Forum: Pravni nasveti

Nasvet odvetniške družbe za vprašanja s področja družinskega, dednega, delovnega, nepremičninskega, pogodbenega, odškodninskega, kazenskega in gospodarskega prava.

Iztek delovnega razmerja, ter odhod iz podjetja

Odgovori Nova tema
Default avatar zorex04652 19 Jun 2017 18:34

Pozdravljeni!

Torej imam sledečo situacijo:
Zaposlen sem za določen čas do 30.6.2017, pogodbo bi lahko podaljšal vendar je nočem zaradi slabih delovnih pogojev - torej hočem podjetje zapustiti (službo drugje imam že zagotovljeno) . Imam še 8 dni dopusta, ter 71ur. Torej če do konca meseca "ostanem doma" še mi ostane 62ur. Zanima me torej če, podjetje lahko na kak način prepreči koriščenje ur ("me prisili da delam"), ter če imam pravico do izplačila ur ki jih nebom moral pokiristiti zaradi izteka pogodbe. Zanima me tudi kakšen delež regresa mi pripada po 6 mesecih delovnega razmerja.

PS. (morda se bodo komu zdela vprašanja butasta, vendar je to moja prva zaposlitev in še nimam izkušenj s takšnimi situacijami)

Hvala za odgovore in LP.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ODV.Koprivsek 23 Jun 2017 11:30

Spoštovani,
Delodajalec vam mora omogočiti koriščenje nadur ali pa vam jih mora izplačati.
Enako velja tudi za neizrabljen letni dopust, saj Zakon o delovnih razmerjih v 164.členu določa, da se delavec in delodajalec ob prenehanju delovnega razmerja lahko dogovorita o denarnem nadomestilu za neizrabljen letni dopust.
Pravica do regresa je tesno povezana s pravico do letnega dopusta. Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače. Če ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.
S spoštovanjem,

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o.

Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana

[email protected]
http://www.koprivsek-op.comZaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh