Farmacevt svetuje

Odgovarjajo: asist. dr. Boštjan Martinc, mag. farm., spec.

Kreme in mazila v nosečnosti

Default avatar

Malamala

Pozdravljeni!
Sem v četrtem mesecu nosečnosti in so se mi z pričetkom jeseni pojavile težave z izredno suhimi in razpokanimi rokami. Doma imam obnovitveno kremo za roke Bioderma Atoderm. Zanima me, če jo lahko uporabljam v nosečnosti oziroma kakšno mazilo bi mi vi priporočili? Lep dan!
Default avatar

MajaZupan

Pozdravljeni!

V nosečnosti svetujemo uporabo dermatološko preizkušenih krem, brez parabenov in dražečih snovi (dišav, barvil). Vsebnost pantenola (vit B5) in niacina (vit B3) pospešuje naravno obnovo kože, naravna olja (olivno, mandljevo, arganovo, svetlinovo olje) pa ohranjajo lipidno bariero kože. Tudi omenjena krema spada med dermatološko preizkušene kreme, ki ne vsebujejo škodljivih snovi.

Lep pozdrav,
Maja Zupan
Maja Zupan, mag.farm.
Default avatar

Jana112233

Spoštovani,

se navežem na vprašanje moje predhodnice. V nosečnosti torej smemo uporabljati vse kreme, ki so dermatološko preizkušene? Tudi sama se srečujem s precej suhimi rokami, ekcemom in se že od nekdaj mažem s kremami Neutrogena, ki jih kupujem v drogerijah. Opazila sem da je prav v vseh kremah med sestavinami veliko alkoholov. Sklepam da ta alkohol sam po sebi ni problematičen, saj je najbrž v kremi, da se ta ne pokvari? Prav tako vem da je tudi v dezodorantu in šamponih, milih. Pa me kljub temu skrbi, a izdelka brez alkohola kar ne najdem. Poskusila sem se mazati samo z mandeljevim oljem, ki ga uporabljam za mazanje trebuha, a ekcema ne pozdravi. Sem pa v 6. mesecu nosečnosti.

Za odgovor se že vnaprej zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam

Jana
Default avatar

bostjanmartinc

Spoštovani,

kot ste sklepali že sami, alkoholi kot konzervansi v kozmetičnih pripravkih niso problematični v nosečnosti.

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana

Moderatorji

asist. dr. Boštjan Martinc , mag. farm., spec.
bostjanmartinc