Med.Over.Net

Zobna protetika

Odgovarjajo: asist. dr. Andreja Kuliš, dr. dent. med., spec. protetike

Sodobna zobna protetika se ukvarja z nadomeščanjem izgubljenih zob na čim bolj funkcionalen in estetski način. Poslužuje se fiksnih mostičkov ali snemnih protez ter nadomeščanja zob z implantati. Razvoj je omogočil tudi preoblikovanje nasmeha na minimalno invaziven način s porcelanskimi luskami, ki izgledajo popolnoma naravno.

asist. dr. Andreja Kuliš , dr. dent. med., spec. protetike

Andreja Kuliš

Estetske luske

Default avatar

Eva78

Spoštovani!

Zanima me, ali so estetske luske prava rešitev za sprednje zobe, če imajo le-ti sledi plomb, ki so precej grdo vidne, ali bi raje svetovali kakšno drugo metodo. Moja zobozdravnica mi je svetovala to rešitev (sama jih ne dela, zato mi je priporočila par naslovov in finančno ne bo imela nič od tega, zato nimam razloga, da ji ne bi verjela), vendar sem pri prebiranju vaših nasvetov malce skeptična, če bi se odločila za tako drastičen poseg.

Poleg tega me zanima, kako je možno, da nastajajo tako velike razlike v cenah - zasledila sem ceno od 120 eur / lusko pa do 600 eur pri estetskemu kirurgu. Kako lahko preverim kakovost zobozdravnika, ki oglašuje najnižjo ceno, če mi zatrjuje, da uporablja materiale najboljše kakovosti?

Že vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav!
Default avatar

Andreja Kuliš

Pozdravljeni,


ja, verjetno je to edina rešitev, ki pa se vrši z dvema vrstama materialov:
a) PORCELAN
SLABOSTI: Cena se giblje od 350-600 eur, odv. od tehnika, zobozdravnika.... Invazivnost: za to rešitev je običajno potrebna delna odstranitev sklenine na sprednjem delu zoba, PREDNOSTI: Estetika: enkratna, Trajnost: velika, podobno kot krone je neka povprečna trajnostna doba ca. 10 let in več
b) ESTETSKI KOMPOZIT
SLABOSTI: Trajnost: fizikalno traja več, tudi 10 let, vendar pa estetsko lahko izgubi z leti na popolnosti (vsaj sijaj izgine) - potrebna so poliranja ali obnove vrhnje plasti PREDNOSTI: Cena: med 100-200 eur, Invazivnost: je neinvazivna metoda, zoba se s svedrom niti ne (sme!) dotakne

kot vidite, so slabosti ene metode prednosti druge. Moj nasvet: izberite manj invazivno metodo pri zobozdravniku, ki ima s tem izkušnje. Taka dograditev bo lepa vsaj eno-dve leti. Če ugotovite, da spadate v skupino, pri kateri kompozitne luske hitreje izgubijo na lepoti, se kasneje odločite za porcelan. Prednost tega je v tem, da vam pred izdelavo porcelanske luske ne bo treba delati wax-up in mock-up, saj bo to vlogo odigral že kompozit. S tem prihrankom si finančno močno amortizirate izdelavo kompozitne luske. Lahko pa da boste ugotovili, da kompozitne luske pri vas funkcionirajo po več let in boste to rešitev uporabljali še naprej.
LP
*******************************************
As. dr. Andreja Kuliš dr.dent.med. specialist zobne protetike

http://www.stomatoestetika.si
http://www.kulis.si
Default avatar

Eva78

Najlepša hvala za vaš nasvet!

Lep pozdrav in uspešno delo še naprej vam želim,
Eva
Default avatar

lepi zobki 27

Pozdravljeni,da ne bom nove teme odpirala,vam kar tukaj pišem.

Zanima me,ali je možno z luskami preoblikovati sprednje zgornje zobe. Sama imam sicer zdrave in lepe zobe,vendar mi sama oblika zob ne ustreza. Enice so preširoke in prekratke,dvojke so občutno premajhe, trojke pa preveč v obliki diamanta,skratka,niso mi všeč.. Zobe bi imela bolj v liniji navznoter...

Imam odprti ugriz,zgornja čeljust je malo pomaknjena naprej, pa tudi naklon zgornjih sprednjih zob ni pravilen in je malo naprej. Je torej možno po samem ortodontskem zdravljenju rešiti mojo težavo z luskami?

Najlepša hvala in lep pozdrav!
Default avatar

Andreja Kuliš

Pozdravljeni,

luske so namenjene ravno temu: preoblikovanje zob in s tem nasmeha. Je pa res bolj pametno pristopiti k temu potem, ko bodo zobje po ortodontski terapiji že postavljeni na svoja končna mesta. Ko boste začeli z ortodontsko terapijo pojdite k protetiku, ki vam bo delal luske, da si ogleda stanje in da morebitne pripombe in navodila tudi ortodontu. Morda bo želel, da mu ortodont nekje pusti več/manj prostora...
LP Andreja
*******************************************
As. dr. Andreja Kuliš dr.dent.med. specialist zobne protetike

http://www.stomatoestetika.si
http://www.kulis.si
Default avatar

darckomarc

Ali je možno z luskami popraviti diastemo?
Default avatar

Maša, 18 let

Pozdravljeni,imam eno vprašanje
sprednja dva zoba imam kriva in bi si jih rada popravila kaj najbolj priporočate ?:)
hvala za odgovor,
Maša, 18 let
Default avatar

bilbi9

Pozdravljeni.

Stara sem 25 let in imam že nekaj let težave s krušenjem sprednjih zgornjih zob, natančneje dvojk.
Posebej leva zgornja dvojka se mi je v zadnjih letih že 3x okrušila. Zobozdravnik mi seveda zob vedno obrusi, kar pomeni, da je že precej "skrajšan". Tako sta enka in celo trojka daljši od dvojke.

Seveda vse skupaj ne izgleda nič kaj estetsko. Poleg tega že naravno nimam lepega nasmeha (sicer niso krivi, a zaradi strukture in obarvanosti ne pridejo lepo do izraza).
Zaradi vsega trpi tudi moja samozavest.

Z zobozdravnikom sem se pogovarjala o namestitvi lusk, a o tem ne želi niti slišati, saj sem bruksist.
Kaj bi mi svetovali vi? Vem, da bi bilo bolje, da bi moj primer videli v živo, pa vendarle... Bi si lahko naredila luske, ponoči pa nosila opornico? Bi bilo smisleneje razmislit o kakšni drugi možnosti? Kakšna je življenjska doba lusk? Nekje sem prebrala da 2 leti, nekje da do 10 let. Sem mogoče še premlada za luske ali za prevleke?

V kolikor se mi zob še enkrat odkruši, ga bo manjkalo že precej. Torej nekaj bo potrebno narediti, a enostavno ne vem kaj naj, ker moj zobozdravnik pravi, da se bo potrebno pač sprijazniti. V kolikor bi se zadeva stopnjevala, je govoril o operaciji čeljusti, kar pa se meni osebno zdi veliko bolj drastičen poseg od lusk.

Hvala za vaš odgovor že vnaprej.
Default avatar

Andreja Kuliš

Pozdravljeni,

ob odkrušenju sprednjih zob se vedno raje odločamo za nadomestitev odkrušitve s kompozitnimi materiali - če je tehnika nanosa narejena dobro, je izredno odporen in tudi dalj časa estetski - kot pa za zabrušenje zoba. Zobna masa je nenadomestljiva in je prevelika škoda to narediti...
Kar se tiče lusk: preživetja so sigurno odlična, nad 90% v 5-10 letih, seveda pa je potrebno vedeti, da študije niso delane izključno na bruksistih, zato nihče niti statistično ne more predvidevati tveganja za neuspeh. Kadar se odločimo za luske pri bruksistih je izredno pomembno da z brušenjem ostajamo v sklenini, če so prisotne večje stare zalivke se včasih celo raje odločimo za polnoporcelansko prevleko ali pa ekstenzivno porcelansko lusko, kateri lahko zagotovimo vezavo na sklenino. Pogoj je seveda nošenje nočne opornice in ozavestitev dnevnega stiskanja.
Mislim, da so luske tudi pri bruksistih, seveda ob upoštevanju zgoraj navedenih pogojev, lahko dobra in dolgotrajna rešitev. Morate vedeti, da večina ljudi vsaj v krajšem obdobju svojega življenja izvaja bruksistične aktivnosti, torej je vsaj nek procent lusk zajetih v študije bil podvržen prekomernim silam.
LP Andreja
*******************************************
As. dr. Andreja Kuliš dr.dent.med. specialist zobne protetike

http://www.stomatoestetika.si
http://www.kulis.si
Default avatar

Ana1990

Pozdravljeni,

stara sem 25 let in se imam namen odločiti za kompozitne luske. Kot ste že zgoraj omenili, se zoba s svedrom ne sme dotakniti, torej je metoda čisto neivazivna, če se ne motim?

Zanima me, če bodo te luske na kakršen koli način vplivale na zdravje zob - sklenine?
Kaj pa če se odločim čez leto ali dve te luske odstranit? Bo to pustilo kakšne posledice na sklenini?

Zobozdravnica je predlagala, da mi začasno (za 2 dni) naredi primer kompozitnih lusk, po 2 dneh te sicer same odpadejo. Te informacije sicer prvič slišim in sem malo skeptična o neinvazivnem delu za sklenino mojih zob. Kaj vi mislite?
Hvala za odgovor
Default avatar

Andreja Kuliš

Pozdravljeni,

slednje je t.i. mock-up. Iz manjvrednega kompozitnega materiala se naredi simulacija.
Če so luske narejene pravilno (brez previsov in v suhem med delom, se vam ni treba bati za zdravje zob. Odstranitev ne bi smela pustiti sledov na sklenini, je pa tako, da kompozit odstranjujemo s posebnimi svedri, ki naj ne bi poškodovali sklenine, vendar v praksi vidimo, da je po tem sklenino vseeno potrebno zapolirati. Odstranjevanje lusk je težaško, natančno in dolgotrajno delo. Vendar pa - če si jih boste odstranili, si jih boste verjetno zato, da kompozit spremenite v porcelan, ali pa da se obnovi material....
LP Andreja
*******************************************
As. dr. Andreja Kuliš dr.dent.med. specialist zobne protetike

http://www.stomatoestetika.si
http://www.kulis.si
Default avatar

sonček1995

Pozdravljeni,

imam eno vprašanje. Stara sem 21 let in sem se odločila za kompozitne zobne luske. Zanima sledeče. Ker čez nekaj časa sijaj iz zob izgine, me zanima ali je mogoče zobe, na katerih imaš kompozitne zobne luske beliti?
Luske želim imeti na sprednjih 4 zobeh, zato me zanima tudi, ali bo zelo opazna razlika med zobmi, na katerih bodo luske in na mojih naravnih zobeh?

Hvala za Vaš odgovor.

Lp.
Default avatar

Sovica789

Pozdravljeni,

stara sem 21 let in imam avitalen zob, zgornjo enico. Zobozdravnik je zob in absces v dlesni zdravil, sedaj pa zob postaja temnejši. Razmišljam o uporabi peroksida, ki naj bi ga zobozdravnik vbrizgal v zob ali o zobnih luskah. Načeloma je težava le estetska, sama funkcija zoba je zaenkrat še ohranjena. Ne vem, kako naj se odločim. Je sploh smiselno odpravljati estetsko težavo, ki me sicer zelo moti? Strah me je, da bi bil zob krhek, še bolj poškodovan.

Hvala za pomoč!
Default avatar

Andreja Kuliš

Pozdravljeni,

če estetske kompozitne zalivke pri vas ne funkcionirajo (to pomeni, da so vam stare zalivke že menjavali z namenom estetsko izboljšati videz), potem ni druge rešitve kot porcelanska luska. Preparacija za lusko je najmanj agresivna od vseh protetičnih metod, saj je naše vodilo da ostajamo v sklenini (garancija za izvrstne rezultate) in je torej brušenje minimalno.
Kar se tiče cen pa je takole - ceno pri luskah določa tehnik, sama imam v ponudbi luske za 450, 480 in 560 eur, odvisno s katerim tehnikom delam (to pa pomeni s katerim materialom on dela - najbolj estetski so najdražji in kako perfekte rezultate dosega). K tistemu za 120 eur jaz sigurno ne bi šla. V medicini cena NI merilo! Oziroma je merilo v tem, da si najcenejši ne morejo vzeti časa za delo, ker sicer bi delali za pest riža.
LP Andreja
*******************************************
As. dr. Andreja Kuliš dr.dent.med. specialist zobne protetike

http://www.stomatoestetika.si
http://www.kulis.si
Default avatar

Andreja Kuliš

Pozdravljeni,
če sicer z zobom ni drugega narobe, bi bilo beljenje bolj smiselno - je manj invazivno in cenejše. Možni zaplet je resorbcija korenine, a je zelo redko. Vsak poseg ima seveda možne zaplete, da ne bi sedaj s tem stavkom povzročala kakšne panike.
Če bi se odločili za luske, je potrebno narediti obe enici, sicer z ezultatom ne boste zadovoljni.
LP Andreja
*******************************************
As. dr. Andreja Kuliš dr.dent.med. specialist zobne protetike

http://www.stomatoestetika.si
http://www.kulis.si
Default avatar

Andreja Kuliš

Ne razumem vprašanja - a ker sijaj izgine bi belili zobe? Kompozitnih lusk ne morete beliti, sijaj se povrne s ponovnim poliranjem kompozita. Načeloma se beli zobe pred izdelavo lusk, če pa imate luske že narejene pa se nadzira učinek beljenja in se ustavi če bi se slučajno zgodilo, da postajajo zobje bolj beli kot tisti z luskami.
LP Andreja
*******************************************
As. dr. Andreja Kuliš dr.dent.med. specialist zobne protetike

http://www.stomatoestetika.si
http://www.kulis.si
Default avatar

Sovica789

Zgornjo enico so mi začeli zdraviti pred kakšnim letom in pol, takrat je zobozdravnik zdravil absces ob zobni korenini. Odstranil je odmrlo pulpo, v zobnem kanalu je 2-krat menjal zdravilo. Nato je naredil plombo in s tem zob zaprl, vendar je nekaj vbrizgal v zob, nisem vprašala, kaj točno (na RTG posnetku se vidi hiperdenzen kanal). Od takrat (torej že 1 leto) redno hodim na kontrole, zob je bolj rumenkast kot prej. Ta rumenkast odtenek me ne moti toliko, moti me predvsem to, da se v zgornji polovici zoba vidi, kot da bi bil zob napolnjen z nečim temnim, sivim. To me moti. Zobozdravniku skušam to dopovedati, če bi se torej dalo zob napolniti s kakšnim belim polnilom, on pa mi daje le dve možnosti - beljenje ali luske.
Problem je torej ta, da me je pri 21. letih strah invazivnih posegov, da bi šlo še kaj narobe. Raje se smejim z zaprtimi usti, kot da ne bi upala več ugrizniti v jabolko ali igrati saksofona.
Default avatar

Andreja Kuliš

Pozdravljeni,
najprej opravičilo za pozen odgovor - se še nisem navadila preurejene strani...
Torej, mrtvi zobje postanejo običajno temnejši in rešitev je notranje beljenje tega zoba. To ni invazivna rešitev.
Če na barvo resnično vpliva material iz notranjosti (izredno redko) bo zob svetel že pri predpripravi na beljenje in beljenje ne bo potrebno. Namesto tega materiala boste noter dobili kompozitni material, ki zob malce ojača.
LP ANdreja
*******************************************
As. dr. Andreja Kuliš dr.dent.med. specialist zobne protetike

http://www.stomatoestetika.si
http://www.kulis.si