Forum: Kako živeti z rakom?

Forum namenjen izmenjavi izkušenj bolnikov, svojcev in prijateljev, ki se srečujejo z rakom. Prostor za ozaveščanje širše javnosti o pomenu samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka. Glavno sporočilo foruma je: "rak ne pomeni konec življenja".

Tumor na dojki premera 3 cm

Odgovori Nova tema
Default avatar KATKA75 17 Mar 2017 07:30

Včeraj sem bila na pregledu dojk, ker sem zatipala spremembo v levi dojki.

Po mamografiji je zdravnik ugotovil, da imam tumor premera 3 cm, za katerega je delal, da ga moramo opredeliti. Nato je dodal, da je dokaj prepričan, da ga bo potrebno odstraniti in morda še bezgavke. Je pa zvezdaste oblike.

Glede na povedano mislim, da sumi, da je tumor maligen. Drug teden imam punkcijo in odvzem vzorca a sem z živci na koncu, saj sem pred kratkim za rakom izgubila očeta. Na izvide se čaka dva tedna.

Vem da ne bom dobila diagnoze in je vse odvisno od vrste tumorja, če je maligen pa od vrste raka, a bi vseeno vprašala, ali menite, da je glede na velikost tumorja možna popolna ozdravitev, če mi odstranijo dojko in bezgavke?

Hvala za vsak odgovor!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar nekaj podatkov 17 Mar 2017 07:49

Popolna ozdravitev je možna. Prilagam "kalkulator", kjer si lahko, potem ko boste imeli ustrezne podatke, izračunate, pri čem ste. Upoštevati pa morate, da statistika o posamezniku ne pove popolnoma nič.

http://www.lifemath.net/cancer/breastca ... /index.php

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar marry55 18 Mar 2017 20:44

Draga Katka 75, aprila bo tri leta od moje operacije. Začelo se je popolnoma enako kot pri tebi. Zatipala sem bulo... samo s to razliko, da sem bila jaz takoj naslednji dan že na punkciji. Zjutraj sem bila pri ginekologinji, potem sem šla pa direktno na OI na punkcijo.
Tudi moj tumor je bil opredeljen kot približno 3cm velik, po operaciji pa dobiš bolj točne podatke in karakteristiko tumorja. Za mojega se je izkazalo, da je bil malo manjši kot so predvidevali (2cm). Imela pa sem že pozitivne bezgavke, ki so jih odstranili v celoti. Dojka pa mi je ostala, le malo manjša je. Sledi kemoterapija, obsevanje in tablete ... odvisno ali je tumor hormonsko odvisen in od še nekaterih karakteristik.
Skratka, draga Katka75, jaz sem danes popolnoma ok. Seveda ne morem vedeti, če se že kaj ne kuha v mojem telesu, ampak za to pa imamo na pol leta preglede. Počutim se super in sem prepričana, da se boš tudi ti! Je pa res, da te čaka nekaj neprijetnih mesecev. Upam, da imaš ob sebi ljudi, ki te bodo znali podpreti. Veliko ljudi tega ne zna. Če boš želela pogovor v tej smeri, sem vedno pripravljena na klepet in ker sem zelo pozitivno naravnana, ti zagotovo ne bom škodila.
Tudi moje izkušnje z zdravniki na OI so zelo pozitivne in vse, kar ti lahko v tem trenutku zaželim je, da najdeš v sebi moč, da ne obupaš in ne razmišljaš negativno. Verjemi, to bolj škodi kot koristi. In ne oziraj se na razne statistike ... vsak od nas je primer zase.
Srečno in oglasi se še kaj:)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar KATKA75 19 Mar 2017 09:35

Hvala lepa za vse odgovore.

Nadvse se trudim gledati pozitivno na vse skupaj, a je čakanje tisto, ki je najbolj mučno.

Pripravljena sem na vse. Imam majhnega otroka, kar pomeni, da sem se pripravljena boriti kot lev. Upam le, da nisem šla na pregled prepozno, ker je zatrdlina takšna težje otipljiva in me skrbi, da se je prej skrivala.

Pa kot ste rekli - bom čim bolj pozitivna in upam na najbolje.

Hvala za vso podporo in lepe besede. Zagotovo se še oglasim, ko prejmem diagnozo - ne glede na to kako se bo obrnila.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar KATKA75 19 Mar 2017 09:39

Marry55 kako dolgo si čakala od diagnoze na poseg?

Jaz namreč ne grem na punkcijo na OI (sem iz okolice Maribora). Naročena sem pri ginekologu, pri katerem sem opravila mamografijo in mi bo punkcijo ter odvzem tkiva naredil on v UKC Maribor.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar marry55 19 Mar 2017 16:58

Super, Katka75, lepo je prebrati, da nisi preveč črnogleda. Zagotovo pa bodo tudi take krize ... vse smo jih imele.
Po punkciji sem čakala dva tedna na izvid (če zdaj pomislim nazaj, so biti ti dnevi res najbolj naporni). Dobila sem ga po pošti skupaj z datumom, kdaj naj se oglasim pri kirurgu (to je bilo že čez tri dni). Kirurg me je pregledal in mi res fajn razložil kaj me čaka. Spomnim se, da sem od njega odšla zelo pomirjena, pa ni nič 'rožic sadil'. Dal mi je okviren datum za operacijo - čez dober teden. Potem sem po pošti dobila točen datum, ki je bil čez 10 dni in navodila za sprejem na oddelek. Torej od dneva, ko sem dobila potrjeno diagnozo pa do operacije sta minila približno dva tedna. Meni se je zdelo celo večnost, ampak ko sem se pogovarjala z drugimi, se je pri meni odvilo kar hitro. Karakteristika mojega raka pa ni bila prav prijazna. Je bil kar agresiven.
Verjetno je čakanje odvisno od trenutne gneče za operacijo. Držim pesti, da bo kmalu za tabo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar KATKA75 19 Mar 2017 17:43

Hvala Marry55. Zelo prijetno je brati tako pozitivne izkušnje. Kolikor sem brala, so nekatere res dlje čakale na posege - verjetno je nekaj tudi odvisno od vrste raka.

Mene je najbolj zaskrbela opredelitev, da je tumor zvezdaste oblike.

Upam pa, da karkoli je, da se je ugotovilo dovolj hitro, da se bo dalo rešiti in bom lahko z vsemi delila pozitivno energijo in izkušnje.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar marry55 21 Mar 2017 09:57

Katka75, sem šla pogledat v svoje izvide, ampak meni niso nikoli pisali o obliki. Zasledila sem samo izraz solitarno jedro.
Sicer pa boš šele po operaciji dobila tiste podatke, ki bodo največ povedali o tipu, malignosti in drugih karakteristikah tvojega raka (če sploh gre za malignega, saj še nimaš izvidov punkcije).

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar merrklova 21 Mar 2017 16:00

Katka75, ženske vsaki zadevi na dojki rečejo tumor, ker je to v navadi tudi na OI, ampak ni vse tumor.
Tumor pomeni, da nekaj raste (tudi mozolj je tumor). Kadar govorimo o tumorju na dojki, je zagotovo na mlečni žlezi, ker je tak tumor v bistvu simulacija narave-rast nove mlečne žleze.
Če pa je RAK na mlečnem kanalu, pa nič ne raste, ampak se celo manjša-tanjša, tanjša se namreč notranja stena mlečnega kanala, čemur se reče ulceracija-razjeda kanala. Dokler ta ulceracija traja, se širi ženska ponavadi razen blagega "bockanja" nima nobenih težav, niti pri samopregledovanju dojke tega ne opazi, ker ni nobene "bule"....Ko pa se v post konfliktni fazi (to je že faza samozdravljenja) pa ta del kjer je bila ulceracija rahlo oteče-oteklina, ki nastane itak pri vsakem zdravljenju ulceracije, no takrat pa se to občuti s prsti pri samopregledovanju dojke kot neka zatrdlina. Zanimivo bi bilo vprašati onkologa-injo kje imaš RAKA, torej ali na mlečnem kanalu, ali na mlečni žlezi.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar merrklova 21 Mar 2017 16:09

katka75, lahko mi pišeš na [email protected]

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
cron
Na vrh