Forum: Pravni nasveti

Nasvet odvetniške družbe za vprašanja s področja družinskega, dednega, delovnega, nepremičninskega, pogodbenega, odškodninskega, kazenskega in gospodarskega prava.

aneks k pogodbi o zaposlitvi

Odgovori Nova tema
Default avatar MIAalka 2 Okt 2017 16:01

Pozdravljeni,
Zaposleni v podjetju d.o.o. smo zaradi težav v poslovanju prejeli aneks k pogodbi, ki narekuje zmanjšanje osnovne plače za 15 %. Rečeno je bilo, da je znižanje le začasno dokler ne dosežemo finančne stabilnosti. Vendar pa smo po vročitvi prejeli tudi nov Pravilnik o plačah, ki določa znižane zneske za naša delovna mesta. Na našo pobudo pa je zdaj dodal še odstavek, ki pravi da se določila iz aneksa uporabljajo od 1.10 dalje in veljajo 6 mesecev ter da je ta aneks sestavni del pogodbe o zaposlitvi.

Vse skupaj se mi osebno zdi premalo določeno in preveč splošno. Občutek imam da v primeru podpisa pristajam na znižanje dohodka za zmeraj oziroma zdaj celo ,da pristajam na zaposlitev za določen čas 6 mesecev (zdaj imam pogodbo za nedoločen čas). Zanima me torej ali takšen aneks sploh dejansko določa znižanje za določeno obdobje (glede na spremenjen Pravilnik o plačah).
Naj omenim da je za finančno stanje krivo poslovanje začasnega vodstva oziroma "nepojasnjeno" odtekanje denarja. In ker novo vodstvo trenutno razen znižanja plač ne zna povedati 2 stavkov o predvidenem reševanju situcije, sem skeptična o realnem namenu tega aneksa. Pač v primeru, da ostanem brez dela, bom po podpisu te priloge v precej slabši situaciji.

Zanima me tudi, kaj se lahko zgodi, če se odločim, da ga ne podpišem?.

Vnaprej najlepša hvala za odgovor.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Odvetnik Pavel Zajc 18 Okt 2017 17:27

Pozdravljeni,

iz vašega vprašanja ni razvidno, kam je dodan odstavek, da se določila aneksa uporabljajo šest mesecev, ali v aneks, ali v pravilnik.

V osnovi velja, da delodajalec ne more samovoljno zniževati plače delavcem, za katero sta se oba dogovorila v pogodbi o zaposlitvi. Glede znižanja plače, kar predstavlja torej spremembo pogodbe o zaposlitvi, mora biti doseženo soglasje delodajalca in delavca.

Vendar pa so v izjemnih primerih s kolektivno pogodbo za delodajalca predpisani postopki, na podlagi katerih lahko le-ta ob obstoju pogojev, ki jih določa kolektivna pogodba, delavcem zniža plače za določen odstotek in za določen čas.

Če je takšno besedilo, kot ste ga navedli, zapisano v aneksu in boste takšen aneks podpisali, to ne pomeni znižanja dohodka za vedno, niti to ne pomeni, da bo vaša zaposlitev trajala določen čas šestih mesecev.

Odgovori predstavljajo splošno informacijo v zvezi z zastavljenim pravnim vprašanjem. Za natančnejši odgovor je potreben oseben razgovor in pregled dokumentacije v odvetniški pisarni

***

Odvetnik Pavel Zajc
Kersnikova ulica 3
1000 Ljubljana

Kontakt:
Telefon: +386 1 433 05 58
Mobitel: +386 64 160 874
E-naslov: [email protected]
WWW: http://www.odvetnik-pavel-zajc.com

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh