Med.Over.Net

Neonatologija

Odgovarjajo: asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser, dr. med.

Oskrba in zdravljenje novorojenčka, zlasti tistega, ki ima težave zaradi prezgodnjega rojstva, prenizke teže, zastoja rasti v maternici, prirojenih nepravilnosti, obporodnega dušenja ali prirojene oziroma pridobljene okužbe.

asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser , dr. med.

LiliKC

Sinostoza metopičnega šiva

Default avatar

Prosim za pomoč

Pozdravljeni, spoštovana dr. Cerarjeva!
Naša 13 mesecev stara deklica ima precej viden in močno tipen metopični šiv ter, če pogledamo s ptičje perspektive, glavico bolj v trikotnik. Šiv je postal zelo očiten pri njenih 7 mesecih. Pri 6. mesecih je deklica že tvorila številne zloge tata, mama, teta, tika taka, ja ja itd. po pojavu šiva je začela nazadovati. Tako sedaj komunicira samo z aa, aa. Prav tako je postala silno razdražljiva in zelo veliko joka, ponoči se zbuja (prej je spala cele noči in bila zelo miren in zadovoljen dojenček). Pediatrinji pa se šiv in njeno obnašanje, ne zdita nič posebnega, pač da je tak karakter, za govor pa ima še čas, zato ni želela napisati napotnice za nevrokirurga. Nas pa seveda skrbi, saj po prebrani literaturi vse kaže na metopično sinostozo. Deklico bi radi peljali na samoplačniški pregled, vendar ne vemo na koga se lahko obrnemo. Nas lahko Vi kam usmerite? Že vnaprej se Vam zahvaljujem za Vaš odgovor.
Default avatar

LiliKC

Čeprav "govorni zaostanek" (v narekovajih zato, ker ni nujno, da res drži, starši včasih težave napihnemo - ali pa še pogosteje odmislimo...) ni v povezavi s prezgodnjim zakostenevanjem lobanjskih šivov, pa je moje mnenje, da si vaša deklica zasluži še pregled pri kakšnem specialistu - morda tudi pri nevrokirurgu.
Brez napotnice vseeno ne bo šlo, saj večina nevrologov in nevrokirurgov, ki se ukvarjajo s težavami v otroški dobi, ne dela v "privatni" mreži.
Svetujem, da vseeno prosite, da vas - če ne zaradi drugega, pa zaradi vašega "duševnega miru" - pediatrinja napoti še na pregled k nevrokirurgu.
Če slučajno res ne bi šlo, pa kar sama pokličite - najbolje dr. Spazzapana v UKC Ljubljana, da vam svetuje - in morda malčico pregleda brez napotnice in brez plačila. Kolikor poznam tega zdravnika, dela za dobro otrok - in mu dejstvo, da nimate napotnice, ne bo ovira, da bi punčko pregledal :-)
Srečno, lep pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.