreš, da se te ne bi dotaknilo in te držalo še nekaj časa.
Enkratno! Predvsem pa mi je bila všeč nekakšna melanholija, ki se vleče preko obeh romanov. Ne vem, kako bi to opisala. Nekakšna tragika ali žalost, ki pa ni pesimizem. Ujetost v usodo, pa vendar ne obupavanje.

Tudi zaradi tega bi rada Trevorja brala v slovenščini. Bo kdaj kakšen prevod?
Default avatar
Prosim za predloge poletnega branja.
Default avatar
@Hermiona: evo, tudi jaz sem naklonjena Trevorju - doslej sem pa prebrala Mrs. Eckdorf in O'Neill's Hotel, Other Peoples Worlds & The Boarding-House. Dobro, da si me spomnila nanj ...
Klasično, ampak tako, kot se šika - in ja, zagotovo je mojster štimunga.
Default avatar
Pravkar berem Paulo Coelho - Zahir in moram rečt, da se kr težko prebijam.. jo berem že več kot en teden.. Pred tem sem brala Pride ženska k zdravniku in Vdovec..
Default avatar
Andrej Gelasimov: Leto prevar

Kaj pa vem, tole bo spet ena vehementna kritika brez utemeljitve ;-). Knjiga me je preprosto pustila hladno. Je pa v knjižnici kar iskana, tako da očitno pač meni ni sedla.
Default avatar
Junijsko branje? phahahahahahha a se vi hecate, da ne rečem kaj druzga??Vi niste normaŁni!!
Celo leto se trudim da nrdim use bralne in use in pool da bom še junija bralaa?? a smo šli flt??
Jaz berem edino PRINCESKIN DNEVNIK (MEG CABOT) full dora knjiga, še sploh za punceeee!!
Priporočam, drugače pa pol je še dora SKRIVNI DNEVNIK JADRANA KRTA in to je to :)!
tko in tko pa sm pr obeh že prebrala usee (=() delee!! škodaaa
no to je to paapaaa
Default avatar
Vjera Mujović: Nisam ovako zamišljala život

Tale zbirka .. hm ... recimo jim črtice, delo črnogorske igralke, je imela za povod avtoričino prometno nesrečo, v kateri je utrpela hudo poškodbo roke, ki je za seboj potegnila več operacij, dolgo bivanje v bolnišnici itn. In zasnova niti ni slaba: kratki zapisi o ljudeh, ki jih človek sreča v takšnih okoliščinah - od dohtarjev, medicinskih sester, terapevtov, strežnic in snažilk do sotrpinov in njihovih obiskovalcev. Črtice so poetične in sem ter tja pospremljene s punčkasto obarvanimi ilustracijami, sicer pa bolj ali manj posrečene - ene prav fajn, druge pa kot izpod tipkovnice pisanju predane gimnazijke. Prav ta neuravnoteženost je kriva, da si človek reče - škoda. Prebrano, ampak sem in tja je bilo treba kakšno štorijo izpustiti.
Default avatar
_Maja_107:

Nekateri pač radi beremo? In kaj s tem? Je kaj narobe, če človek gre v knjižnico in si izbere zanimive knjige, se kratkočasi z branjem? Na žalost mlajše generacije raje sedijo pred računalnikom, uporabljajo facebook cel dan in na koncu se čudijo, ker spis slovenščine pišejo -1?...
Drugače pa ne žali uporabnikov na tej strani, ker to pač ni lepo. Če te tema ne zanima je pač ne odpiraj. A je tako težko?

Skrivni dnevnik Jadrana Krta? Hm... Začela sem brati, ko sem imela štirinajst let, vendar sem se dolgočasila in nikoli nisem prebrala do konca.

Princeskin dnevnik? Slišala zanj, vendar to je zame branje -11 let. Pri svojih dvanajstih letih sem brala že knjige za odrasle. Mladinski oddelek se mi je zdel otročji.

Drugače pa, pred kratkim sem prebrala roman Kozarček preveč (Stella Kos). Priporočam! Zgodba govori o punci, ki je zanosila in čez roman pripoveduje, kako ona doživlja nosečnost, kako mama to ne sprejme...

Sedaj pa berem knjigo Trojanska maska. Zanimivo branje.
Vmes pa sem še prebrala Vampirkin dnevnik - Bes, Pride ženska k zdravniku ter Vdovec.
Default avatar
V zadnjem tednu sem prebrala tri res dobre knjige:

Zusak: Kradljivka knjig.
Zelo zanimivo napisana knjiga.Kljub vojni temi, sem uživala v vsaki minuti branja. Moram priznati, da sme na koncu tudi jokala, čeprav to ni jokava, sentimentalna knjiga. Zelo priporočam. Tudi za poletno branje.

King: Mobi
King kot King. Ma, vseeno, jaz ga rada berem.

po priporočilu Enke (Enka, hvala) Nataša Sukič: Molji živijo v prahu
Očitno so mi v juniju namenjene na tak ali drugačen način vojne teme. Zanimivo.

Za majsko branje pa vidim, da je že Enka podala moje priporočilo za Dobra znamenja. :-)

Moderatorji

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture
Nataša P
mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine
Gordana Rodinger