Med.Over.Net

Zobna protetika

Odgovarjajo: asist. dr. Andreja Kuliš, dr. dent. med., spec. protetike

Sodobna zobna protetika se ukvarja z nadomeščanjem izgubljenih zob na čim bolj funkcionalen in estetski način. Poslužuje se fiksnih mostičkov ali snemnih protez ter nadomeščanja zob z implantati. Razvoj je omogočil tudi preoblikovanje nasmeha na minimalno invaziven način s porcelanskimi luskami, ki izgledajo popolnoma naravno.

asist. dr. Andreja Kuliš , dr. dent. med., spec. protetike

Andreja Kuliš

menjava amalgamske plombice- še slikica

Default avatar

Skb velika

spoštovani, še pridodajam sliko, če je mogoče oceniti,
- če je v celoti odstranjen amalgam
in ali je spodaj še ostanek stare plombe v resnici, ki temni kompozit po celi ploskvi., Kaj so tiste bele lise na grizni ploskvi - je to ok, da se vidi.
Ali je taka plombica sploh ok zamenjana. meni je res čudno, ker take plombice še nisem videla. imam kompozitne pa so vse lepe cele enobarvne v barvi sklenine.
Ali res na tem zobu ni mogoče imeti lepe bele kompozitne plombe v celoti, v barvi sklenine in je edino tako temno in črno ob straneh možno in na grizni ploskvi s temi belimi lisami in ostalo potemnelo plombo?
Hvala za vaše mnenje.
http://shrani.si/f/2M/Ap/1jzMD4V5/img20 ... 05552a.jpg
Default avatar

Andreja Kuliš

Pozdravljeni,
Najprej naj povem, da vcasih amalgam tako zabarva zob, da nova zalivka izgleda bolj siva kot ostale oz. cel zob ohrani sivo, mrtvo barvo. S posegom v zdrav, a zabarvan dentin se da to omiliti, ne pa popolnoma skriti.
V vasem primeru, po ogledu slike bi rekla, da bi se dalo siva prosevanja in robove sigurno narediti manj ocitne, ce bi se vsaj robove prej ocistilo. Ali je ponekod na robovih vseeno se nekaj amalgama ali pa je to zabarvana sklenina vam na podlagi te slike ne morem odgovoriti, ker je preslaba...
Lp Andreja
*******************************************
As. dr. Andreja Kuliš dr.dent.med. specialist zobne protetike

http://www.stomatoestetika.si
http://www.kulis.si
Default avatar

Skrb velika

Spostovani,
Najlepsa hvala vam za odgovor. Naj povem, da sem se obrnila na zobozdravnico, ki je dejala da bo plombivo popravila. Zdaj na narocen termin popravila pa je odprla cel zob in dala notri zdravilo za unicenje živca, ker po njenem da je zob cisto unicen. Ne razumem kako je.mogoce, da je ob prejsnjem obisku sanirala karies in zaplombirala zob kot kaze gornja slika, zob po tem ni bolel ne nicesar,cdanes na narocen termin samo za zamenjavo plombe za lepo belo pa sem ostala brez ozivcenega zoba. Prav zmedena sem kako je mogoce, da bi v stirinajstih dneh kar je bil lepo saniran karies na tem zobu, pa do danes prislo do kot vnetja zobnega zivca zaradi kariesa.. kot razlaga zdravnica in da je zato bilo potrebno uniciti zivce. Samo ne razumem, kako lahko do vnetja pride po tem ko je karies saniran. Namrec zdravnica jevzatrjevala, da je zob na girnji sliki ok. Kot receno, danes pa unicila zivec. Po stirinajstih dneh od kar je po njrnem uspesno sanirala karies. Je mogoce kaksno pojasnilo kako lahko do tega pride sploh. Sploh, ker zob sploh ni bolel. Mogoce se kolikokrat je pricakovati aplikacijo zdravila predno se korenine zapolnijo. Ali res to lahko poteka pol leta do enega leta vsake tri tedne znova in znova. Namrec rekli so, da so kanali zaviti in da bom dobila napotnico za stomatolosko, tam pa je cakalna doba tricetrt leta in do takrat naj bi mi zdravnica vsake tri tedne.menjavala zdravilo. Je zo normalno da bom skoraj celo leto na tri tedne mirala po novo zdravilo v zob? Pa se kako dolgo je potrebno v zobu pustiti zdravilo za umrtvicenje zivca,predno se ta odstrani in prvic aplicira zdravilo?
Hvalavam za pomoc, sem zmedena in v strahu kaj bo zobmi, ce bo to tako dolgo trajalo.
Default avatar

Andreja Kuliš

Pozdravljeni,
zobozdravstvo je del medicinskih ved in terja 6+1+1 let študija in sprotno vsakoletno izobraževanje, ker dogajanja v človeškem telesu niso vedno predvidljiva. Napram zdravnikom smo sicer v boljšem položaju, ker večina stomatoloških posegov poteka po matematiki 1+1=2, vendar se tudi mi srečujemo s stanji, ki jih ne moremo ne predvideti ne obvladati.
Se je že zgodilo v moji karieri, da sem bila povsem nemočna. En primer - zdrava ženska, v stanju emocionalnega stresa, ki je več let poskušala zanositi. Kljub temu, da je bistvo mojega dela ohranjanje lastnih zob, je bila situacija v nekem obdobju neobvladljiva in je izgubila dva molarja. Takrat se zavemo, da le nismo tako mogočni in so stvari na katere nimamo vpliva.
Ne vem, zakaj je pri vas prišlo do izgube živosti zoba. Morda tudi vaša zobozdravnica ne ve. Včasih je zob zaradi globokih zalivk travmatiziran in tudi brez kariesa odmre. Včasih prekomerno stiskanje zob do tega privede. Morda je ob odstranjevanju zalivke naletela na ekstendiran del pulpe...morda je bila pulpa inficirana (v dentinu so kan ali), čeprav je bil kariozen dentin odstranjen. Mislim, da boste naredili največ za vaše zobe, če boste vaši zobozdravnici poklonili zaupanje in če tega ne zmorete, si poiščite drugega, bistven povdarek je na zaupanju.
Z njenim pojasnilom se strinjam, morda lahko le podaljšata čas med menjavami zdravila.
Lep pozdrav
Andreja
*******************************************
As. dr. Andreja Kuliš dr.dent.med. specialist zobne protetike

http://www.stomatoestetika.si
http://www.kulis.si
Default avatar

Skrb velika

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.
Se popolnoma strinjam z vami, da je zaupanje in iskrenost med zdravnikom in pacientom najpomembnejša.
Sem zaupala zdravnici, in dogovorjeni sva bili za popravilo plombice, da bo lepa bela. To je bil dogovor po pregledu zoba. Naj samo povem,da živec ni odmrl, je bil še vitalen živ zob ob odprtju, živec je uničila zdravnica z aplikacijo zdravila za uničenje. V dvomih pa sem, zakaj je bilo to potrebno saj me zob sploh ni bolel. Ni me bolel niti pred prvim obiskom, ki je bil reden - in na njem saniran karies mali - ki ni bolel niti na sladko ne pred sanacijo, niti pred drugim obiskom, ko sva bili dogovorjeni za popravilo v prvo narete plombice, saj je bil novi kompozit na vrhu črn od amalgama in spodaj pod njim - torej novim kompozitom je bila puščena stara predpriprava za staro amalgamsko plombo, katere je pred izdelavo kompozitne ni odstranila in razkužila ter očistila zoba.

To da z zobom nisem imela težav zbuja pri meni kot laiku dvom zakaj je bilo sploh potrebno aplicirati zdravilo za omrtvičenje živca. Zdravnica in sestra sta komentirali (predhodnemu dogovoru opravljenem po pregledu navkljub), da plombice za lepo belo brez ostankov amalgama - torej bolj očiščene kot na zgornji sliki, ne moreta narediti, ker če jo bosta naredili,da me bo zob bolel in da zato bosta aplicirali zdravilo za uničenje zobnega živca. In tega imam zdaj v zobu in čakam na zdravljenje kanalov.
Ne morem se znebiti dvoma,da bi zob lahko ostal vitalen, saj sploh ni bolel in povzročal težav.
Iskrena hvala za vašo prijaznost in odgovore in pomoč.