Med.Over.Net

Farmacevt svetuje

kombinacija zdravil z alkoholom

Default avatar

spomladanski trpotec

Pozdravljeni!

Imam par vprašanj,na katere bi bil vesel odgovorov.
Jemljem: Prenessa 8mg,Sobycor2,5mg;Solian 400mg,Fodiss 20mg,Aglurab 2000mg in prejel bom sedaj zaviralske protonske črpalke-zaradi kisline (zdravila imena še ne poznam).

Zanimajo me sledeča vprašanja:

1.Glede na kombinacijo zdravil,če bi spil 4 ali 5 pivov ali liter vina,me zanima ali je glede na kombinacijo zdravil lahko življenjsko usodno? Seveda mi je jasno da boste napisali da ne smem,vendar bi želel odgovor,za novo leto ali za rojstni dan,če lahko kaj spiješ,in koliko je še meja da ne bi bilo težkih posledic. Alkohola ne pijem,pride pa 1x letno kakšen dogodek,ki jih vsi praznujemo in me zanima ali sploh niti kapljice ne smem oziroma koliko je usodna meja da je ok.

2. zanima me glede metformina. Janso je napisano v navodilih zdrvail da prevelika zloraba alkohola vpliva lahko na nastanek lactacidoze. (če ni čisto prav napisano,vem da veste kaj mislim) ki je težek zaplet,ki lahko vodi v komo. Zanima me,če spiješ vsak mesec 1 ali 2 piva (in nič več kot to) ali je lahko taka količina usodna lactacidozo? Pravtako me zanima,v povezavi z zgornjim vprašanjem,če bi za novo leto ki prihaja spil 5 piv ali liter vina,glede na to da NE pijem alkohola,(vendar ga nesem nč skrbet :) samo ta en vnos za nvoo leto ali je lahko usoden za nastanek teh komplikacije.

Upam da veste kaj sprašujem,spodaj puščam še točna imena zdravil.
zavedam se,da ne smete napisat "ja pij alkohol" vendar smo vsi ljudje,rajši vem za zagotovo kje je varna meja kot da pijem brez posveta. Če bodo odgovori slabi seveda se bom pitju alkohola za praznike popolnoma izognil.

lepe pozdrave,


a)metforminijev klorid
b)biosoprololijev fumarat
c)fluoxetin
d)amilsuprid
e)terc-butaliminijev perindoprilat
(dobim tudi zaviralce protonske črpalke vendar še nevem imena zdravila)
Default avatar

bostjanmartinc

Spoštovani,

glede na vsa zdravila, ki jih prejemate, vam uživanje alkohola odsvetujem. Problematičen ni samo metformin temveč tudi amisulpirid. "Sprejemljivo" količino zaužitega alkohola o kateri me sprašujete je težko določiti, ker le-to ni odvisno samo od zdravila, temveč od vašega celotnega zdravstvenega stanja - funkcija ledvic, jeter, dejavnikov tveganja za srčno-žilna obolenja,... Skratka odgovor ni tako enostaven, upoštevati je treba veliko parametrov, ki pa jih pozna le vaš osebni zdravnik. Za konkretnejši odgovor vam zato svetujem, da se obrnete na vašega osebnega zdravnika.

Lep pozdrav,
Boštjan
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana