Kam in kako na počitnice

Neodkriti kotički Prekmurja - tri dni, veliko dogajanja

Default avatar
Se gremo potepat. Raziskovala bom neodkrite kotičke Prekmurja. Začnem Štrk Žgajnarija in Lovenjakovi dvori, potem Med in čebele (se javim kaj in kako), nadaljujem v Passero. Poznate? Nekaj povezano s čokolado, zato takoj zatem vadba - Tibetanske vaje in sprostitev v TERME 3000 - Moravske Toplice. Le kakšna je večerja po prekmursko? Naslednji dan grem v raj orhidej in Tropski vrt by Ocean Orchids. Potem nadaljujem klepet s Ferijem Lainščkom v Hranilnici prekmurskih dobrot. Tako Super Bo! Nadaljujem s športnimi zadevami in večerjo v gostilni Rajh. Je tam res tako zelo okusno, kot beremo? Ste že slišali za Eko-socialno kmetijo Korenika? Vam poročamo! Pa za Vulkanijo? Šunkarno Kodila? Zidanico Malek? Nekaj dobrih namigov za izlete po Sloveniji zagotovo dobite prihajajoče dni. #čevljinapoti #ustavise

Se beremo!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anja V.

Potovanja.Over.Net
Forumi
FB: Potovanja.Over.Net
Default avatar
Prekmurje - dežela reke Mure, štorkelj, narave, dobrih ljudi, vina in značilne kulinarike. Dežela, ki je nihče ne obiše samo enkrat. Nudi različne aktivnosti in ne pusti ravnodušnega še tako zahtevnega hedonista. Uživati življenje je v Prekmurju sprejemati vse danosti, ki jih nudi ta deželica ob Muri.

IMG_20170323_124613.jpg
(607.12 KiB)

Po prekmursko se je začelo že zjutraj z zajtrkom na posestvu Lovenjak. http://www.lovenjakov-dvor.si/
Posestvo je sestavljeno iz hotela Štrk (sobe so urejene v tradicionalnem, a hkrati udobno urejenem stilu), iže (večnamenska dvorana), kmetije (imajo mali živalski vrt), postajališča za avtokampe in šotorišča, (imajo tudi polnilnico za električne avtomobile), destilarne Sveti Štefan (noro dober ambient in vinjak :))

IMG_20170323_125835.jpg
(761.61 KiB)

ter gostilne (kuhajo odlične prekmurske jedi)
Se vedeli, da štorklje poimenujejo štrk, in da se vedno vračajo na isto mesto? Da je gnezdo lahko težko tudi do 1 tone in da se samci vrnejo nekaj dni pred samičkami? Zakaj? Zato, da vse lepo pripravijo ...

prekmurje7.jpg
(495.09 KiB)

Lahko zatrdim, da drži slogan ... Hiša prijaznih ljudi in dobrih jedi!

Se pravi, če želite vikend oddih, kjer boste jedili odlično hrano; kjer se bodo otroci lahko aktivirali ob živalih; kjer boste lahko lovili ribe; ali se naučili, kako pripraviti prekmursko gibanico ter zvečer okušati domače žgane pijače ... potem so Lovenjakovi dvori pravi naslov za vas!
#čevljinapoti #zgodbeprekmurja
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anja V.

Potovanja.Over.Net
Forumi
FB: Potovanja.Over.Net
Priponke

prekmurje3.jpg
(634.49 KiB)

prekmurje2.jpg
(740.78 KiB)

prekmurje1.jpg
(801 KiB)

Default avatar
Mnogo je lepih dežel, a med njimi vedno izstopa kak košček sveta, kjer so bili bogovi še posebej velikodušni. V Prekmurju, pokrajini rodovitnih, čarobnih in celo skrivnostnih prekmurskih ravnic, doživljam pristno prijaznost in dobrosrčnost. To ni le svet onkraj Mure, pač pa tudi onkraj hitenja in drvenja. #ustavise
Med avanturo po Prekmurju sem za bivanje izbrala Hotel Ajda v Termah 3000, ker je odlično izhodišče za vandranje po Goričkem.

ajdap.jpg
(912.96 KiB)

V zavest Prekmurcev je ajda globoko zapisana, zato je ime hotela svojevrsten poklon tej skromni, a nadvse darežljivi rastlini. Zgodbe o ajdi se prepletajo na vsakem koraku hotela Ajda, kjer so prenovili 134 hotelskih sob in kopalnic, avlo z recepcijo in aperitiv bar.

ajdad.jpg
(759.49 KiB)


Celo v sobi me je pričakal vzglavnik iz ajdovih luščin, ki veljajo za naravni antioksidant in omogočajo mikromasažo.

ajdasoba.jpg
(374.52 KiB)

cevljiajda.jpg
(45.45 KiB)

V sklopu novega kopališča so uredili poseben prostor, v katerega so umestili štiri postajališča s štirimi različnimi kristali: univerzalno brezbarvno kameno strelo za vitalno energijo, črnim hematitom za zaščito, vijoličnim ametistom za notranji mir in rožnatim roževcem za ljubečo pripravljenost na spremembe. Pri vsakem izmed njih se malo zadržala :) V steklenih talnih nišah se nahajajo kamni posameznega minerala. Posebno mesto so namenili tudi kromoterapiji – zdravljenju s pomočjo barv in barvne svetlobe. Ležiš in si obsijan z barvno svetlobo.

ajda6.jpg
(766.76 KiB)

ajda7.jpg
(663.79 KiB)

Saj sem že sem že omenila, kajne? V Prekmurju se odlično jé in pije. Del kosila ... :)

IMG_20170323_154308.jpg
(579.65 KiB)

IMG_20170323_143355.jpg
(582.45 KiB)

Po oblinem in okusnem kosilu v avto in dogodivščina... se nadaljuje.
#čevljinapoti
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anja V.

Potovanja.Over.Net
Forumi
FB: Potovanja.Over.Net
Priponke

ajda11.jpg
(651.74 KiB)

Default avatar
Passero. - Radost Prekmurja - http://www.passero.si/

čokoladaposestvo.jpg
(115.68 KiB)

Ste gledali film Čokolada, kjer igra Johnny Depp? Meni zelo ljub film.

https://www.youtube.com/watch?v=32x33l2sLe8

Prva asociacija, ko sem stopila v čokoladnico Passero - tako je kot v filmu. Zgodba o ljubezni. Mladosti. Tradiciji. Strasti.

čokoladaon.jpg
(688 KiB)

Čokolada je tekla, ujeta v modelčke se je v hladilniku pripravljala na svoj odsev, da odstopi od modelčka. Da popolne oblike osvoji mesto v vitrini. Okusi podeželja vliti v črno, belo, mlečno čokolado.

čokoladaonaon.jpg
(594.83 KiB)

Ko boste obiskali Prekmurje, pojdite na domačijo Passero.

Če pa želite okusiti njihove izdelke, pa nimate predvidenega izleta po Prekmurju - potem je ta naslov pravi za vas - http://www.mojacokolada.si/180-cokoladnica-passero
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anja V.

Potovanja.Over.Net
Forumi
FB: Potovanja.Over.Net
Default avatar
V slaščičarni kompleksa Terme 3000 predstavljajo, kako sestaviti gibanico. Ko vas bo pot zanesla sem - dvakrat tedensko za goste pripravijo animacijo, vprašajte - otrokom se zdi zabavno :) #čevljinapoti pa so se spraševali, ali so izbrali pravi par za to predstavitev ??!! ;)

cevljigibanica.jpg
(634.72 KiB)

Kraljica sladic Prekmurja, njena visokost – gijbanca.
Ali ste vedeli? Ime se nanaša na njeno značilno sestavo iz posameznih plasti, gub. Sestavljena je iz krhkega (»podplat«) in vlečenega (»gübe«) testa in štirih vrst nadeva: skutnega, makovega, orehovega in jabolčnega, ki si sledijo v točno določenem in enakem zaporedju. Na vrhu je plast vlečenega testa, prelita s kislo ali sladko smetano, v katero je umešan rumenjak.

Če vas zamika, da si pripravite sladico vas tukaj čakajo namigi in nasveti: viewtopic.php?t=3188271

»Ana je medtem vzela iz peči gibanico in jo odnesla v sobo na mizo, držeč tepsijo s krpami, da se ne bi opekla. Jožef je podstavil lesen podstavek, na katerem je sicer stal vrček z vodo. Potem se je ozrl po gibanici. Ležala je pred njim pisana, rumeno bela in makova ponekod, še vsa kipeča, pomazana s smetano in potresena s sladkorjem. Pokimal je rekoč: Dobra je. Lahko rečem, da bi se je lotil, čeprav bi ležal na smrtni postelji in dobro vedel, da mi ne more več koristiti. In še v nebesih bi žaloval po njej, če bi jo moral pustiti celo na svetu.«
Miško Kranjec, Povest o dobrih ljudeh, 1972

#zgodbeprekmurja #čevljinapoti
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anja V.

Potovanja.Over.Net
Forumi
FB: Potovanja.Over.Net
Default avatar
Tropski vrt v Dobrovniku, 15 minut od mojega bivališča, hotela Ajda, Terme 3000. #zgodbeprekmurja http://www.oceanorchids.si/

Sprehod za ogled vrta je te dni še brezplačen, kmalu pa boste morali za ogled odšteti 5 eur, vendar boste lahko 2,5 eura unovčili ob nakupu orhideje, ker zagotovo ne boste odšli praznih rok iz raja orhidej.

Cvet orhideje simbolizira ekskluzivnost in eksotičnost najvišjega nivoja. To avro petičnosti dopolnjuje še pridih spolnosti – ime družine izvira iz grške besede za moška moda (Orchis), saj je napitek iz gomoljev določene vrste orhidej dolgo časa veljal kot afrodizijak za moške.

cevljiohideje.jpg
(139.8 KiB)

Nekaj dejstev ...

- Orhideje so najštevilčnejša družina rastlin na zemlji, saj vsebujejo preko 27.000 različnih vrst, kar predstavlja okoli 10% vseh rastlin.
- Leta 2007 so v Dominikanski republiki našli in preučili prvi zanesljivi fosil orhidej, ki je star 20 milijonov let.
- Največ orhidej je v tropskem pasu, uspevajo pa tudi v Sloveniji. Med najbolj znanimi sta lepi čeveljc in kamniška murka.
- Najpopularnejša orhideja je falenopsis (Phalaenopsis), saj je že od leta 1999 najpopularnejša cvetoča lončnica v Evropi. Ime falenopsis izvira iz grške besede za molja (Phalaina). Ko falenopsis zacveti v naravi, visoko v krošnji dreves, daje cvetoča veja vtis množice moljev, ki obletavajo rastlino. Ko so prvi raziskovalci ugotovili, da ne gre za molje ampak cvetove orhideje, ki se pozibavajo v vetru, so orhideje iz tega rodu poimenovali Phalaenopsis. V podjetju Ocean Orchids jih letno proizvedejo okoli 2 milijona rastlin te vrste.
- Orhideje so uradni državni simbol v mnogih, predvsem tropskih državah, mednje spadajo npr. Kolumbija (Cattleya trianae), Indonezija (Phalaenopsis amabilis), Kostarika (Cattleya skinneri), Belize (Prosthechea cochleata), Panama (Peristeria elata), Venezuela (Cattleya mossiae), itd.
- Za gojenje doma so najprimernejši falenopsisi, saj jim ustreza senčnost in temperatura naših stanovanj. Zalivamo jih enkrat na 7 do 10 dni, ko se substrat v katerem rastejo že nekoliko izsuši.
- Orhideje veliko lažje prenašajo sušo kot pa prekomerno vlažnost.

#čevlji na poti so nadvse uživali na slikanju ob orhidejah.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anja V.

Potovanja.Over.Net
Forumi
FB: Potovanja.Over.Net
Default avatar
#čevljinapoti -" Joj, pa ne visoke pete na zelenico. Toliko dela je na tratah, da ohranjajo visoke standarde." "Petke, saj boste samo opazovalke dogajnja :)" ... za nekaj udarcev se je odločil drugi par - zlate teniske.

cevljigolf.jpg
(118.86 KiB)

Neskončne zelenice, pristno prekmursko okolje, prvobitne rastlinske in živalske vrste, raznovrstni golfski izzivi, najdaljša luknja v Sloveniji … Vse to najdete na Golf igrišču Livada le nekaj korakov stran od Hotela Livada Prestige. Golf igrišču Livada se z 18 igralnimi polji razprostira na več kot 50 hektarjih in kot naravni park obdaja turistični kompleks Terme 3000 – Moravske Toplice.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anja V.

Potovanja.Over.Net
Forumi
FB: Potovanja.Over.Net
Default avatar
Dan se je začel na kmetiji ...

korenika3.jpg
(728.65 KiB)

Eko-socialna kmetija Korenika (http://www.korenika.si/) se nahaja v osrčju Krajinskega parka Goričko, na skrajnem severovzhodu Slovenije, v vasi Šalovci. Kmetijo sta idejno zasnovala MOZAIK - družbo za socialno vključenost, ter KORENIKA, zavod za usposabljanje in zaposlovanje invalidnih oseb, ki s svojim delovanjem soustvarjata in upravljata dejavnosti na kmetiji. #zgodbeprekmurja

korenika2.jpg
(767.22 KiB)

Pridelujejo sadje, žitarice, zelenjavo in zelišča. Velik del pridelanih surovin predelajo v kakovostne in čedalje prepoznavnejše proizvode. Ste že slišali za blagovno znamko Diši po Prekmurju?

Med raziskovanjem Prekmurja se ustavite tukaj, vendar je potrebna najava, če želite, da vas popeljejo po kmetiji in zeliščnem vrtu.
#čevljinapoti
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anja V.

Potovanja.Over.Net
Forumi
FB: Potovanja.Over.Net
Priponke

korenika1.jpg
(863.49 KiB)

Default avatar
... in nadaljevanje dneva v doživljajskem parku Vulkanija (http://www.vulkanija.si/). Poznate? Jaz sem zanj slišala prvič. Nepozabno doživetje vulkana, ki je pred 3 milijoni let bruhal na območju današnje Slovenije.

vulkanija.jpg
(518.73 KiB)

Tukaj boste spoznali raznolikost vulkanov ter doživeli nastanek vesolja, razmah življenja, izbruh vulkana na Goričkem v najmodernejši stereoskopski 3D dvorani v Sloveniji. Sprehodili se boste skozi lavino cev in se z dvigalom popeljali v razžarjeno podzemlje.

Skozi svet vulkanov nas je vodil krtek Oli, ves čas pa mu je bila za petami čarovnica Eza, ki mu je želela izmakniti kristal OLIvin. Če ji je uspelo, pa boste ugotovili sami, ko boste tam :) :) :) #raziskujemoprekmurje

#čevljinapoti so tokrat ostali v avtu :)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anja V.

Potovanja.Over.Net
Forumi
FB: Potovanja.Over.Net
Default avatar
#čevljinapoti nadaljujejo svoje raziskovanje Prekmurja. #zgodbeprekmurja

kodila.jpg
(135.5 KiB)

Že tri generacije družine Kodila (http://www.kodila.si) se ukvarjajo s predelavo mesa in mesnih izdelkov. Ko pridete tja, vam z veseljem pokažejo zorilnice z ilovnatimi ometi in slamnato streho, kjer visijo in zorijo prekmurske šunke.

kodila1.jpg
(112.68 KiB)

Prepričajte se o njihovem vodilu, ki pravi: »Ko veš, kaj ješ!«
Z gotovostjo lahko zatrdim, da so bile tako mesnine, kot bograč zelo okusne ... Sicer pa sem raziskovala Prekmurje ..., zato so me novi okusi spremljali na vsakem postanku ...
#zgodbeprekmurja
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anja V.

Potovanja.Over.Net
Forumi
FB: Potovanja.Over.Net
Priponke

kodila2.jpg
(90.24 KiB)

Default avatar
Moje raziskovanje Prekmurja se je zaključilo v Jerulazemu, zidanici Malek (http://jeruzalem-ormoz.com/sl/zidanica-malek), družine Pukavec & friends. Čudovita pokrajina, ki združuje gričevnat svet Slovenskih goric ter pomursko ravnico.

jeruzalem2.jpg
(744.99 KiB)

Na potepu nisem bila sama, bila sem v druščini super punc, s katerimi sem se odpravila na raziskovanje Prekmurja. #zgodbeprekmurja in spremljali so me čevlji #čevljinapoti iz družine Deichmann. Od balerink, športnih copat za raziskovanje prekmurskih ravnic do elegantnih petk za večerno-kulinarična razvajanja.

jeruzalem4.jpg
(676.24 KiB)

Zaključile smo z okušanjem belih vin, penin ... (malek, šipon, chardonnay, laški rizling, beli pinot,...) - sveže, elegantno, sadno, poživljajoče.

jeruzalem1.jpg
(585.08 KiB)

V tem delu Slovenije so se z vinarstvom ukvarjali še pred prihodom Rimljanov.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anja V.

Potovanja.Over.Net
Forumi
FB: Potovanja.Over.Net
Priponke

jeruzalem5.jpg
(768.21 KiB)

Default avatar
Raziskovanje Murske Sobote ...
Začetek - Muza Erato, skulptura, je simbol ljubezenske in erotične poezije na Trgu kulture v Murski Soboti. Če do trenutka pred muzo nisem bila velika navdušenka pisatelja Ferija Lainščka, sem zagotovo postala med recitalom ...

murskaf.jpg
(620.66 KiB)

murska.jpg
(779.52 KiB)

Stop! V Hranilnici prekmurskih dobrot lahko na enem mestu najdemo pestro domačo ponudbo prekmurskih izdelkov. Ste vedeli, da je za 1 liter bučnega olja potrebnih 30 buč in 3-4 kilograme semen? V Hranilnici prekmurskih dobrot vam zanjo povedati še veliko informacij, tako o izdelkih kot o Murski Soboti. Nam jo je razkazala ga. Brigita Perhavec.

murska2.jpg
(680.31 KiB)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anja V.

Potovanja.Over.Net
Forumi
FB: Potovanja.Over.Net
Priponke

murskazmaga.jpg
(759.69 KiB)

murskah1.jpg
(858.37 KiB)

murskah.jpg
(526.39 KiB)

murskac.jpg
(805.56 KiB)