Med.Over.Net

ARHIV - zdravstvo

Spoštovani, ta forum je zaprt za pisanje in je namenjen samo branju tematik s področja zdravstva. Tukaj lahko poiščete nasvet, v že odgovorjenih vprašanjih. V primeru, da bi želeli postaviti novo vprašanje, prosimo, da izberete področje, ki vas najbolj zanima in menite, da je najbolj primereno za vaše vprašanje.
Hvala za razumevanje.
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=467

Dementna tašča ki "poka od zdravja" vendar se izogiba vseh stikov in zdravnika...

Default avatar

bakiadler

Spoštovano!

Takih primerov kot je moj je itak že veliko, ampak odprl sem novo temo za to, da bom morda le dobil odgovor na nekaj vprašanj, ki me mučijo.
Gospa je stara 82 let in živi sama v hiši z vrtom na Gorenjskem. Skrbi za vse (trava, vrt, rože...), hiša se sveti; je v odlični fizični kondiciji in tudi osebno izredno urejena (frizura, higiena...) - ampak!
Seveda ne prizna svoje demence. Ne zna več povedati neke misli, niti je ne razume, ker sproti pozablja. Počasi postaja tudi zlobna (predvsem do svoje hčere - moje žene, kar jo osebno zelo prizadane in posredno mene), k zdravniku ne hodi, z nikomer se ne druži, razen tu in tam z dvema starejšima paroma (eden je njen še starejši brat), ki ji pač tudi ničesar spodbudnega ne povedo.
Ta starejši brat, ki ga gleda kot Boga, pa ji seveda pripoveduje da jo bodo v Domu izstradali, umorili, hkrati pa da ji vsi hočejo slabo in da ji bo on zrihtal podaljšanje vozniške (kar je tudi že storil z ustrezno podkupnino) in tudi sedaj ji bo ponovno (na deželi to ni problem - dohtar bo za nekaj 100€ napisal, da je odličnega zdravja, le malo slabše vidi in nič dosti spraševal dalje!). Sliko imate!
Vprašanje je zelo konkretno! Kako ji vzeti opravilno sposobnost? Kako se to stori? K zdravniku noče, če pa izve (kar se zelo lahko zgodi) da sva šla z ženo sama, pa bo - milo rečeno hudič! Ali je smiselno iti na socialnoskrbstvo - ali lahko to oni naredijo? Ali obstaja kaj takega kot skrbništvo oz. prokura? da se ji omejijo oziroma nadzorujejo določene pravice.
Že sedaj počne neumnosti na cesti, ko pa bo povozila otroka na prehodu za pešce, ali mamico z vozičkom ob lokalni cesti, pa se bomo čudili..
Res bova vesela konkretnega nasveta - odgovora - morda kam naj se konkretno obrneva za nasvete - predvsem okoli opravilne sposobnosti, pa seveda tudi kako jo prepričati, da naj gre v Dom, vsaj v dnevno oskrbo
Default avatar

pitra

Kar podoben primer je bil pri nas doma, samo, da oseba ni imela vozniškega dovoljenja in s tem ni bilo problema. Sem pa tudi jaz poznala osebo, ki si je na tak način podaljšala veljavnost vozniškega, čeprav še iz avta ni bila sposobna izstopiti brez pomoči drugega.
Na CSD se lahko vloži zahteva za skrbništvo za poseben primer- urejanje finančnih zadev, priporočene pošte,..., lahko je skrbnik sorodnik ali pa se ga določi po uradni osebi. Gre za skrbništvo za poseben primer. Drugače pa je možno sprožiti na sodišču postopek za odvzem opravilne sposobnosti. Seveda ne bo šlo drugače, da ta oseba tega ne bo izvedela, saj bo tudi na obravnavo vabljena, mnenje pa bo dal tudi CSD. Sodnik vas bo vprašal ali boste plačali izvedenca, to je zdravnika psihiatra, ki bo osebo izprašal in napisal svoje mnenje. V kolikor bo psihiater dal mnenje, da ni sposobna skrbeti zase in za svoje premoženje boste skrbništvo dobili, po opisanem pa dvomim, da se bo to zgodilo. Demenca naj bi bila že kar napredovana, da bo psihiater to napisal. Mislim, da gre vendarle za začetek bolezni in res bi bilo dobro, da bi jo pregledal njen zdravnik in dal zdravila. Začetna faza se lahko zaustavi in bolezen napreduje bolj počasi.
Problem vidim v njenih prijateljih, bratu in vas očitno, ki ji želite dobro, ne posluša in vas tudi ne bo, bo samo še huje. verjemite gre za lastne izkušnje. Glede doma upokojencev bo verjetno tudi težko, ker so ji vse predstavili v slabi luči. Nekateri upokojenci pa z odhodom v dom kar na novo zažarijo, tam je tudi zdravnik in to zelo olajša življenje starostnika. Tudi sama imam izkušnjo, da oseba ni želela v dom, dokler ni prišel infarkt, potem smo jo, s pomočjo lečečega zdravnika prepričali, da je oseba pristala na namestitev. Če pa sama ne bo/bi dala vloge za namestitev, pa tudi to ne bi bilo mogoče, ker se pač kar dolgo čaka. Sicer so privatni domovi (cca 300 eur je dražja mesečna oskrba) in tam bi dobili namestitev takoj.
Ker dobro poznam naravno pomoč pri demenci, priporočam, da se z gospo pogovorite, da bi jemala vsaj CBD, ki je popolnoma naravno in se dobi v obliki smole, seveda pa je potrebno jemati dnevno, kar je pri takih osebah, ki pozabljajo problem. Žal, kot sem zapisala druge rešitve ni in bo vedno slabše, bolezen bo lahko hitro napredovala. Za pogovor o napisanem in še drugih izkušnjah pa me lahko kontaktirate na [email protected].