Med.Over.Net

Demenca

Kako pomagati osebi z demenco takrat, ko se vede neobičajno, neprimerno, zmedeno in neobvladano? Kako jo varovati, jo razumeti, je ne prizadeti, jo zaposliti, se izogniti konfliktom? Kako se osebno spopasti in rasti ob izkušnji, kako osveščati in ozaveščati lastna čustva, postopno spreminjati prepričanja, da naše odnose ne spremljajo le stiske, temveč občutek naklonjenosti in hvaležnosti, da smo še vedno skupaj. Delite in izmenjajte izkušnje z drugimi.

ne zmorem več

Default avatar

brigita71

Pomoč... ne zmorem več...moja mama je dementna. ne morem se več sprijazniti z mamino sovražnostjo...bolj kot se jaz trudim, bolj je sovražna do mene.Kaj storiti?
Default avatar

martin_rakusa

Spostovana Brigita,

kot lahko predvidevam iz vasega opisa ima vasa mama ze diagnosticirano demenco, ki je napredovala. Simselno bi se bilo pogovoriti z zdravnikom specialistom, ki jo vodi.

V napredovali fazi demence, se bolniki na zalost lahko obrnejo proti svojcem. Poleg terapije z zdravili, je potrebno tudi resno razmisliti ali lahko za bolnika se skrbimo sami. Mnogokrat je bolje, da se poskrbi za domsko varstvo.

V prvi fazi je to lahko predvsem stresno za svojce, vendar ce boste izgoreli, potem nikakor ne boste mogli skrbeti niti za svojo druzino, niti za dementno mamo.

Lep pozdrav.