Pravni nasveti

Odgovarjajo: Pavel Zajc, odvetnik • Petra Tušar, odvetnica

Overjanje pogodbe o plačanem avansu

Default avatar
Pozdravljeni!
S partnerjem sva se odločila za nakup stanovanja na hipoteko. Sama sva skozi leta varčevanja ( doma v šparovček) navarčevala 20.000eur za ostali znesek kredita pa sva odšla na banko. Banka želi imeti overjeno potrdilo, da sva prodajalcu izročila iz lastnih sredstev 20.000eur. Ko sem se zanimala pri notarju, pa je ta zatrdil, da čeprav smo vsi (prodajalec +kupec) pripravljeni napisati izjavo, da sva ta denar izročila kupcu v gotovini (oz.ga bova), (da lahko to izročitev naredimo tudi vpričo notarja in drugih prič), trdil, da za se mora znesek obvezno prenakazati iz najinega ttr računa na prodajalčevga. Prosim, če mi lahko razložite, zakaj to zahteva notar - čeprav banka ne. Ali lahko v primeru, da je problem v višini zneska tega pač razbijemo na več delov? Hvala za Vaš odgovor!
Default avatar
Pozdravljeni,

ne vidim zakonskega razloga, na podlagi katerega ne bi bila možna overitev potrdila, o katerem pišete. Poleg tega overja notar v tem primeru podpis na listini, oziroma se ne spušča v presojo pravilnosti in zakonitosti listine, niti v zvezi z njeno vsebino ne prevzema nobene odgovornosti.

Morda bi notarja vprašali, da vam pojasni, na katero zakonsko določbo opira svojo zahtevo oziroma trditev, da se mora znesek prenakazati z računov, in da bo šele nato lahko overil podpis na listini.

Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi, predstavljajo odgovori splošno informacijo v zvezi z zastavljenim pravnim vprašanjem. Za natančnejši odgovor je potreben oseben razgovor in pregled dokumentacije v odvetniški pisarni.

Lep pozdrav

Odvetnik Pavel Zajc
***

Odvetnik Pavel Zajc
Kersnikova ulica 3
1000 Ljubljana

Kontakt:
Telefon: +386 1 433 05 58
Mobitel: +386 41 391 064
E-naslov: [email protected]
WWW: http://www.odvetnik-pavel-zajc.com

Moderatorji

Pavel Zajc , odvetnik
Odvetnik Pavel Zajc
Petra Tušar , odvetnica
Petra Tušar