Med.Over.Net

Abdominalna kirurgija

Odgovarjajo: mag. Mark Mušič, dr. med., spec. splošne kirurgije

Operacija žolčnih kamnov. Akutna vnetja slepiča, ingvinalne (dimeljske) in recidivne ingvinalne kile. Ventralne in postoperativne kile.

mag. Mark Mušič , dr. med., spec. splošne kirurgije

Mark Music

dimeljska kila pri štirinajstmesečniku

Default avatar

nina25

Pozdravljeni!

Pišem Vam, ker smo včeraj izvedeli, da ima naš štirinajstmesečnik dim. kilo. Velika je včasih kot lešnik, včasih kot oreh, včasih se je ne tipa. Pediatrinja pravi, da se stanje lahko izboljša in da je možno, da kila izgine, ko se mišice ojačajo. V našem okolišu operacij ne izvajajo do otrokovega drugega leta starosti. Ko brskam po spletu pa nonstop naletim na čisto dugačno mnenje ( ne čaka se na vkleščenje in se načrtuje operacija). Zanima me ali je res, da še kila lahko izgine? In če je smiselno, da se čaka do dveh let starosti?

Lep pozdrav in hvala za odgovor že vnaprej.

Nina
Default avatar

Mark Music

Spoštovana,
operacija je nujna le v primeru vkleščenja, sicer se lahko počaka in se strinjam z vašo pediatrinjo.
Pomembno je, da kilo pregledujete i n jo v primeru vkleščenja takoj porinete nazaj, sicer naj to stori zdravnik ali kirurg, lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije
Default avatar

nina25

Ponovno pozdravljeni!

Ker smo rezervirali dopust na Rabu (otok) so se pojavila nova vprašanja. Sicer ne pričakujem vkleščenja ravno tam in tedaj ampak kaj če pa se vseeno zgodi? Nekje sem prebrala da je možnost vkleščenja minimalna oz. se pojavlja zelo redko..Ali to drži? Zanima me na kakšen način pa najbolje preprečimo vkleščenje, če je to sploh mogoče? Vem, da ne smemo pustit, da se napenja (jok, trdo blato, dvigovanje težkih stvari), čeprav ne vem ali to preprečuje vkleščenje ali le širjenje odprtine... Če bi se vseeno zgodilo na morju kaj priporočate? Kile ne znam potisnit sama nazaj. Torej zdravnik v mestu Rab ali naj gremo takoj za Mb? Ali celo odsvetujete dopustovanje na otoku ne ravno ob slovenski meji?

Hvala za razumevanje in odgovor že vnaprej!

Lep pozdrav!
Default avatar

Mark Music

Spoštovana, verjetnost vkleščenja res ni velika. Seveda največ lahko naredite sama in sigurno ste sposobni kilo potisniti nazaj, kar je v prve pol ure ali uri najlažje. Seveda to lahko stori tudi zdravnik na rabu. Otroka se da v polsedeči položaj, mora mu biti udobno da ne napenja trebuščka, potem s prstom ali dvema kilo pomasirate v smeri proti navzgor in proti strani, lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije

Moderatorji

mag. Mark Mušič , dr. med., spec. splošne kirurgije
Mark Music