Med.Over.Net

Pravna pomoč bolnikom z rakom

Odgovarjajo: dr. Jaka Cepec, univ. dipl. prav.

Forum namenjen bolnikom in bivšim bolnikom z rakom, ki se ob težki bolezni vse pogosteje srečujejo s pravnimi vprašanji iz področja dela, zaposlitve, socialne varnosti in pacientovih prvic.

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.

jakacepec

zaposlitev s krajšim delovnim časom

Default avatar

Pikapoka70

Pozdravljeni!

Invalidska komisija mi je zaradi raka jajčnikov in s tem posledično odstranitev rodil in KT, odobrila delo s krajšim delovnim časom (4 ure zaposlena, 4 ure invalidska). Sedaj mi mora delodajalec dati novo pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas. Zanimajo me moje pravice v tej pogodbi. Kakor vem mi mora priznati celoten dopust. Ali lahko delodajalec zahteva da delam več kot 4 ure na dan? ....
Ali lahko menjam službo v primeru, da delodajalec ni pripravljen upoštevati mnenje invalidske komisije?
Hvala in lep dan vsem forumašem.
Default avatar

jakacepec

Spoštovani,

delodajalec vam mora omogočiti, da delate v skladu z odločbo Zavoda po štiri urne dnevno in od vas ne sme zahtevati dodatnih ur dela, saj le tega po odločbi Zavoda niste sposobni. Glede dopusta se ne spremeni čisto nič, saj imate še naprej pravico do enakega števila dni, kot ste ga imeli do sedaj.

Službo lahko menjate ne glede na to ali vam delodajalec krši pogodbo o zaposlitvi ali ne. Zakon ureja pravico do odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ki jo lahko delavec poda, ne glede na razlog. Zato vašega vprašanja nisem razumel.
Default avatar

Pikapoka70

Hvala za odgovor.
Delodajalec mi ne da nove pogodbe, ker ima težavo z določitvijo dopusta in plače. Namreč odločil se je, da sedaj sem mu prevelik strošek za samo 4 ure dela in komplicira. Jaz pa se bojim menjati službo v tem trenutku, ker v bistvu sploh nimam pravega statusa. ZPIZ je že izdal odločbo, ki je že izvršljiva, delodajalec pa mi ne da nove pogodbe, kar pomeni, da na ZZZS še vedno nisem prijavljena za krajši delovni čas, čeprav bi morala že biti.
Sem neizkušena v tem in raje vprašam.
Default avatar

jakacepec

V skladu s 67. členom ZDR-1 ima delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju pravice iz socialnega zavarovanja, kot če bi delal polni delovni čas. Prav tako ima pravico do plačila za delo po dejanski delovni obveznosti ter druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja, kot delavec, ki dela polni delovni čas, če ni s tem zakonom drugače določeno.
Delodajalec ne more zahtevati, da delate več kot štiri ure na dan, kakor vam je priznano z dokončno in izvršljivo odločbo ZPIZ R Slovenije.
V skladu z 39. členom Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov vam je delodajalewc dolžan ponuditi sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi v skladu s pogoji iz invalidske odločbe s katero so vam priznane pravice iz naslova invalidnosti . Če delodajalec invalidu utemeljeno ne more ponuditi nove pogodbe o zaposlitvi mu lahko odpove pogodbo o zaposlitvi po postopku, ki je določen v 40 členu ZZRZI ( o tem odloča komisija za ugotovitev razlogov za odpoved pogodbe o zaposlitvi).

Moderatorji

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.
jakacepec