Med.Over.Net

Kontracepcija

Vas zanimajo novosti s področja kontracepcije? Imate vprašanja, dileme ali težave z obstoječo kontracepcijo?

Moderator: Matjaž P. (jwslo)

vpliv nikotina na delovanje kontracepcije

Default avatar

Casally

Lepo pozdravljeni. Na vas se obračam z vprašanjem, ker nikjer nisem zasledila odgovora na moje vprašanje. Pričela sem namreč z jemanjem tablet cerazette. Nisem kadilka ampak včasih uporabljam tako imenovani žvečljivi tobak. Zanima me ali je lahko zaradi uporabe tega zmanjšana zansesljivost tabletk? jemljem jih redno ob isti uri. Vendar ker nisem našla podatkov o kakšnih učinkih sem se obrnila na vas in se vam že vnaprej iskreno zahvaljujem za odgovor.
Lepo pozdravljeni. :)
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Ni mi znano, da bi nikotin vplival na učinkovitost kontracepcije.

Matjaž
Default avatar

Casally

hvala lepa za vaš odgovor :) lep dan še naprej :)
Default avatar

Casally

Lepo pozdravljeni . Zanima me se nekaj. Ker sem pri jemanju kontracepcije se popolnoma na novo me zanima se ena stvar. Ali caji (v vreckicah) lahko vplivajo na delovanje kontracepcije -cerazette . Vecinoma pijem le zeleni caj ki naj ne bi imel vpliva . Nevem pa kako je z dodatki v caju ki so vecinoma arome ali pa kmajo zelo nizek delez( naprimer lipton caj z zelenim cajem in hibiskusom ki ga je v caju le 2%. Za postavljanje morebiti nesmiselnih vlrasanj pa se vam ze vnaprej opravicujem. Lep dan :)
Default avatar

jwslo

Brez skrbi lahko pijete čaje, razen tiste, ki vsebujejo šentjanževko.

Matjaž
Default avatar

Casally

Pozdravljeni:) se vprasanje glede cepljenja proti hepatitisu b (energix b) kako je z ucinkom cepljenja na kontracepcijo in obratno? Prejela bom 3. Dozo cepiva in kt jemljem sele 3 mesece:) lp
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Ni interakcij, cepivo in KT ne vplivata drug na drugega.

Matjaž
Default avatar

Liyah123

Pozdravljeni.

Ker je v tem forumu govora ravno o vplivu raznih dejavnikov na kontracepcijo, bom se jaz postavila vprasanje.

Ali tablete za pomoc pri hujsanju Adipex retard vplivajo na moc zascitenosti s tabletkami?

Lp
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Interakcija med phentermine in gestageni/estrogeni mi ni znana.

Matjaž
Default avatar

Liyah123

Torej ne vplivajo?

Lp
Default avatar

Casally

Kaj pa papaja? Brala sem namrec o vplivu papaje na hormone... samo da bi imela vpliv na delovanje kt ? Alibje to mozno? Hvala lepa za odgovor:)
Default avatar

jwslo

Ni mi znano, da bi papaja vplivala na delovanje KT. Edina rastlina, za katero je znano, da lahko vpliva, je šentjanževka.

Matjaž
Default avatar

Casally

Kako pa je s shranjevanjem kontracepcijskih tabletk? Na potovanju sem
Jih popoldan pustila v avtu, v predalu da niso bile na zgocem soncu ... kljub temu me skrbi da bi bila njihova ucinkovitoat manjsa zaradi visoke temp. Je potrebno tabletke zavreci ? Gre pa za cerazette:)
Default avatar

jwslo

Ne vem, vprašajte farmacevta.

Matjaž
Default avatar

Casally

Lepo pozdravljeni! Na vas se zopet obracam z vprasanjem jer me zalosti da farmacevti ne vedo odgovora! Uporabljam kt cerazette sedaj pa sem dobila antibiotik ospamox. V lekarni mi ni nic povedala o interakcijah sele ko sem sama povprasala je sla pogledat in rekla, da v navodilu pise mozno zmanjsano delovanje. A to drzi kljub temu, da cerazette niso kombinirana hormonska kontracepcija?? Koliko casa po prenehanju jemanja ospamoxa moram torej se uporabljati dodatno zascito?
Za vase odgovore se vam iskreno zahvaljujem
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

V mnogih navodilih je navedeno, da antibiotiki, predvsem penicilinski, lahko zmanjšajo učinkovitost kontracepcije. Ob sočasni uporabi penicilina in kontracepcijskih sredstev se lahko zmanjša resorbcija estrogenske komponente, posledično se pri nekaterih ženskah lahko pojavijo vmesne, kapljičaste krvavitve zaradi zmanjšane stabilnosti maternične sluznice. A to ne pomeni, da je učinkovitsot kontracepcije zmanjšana. Novejše smernice več ne omejujejo sočasne uporabe antibiotikov in peroralne kontracepcije, če antibiotiki niso inhibitorji encimov, Ospamox pa ni takšen antibiotik.

Matjaž