Forum: Vzgoja otrok in družine

Potrebe otrok in staršev. O privzgajanju navad, kvalitetni igri, socialnih odnosih, temperamentih in še kaj.

5 letnica pred spanjem...

Odgovori Nova tema
Default avatar Konfuzno 4 Jan 2018 23:50

S partnerko imava tri otroke, najstarejša je stara 5let, danes sem bil na vrsti jaz, da ji preberm pravljico in pospremim v posteljo. Imamo pa navado, da se še enkrat "stisnemo" pred spanjem, nakar mi v objemu hcerka rece: "Veš Oči, nabrala ti bom rože, ko boš nad oblaki"
WTF?!#! , oblaki? jo vprašam, kako to misliš? potem, ko boš angel, ko boš ti umrl, bom zate nabrala najlepše rožice z mojega vrta, ker te imam zelo rada....

Frapiran grem do partnerke in ji razložim, kaj sem "novega" zvedel , nakar mi moja odgovori, da zadnjih nekaj dni tudi moji partnerki in moji tašči stalno omenja smrt, angele in vse kar je povezano s tem....

Zadeva mi ne da miru, in je zelo mistična.

Ali me mora skrbeti?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Zavod Pogled 5 Jan 2018 14:25

Pozdravljen.
Ali vas mora skrbeti? NE. Se morate o tem čim več pogovarjati z njo? To pa. Stara je pet let, ni več čisto majhna in počasi postaja zavedajoče bitje. In opazujoče bitje in slušajoče bitje in premišljujoče malo bitje.. In en od stvari, ki starše ponavadi kar malo prestrašijo, je tudi razmišljanje o smrti, minljivosti, o tem, da nas enkrat ni več. To je hočeš nočeš nekje, v nekem trenutku tudi zaznala. Jaz se tega spominjam še pri sebi. Že kot zelo majhna punčka sem o tem spraševala in me je zanimalo. In stara mama mi je pripovedovala o angelčkih in raznih čudežih ob smrti. Še danes se spominjam teh neverjetnih trenutkov, ko je bilo pomešano strah in čudenje, pa začudenje ter njen varni objem. Kako je bilo pa pri vas? Zagotovo ste nekoč nekje opazili, da živalice umrejo, pa morda tudi kdo od bližnjih... Tako to gre.
Zato se ne obremenjujte, naj vas ne skrbi. Pogovarjate se z njo, odgovarjajte na njena vprašanja na način, kot čutite, da bi jih lahko nekako razumela, pa da hkrati ne bo vnašalo preveč strahu. Lahko si pomagate s kakšno otroško slikanico, jih je kar nekaj na to temo.
In razmišljajte tudi o tem, kakšen vas odnos do teh tem.
Vse dobro.

Andreja Vukmir Brenčič, spec. ZDT
[email protected]
031 582 404
www.pogled.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Issabela 55 10 Jan 2018 12:02

Pozdravljeni,

tudi moja hči me je veliko spraševala o mrtvih, ki niso več z nami, o angelčkih, celo o bogu, zato sem se z njo pogovarjala o teh temah na način kot ga poznam in njenim letom primerno. Dejstvo je, da ljudje umremo in zakaj se ne bi pogovarjali o tem, če pa je to del življenja..otroci pa se zaradi svoje domišljije še toliko bolj želijo pogovarjati o teh temah, pa seveda o angelčkih, ki so omenjeni v pravljicah različnih zgodbah..zato pa jih zanima kdo so to in kje jih lahko vidijo..

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh