Forum.Over.Net

Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

Aktualizacija cankarjevih del

Default avatar

general Glanzkopf

beri še enkrat je napisal/a:
Poveličevanje Slovenije bi rad? Kaj pa je za poveličevati?
Default avatar

ljubinica

Seveda je Cankar aktualen še danes. Vedno je bil. Odlično prikazuje realnost v naši družbi, predvsem pa obraz naših politikov, ki nas že od nekdaj veselo prodajajo zdaj enemu, zdaj drugemu tujcu, seveda za lasten profit.
Njegova dela kličejo slovenskemu narodu, naj se taki politiki upre, naj se dvigne, naj bo ponosen. Žal ga narod že 100 let ne sliši. Ga ne sme slišati, za to vedno poskrbi politika, preko šolstva, ki nam ga prikazuje kot nekega večnega jamrača.

Tudi Prešerna je utišala/cenzurirala politika. Še danes ni v Zdravico vrnjena cenzurirana kitica, ki nagovarja Slovence in Slovenke, naj nadaljujemo svoj rod. Skoraj 200 let ni političnega ali družbenobrižnega junaka, ki bi to popravil. Celo več, za himno so nam vsilili kitico, ki naj bi (poudarek je na naj bi - tako nas prepričujejo in tako učijo v šolah) poveličevala multikulti.

In imamo avtorje - eden je celo zgoraj omenjen in predlagan kot primer narodnozavednega - ki so krasno opisovali slovensko deželo in slovenskega človeka, politično pa so delovali prav nasprotno. Tavčar, naprimer. Malo si preberite, kako je pripomogel, da Maister ni mogel ubraniti Koroške. Malo si preberite, kakšno vlogo je namenil slovenščini.

Embalaža je lahko lepa, a kaj pomaga, če je vsebina gnila. Cankar ni slepomišil. Cankar je bil vizionar. Zato je tudi plačal ceno. Da so se lahko kičasti paketki prodajali mirno naprej.
Default avatar

NYCI

Na razprodajo Slovenije AKTUALIZIRAN (POSODOBLJEN) CANKARJEV CITAT:
"Naši nad vsem, kar prihaja iz tujine, od omedlevice navdušeni pa niso pozabili samo na slovensko kulturo (slovenskega jezika itak nikoli niso znali), ne samo na Trubarja, Prešerna in Levstika, temveč pozabili so navsezadnje kar sami nase, na svoje ime in na svojo domovino. Pravega nad vsem, kar pride iz tujine, navdušenega Slovenca je sram, da stanuje v Ljubljani, ne pa na Dunaju ali vsaj v Gradcu ... Ljudje so zdaj med nami - saj jih lahko vsaki dan slišite - ki bi nas najrajši prodali - kaj prodali - kar dali vbogajme."
Default avatar

Literatura

Ljubinica je napisala odličen komentar.

S Cankarjevimi deli v šolskem programu je pa tako: mi smo ga morali v osnovni šoli brati kar precej. Pa niso nam ga vsiljevali kot večnega jamrača, ampak dajali so nam ga brati brez razumevanja konteksta, v katerem so nastajala njegova dela. Kako naj dvanajstletnik razume Hlapca Jerneja brez razumevanja zgodovine? Srednješolci so druga kategorija - razumljivo je, da srednješolci že berejo Cankarja. Je pa tudi tukaj koristno razumevanje zgodovinskega in družbenega konteksta. In če to razumeš, noben Kersnik, Tavčar, Kranjec - pa so čisto solidni pisatelji, Cankarju po globini in družbeni kritičnosti niti blizu ne more priti.

Je pa izrinjanje Cankarja res simptom današnjih pritlehnih političnih in ekonomskih interesov, ki jim je vsaka družbena kritičnost nevarna, kot so jim nevarni ljudje, ki razmišljajo s svojo glavo . Cankar je bil upornik, človek izjemnega duha, kritičen mislec, upiral se je hlapčevski mentaliteti, samo razumeti ga je treba. Enako velja za Prešerna.
Default avatar

ljubinica

In da Cankar ni znal ničesar lepega in pozitivnega povedati o Slovencih, ni res. Tole je zame eden njegovih najlepših govorov.

"Nikdar se še ni naš slovenski narod tako visoko, tako sijajno razmahnil, kakor v teh zadnjih dveh letih vojne. Dokazal je vsemu svetu, da je zrel za svobodo, zrel za lasten svoj dom. Priznam odkrito, da sem v prvih mesecih vojne trepetal za ta narod, ki ga ljubim, kolikor človek ljubiti more. Rekel sem si v plahem srcu: 'Ta peščica dobrih ljudi ob Adriji bo v svetovnem metežu izginila, bo poteptana, truplo njeno bo vrženo v morje!' - Ni me sram tiste plahosti; saj vem, da jih je bilo mnogo, ki so mislili kakor jaz. Kmalu že pa sem videl znamenja, videl jih v svojo srčno radost in obenem v svojo sramoto, da tega naroda, ki ga ljubim - nisem poznal. Ne poznal odporne moči njegove, ne politične zrelosti njegove, ne njegove samozavesti. Tako so nas tujci in potujčenci delali majhne in slabe, da smo nazadnje že sami verovali v to svojo neznatnost in nemoč! Izkazalo pa se je, da nas ta silni vihar ni potisnil k tlom, temveč, da nam je opral duše in srca, nas pomladil, nas dvignil kvišku!"
Default avatar

se popolnoma strinjam

beri še enkrat je napisal/a:
Zelo dobro napisano! Se popolnoma strinjam!
Default avatar

Ljubinica

beri še enkrat je napisal/a:
Kolikokrat si pisal/-a na Ministrstvo za šolstvo, da naj spremenijo učni načrt?
Smo mi krivi, da se v šolah ne obravnava besedil, ki si jih želiš? Misliš, da si jih mi ne bi želeli?

Kdo odloča o šolstvu v naši državi? Politiki.

Kdo odloča, da se bo Zdravljica recitirala v arabščini na Prešercu in na proslavah? Ljudstvo gotovo ne, ampak politiki in njihovi podrepniki!!!

Kdo je določil Zdravljico za himno? Ljudstvo? Smo imeli referendum morda na to temo? Ne, Odločila je politika.

Zakaj ni v UN ničesar o slovanski mitologiji, o starovercih na Slovenskem, o Celjskih grofih, zakaj ni v UN Bevkovega dela Umirajoči bog Triglav? Zakaj tega dela nobena založba že več kot 50 let ni ponatisnila? Kdo odloča o tem? Politika.
Zakaj namesto Romea in Julije ne obravnavamo Friderika in Veronike Deseniške? Zdaj je idealna priložnost, nam je Sivec napisal lep roman na to temo, berljiv tudi za mladino.

Koliko literarnih del si predlagal/-a Ministrstvu za šolstvo, da bi se dvignila pri učencih narodna zavest?
Kolikokrat si protestiral/-a na istem ministrstvu, da današnjo mladino na vsakem koraku posiljujejo z multikulti?

Torej, ne zlivaj gnojnice po nas.

In kot že rečeno - po obstoječem UN se v OŠ obravnava ena sama Cankarjeva črtica!!! Dvomim, da učencem ravno ta naredi veliko moralne škode.

In če kdo dela iz nas hlapce, nas delaš ti. Ti nas zmerjaš s hlapci šolskega sistema.
Default avatar

danes neprijavljena

beri še enkrat je napisal/a:
Podpišem od začetka do konca. Hlapci povzročajo samo halo efekt pri vedno novih generacijah. Res je bil Cankar odličen pisatelj, kar se tiče sloga, rabe jezika. Za današnji čas je sicer patetičen, ampak treba ga je gledati v časovnem okviru njegove dobe. To pa je tudi vse, kar je dobrega pri njem. Bil je produkt bolne ženske, do katere je vse življenje gojil bolan odnos, iz tega pa izhaja tudi njegova izkrivljena pasivno-agresivna drža kot dela nacionalne skupnosti. V njegovih očeh smo mi vsi bogi bogi, hinavski in manipulativni, kot Francka.

Absolutno ni primerno za otroke. Ma za nikogar. Besedni virtuoz gor al dol.
Default avatar

u madona

danes neprijavljena je napisal/a:

Dobr si napisala.
Default avatar

kakor kdo vidi lepoto

ljubinica je napisal/a:
Default avatar

general Glanzkopf

Ponosnejšega Slovenca od Cankarja pa težko najdeš. On je bil velik domoljub in se je broil proti jugoslovanizaciji, ko je to bilo nevarno.
Default avatar

srebrna mesečina

Cankarja sem brala v osnovni šoli. Njegove črtice Mater sem zatajil, Desetica, Skodelica kave, so me ranile do srca. Spomnim se, kako sem kot deklica jokala, ko sem brala roman Na klancu, v katerem trpeča Francka teče za vozom.
Cankar je bil velik realist. Brez olepševanja opisuje čas in izredno težke življenjske razmere propadlih obrtnikov. Življenje je bilo v tistem času izredno težko. Slovenci smo bili hlapci in reveži, le redki so bili dobro stoječi. Nekaj bogatih kmetov, trgovcev, ali mogoče kakšen tovarnar, drugače pa ena sama, velika revščina.
Ne smemo si zatiskati oči.
Še zdaj znam na pamet nekatera njegova besedila npr. iz Hlapca Jerneja:

Štirideset let sem delal, štirideset let sem zidal, Bog je blagoslovil moje delo, da je obrodilo obilen sad..Čigavo je delo? Čigav je sad....
Vprašanja, ki so aktualna tudi v današnjem času.
Default avatar

moj najljubši

Cankar je moj najljubši slovenski avtor. Sem prav žalostna, ker v današnjih časih ni takšnih Slovencev.
Default avatar

barb ba

ljubinica je napisal/a:
Se strinjam.
Default avatar

Tajkun4433

Zagotovo največji idijot iz obdobja moderne ... prepovedat, zažgat, ba garmando z njim!
Default avatar

Literatura

Tajkun4433
12 Dec 2017 22:09
Zagotovo največji idijot iz obdobja moderne ... prepovedat, zažgat, ba garmando z njim!

Protestantske knjige so tudi zažigali, pa Trubarja preganjali, če razumeš...

Moderatorji

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture
Nataša P
mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine
Gordana Rodinger