Med.Over.Net

Izgorelost

Burn out sindrom, izgorelost zaradi dela, adrenalni zlom, anksioznost in depresija v povezavi z izgorelostjo in zdravljenje izgorelosti. Kakšni so znaki, kako ukrepati v različnih stopnjah izčrpanosti in o posledicah izgorelosti. Kdo ima predispozicije za izgorelost in o preventivi?

stres in življenje

Default avatar

LIFE

Pozdravljeni

Zanima me sledeče;pred 2 leti sem zamenjala službo. Bila sem idealen kandidat za to delovno mesto (izkušnje, znanje,izobrazba). Od mene se zaradi teh prednosti, ki jih imam pred drugimi sodelavci ,izredno veliko pričakovalo. Prvi mesec službe sem poslušala samo to, kako bom v delo in kolektiv prinesla olajšanje in kako so srečni, da jih rešim stiske.Vsa ta pričakovanja in hvale,vse to me je ubijalo. Nikakor nisem mogla nuditi tega kar so od mene pričakovali. Enostavno, nastala mi je blokada v možganih, katera mi je onemogočala komuniciranje, razmišljanje, sodelovanje pri razpravah, nisem bila več trezna in nisem znala več presojati. Totalno sem bila raztresena in zmedena. To je vodilo v propad. V službi sem se zamerila direktorju, ker sem jih"pustila na cedilu". Potem je postalo še huje. Sem neplanirano zanosila. To ga je vidno vrglo iz tira. Občutek sem imela, da me želi kaznovat in mi tako začel nalagati naloge, ki so bile abnormalno zahtevne (mentalno in časovno-roki). Poleg tega je zahteval od sodelavcev,da mi pri nalogah v nobeni meri ne pomagajo.
Naj povem, da v službi tudi malicala nisem, spila pa tudi nisem več kot 5 požirkov vode. Ker si enostavno nisem upala vzeti časa,čeprav mi je pripadal.
Potem sem zbolela (v 20.tednu nosečnosti). Diagnoza; hudo vnetje ledvic (grozila mi je odpoved ledvic in izguba otročka). Vse se je samo še poslabšalo. Jokala sem cele dneve, do rojstva otročka. Počutila sem se neverjetno odgovorno za moje zdravstveno stanje in nisem si mogla oprostiti tega, da sem ogrozila zdravje svojega nerojenega otročka. Ko sem v službo sporočila, da ostajam do porodniškega dopusta na bolniški, se je začela kalvarija (nima smisla,da opisujem,ker je predolgo in nepomembno).
Od konstantnega stresa ( 2 leti), sem ostala votla v možganih. Občutek sem imela/imam, da mi od možganov ni ostalo nič. Imam neverjetno slab spomin, zelo težko presojam, sem neverjetno raztresena in še in še. Že pri običajnem pogovoru z ljudmi,prijatelji iščem besede, tiste enostavne, npr. besedo »običajno« sem sedaj potrebovala čas, da sem jo priklicala v spomin.Kaj naj storim? Avgusta se vračam nazaj v službo k istem šefu. Že sedaj me misel na službo/ stres ubija. Imam namreč 3 otroke in se bojim, da jih bom s svojim stanjem uničila. Jočem, konstantno jočem. Partner me ne razume in pravi, da si vse preveč jemljem k srcu.

p.s. apetit se mi je v zadnjih letih povečal za 300 % !!! in se tako redim !!! Šport, s katerim se ukvarjam že celo življenje in kateri mi je prinesel toliko moči v kakršnem koli pogledu,mi sedaj ne prinaša nobenega užitka več;ravno nasprotno !!!

Prosim, svetujte mi kam naj se obrnem, kakšne so moje rešitve. A je mogoče, da mi je stres povzročil take zdravstvene težave in pustil tudi posledice na spominu?

Stara sem 33 let

Iskrena hvala
Default avatar

misa komar

Pozdravljena,

najbrž mora vsakdo sam na sebi občutiti in doživeti to, kar se vam dogaja, da lahko razume, kako hude posledice puščajo stresorji, dolgoročne stresne situacije na naše telo in um.
Vse kar ste opisala je tako tipičen primer izogrelosti organizma. In sedaj je samo od vas odvisno, ali se želite iz tega izvleči, ali boste raje trpela in dovolila, da se te tegobe prelevijo v prava obolenja. Zelo mlada ste in vaša leta so pri ženskah tista leta, ko se začnejo kazati prvi znaki vseh naših napak iz prejšnjih let. To so samo opozorila in ni še čisto nič resnega.

Ne vem, če ste prebrala katerega od podobnih sporočil, zato vam bom čisto spodaj pripela strokovno dokazane posledice ali simptomatiko, ki se nam začne dogajati, ko telo/um ne zmore več tolikšnih obremenitev.
Naši možgani so največji porabniki energije. Vsaj 25% energije trošijo, samo v času, ko se mi dobro počutimo, smo zadovoljni in imamo občutek varnosti. To so dejstva, ki so jih z laboratorijskimi poskusi, meritvami energije v možganovini ogromnokrat dokazali.
KO PA SO MOŽGANI pod dodatnimi čustvenimi, fizičnimi in umskimi napori, potem je pa trošenje še enkrat večje. Lahko celo več. In ko je to trošenje energiije le kratek čas, potem telo lahko - je sposobno, v dovolj hitro obnoviti preveč porabljeno energijo. Ko pa telesu/umu ne daste časa, da bi obnovil zaloge energije, prihaja do "izpadanja" določenih funkcij. Telo/um vsakega posameznika izloči najprej tiste organe, ki:
-ali niso življenjsko tako zelo pomembni (koža, vezivna tkiva, kosti...)
-ali pa imate genetsko šibke organe (organi, ki se najprej kvarijo ravno pri vas)
- največkrat je kombinacija obeh zgoraj navedenih možnosti

Ko začnejo naši možgani izločati določene organe, nam to tudi sporočajo. Govorijo, opozarjajo nas (to ni noben larifari, temveč so biološko - psiho-nevro-endo-imunološko dokazana dejstva že vsaj 30let!!). Če se tega zavedamo, če ZNAMO POSLUŠATI in SLIŠATI svoje telo/um PRAVOČASNO, potem lahko preprečimo nastanek motenj v enem od prizadetih organov (tudi to imate v spodnjem članku lepo prikazano. Kako nam naši možgani-um sporoča, kje nastajajo težave. Manjko energije je začel škodovati in tako povzročati poškodbe v nekaterih organih). Če se pa tega ne zavedamo, ali, ČE NOČEMO VERJETI in PRISLUHNITI govorici uma in telesa, potem prihaja do kroničnih težav. Z leti, desetletji se iz teh težav lahko razvijejo grde, skrivnostne degeneracije od nevrodegenerativnih, srčno-žilnih, alergije, prebavne, pulmološke, do rakavih oblik...

VI STE ŠE TAKO MLADA! Meni je vedno hudo, ko vas poslušam, berem podobne zgodbe. Življenje vas še ni naučilo, da je ogromnokrat nepošteno, da vas zavaja. Samo od vas samih je odvisno, kdaj boste vzeli v roke to svoje življenje. Velikokrat je zelo kruto in nepošteno do mladih, ki imajo ogromne potenciale, a jim ne da možnosti, da bi se v normalnem obdobju tudi razvilo in tako imelo možnost nuditi še več.
Iz vašega zapisa je tako jasno, da so bila pričakovanja vaše okolice, nove službe, prehitra. VSAK človek, ko pride v novo okolje, pa če je še tako dober, potrebuje nekaj časa. In to ni le 1 mesec ali dva. Vsakdo se mora najprej ujeti z novimi sodelavci. Da ljudi res spoznamo in jih pravilno ocenimo, potrebujemo vsaj 6 mesecev, do enega leta. Jaz sem že prestara in preveč izkušenj imam, da bi me kdorkoli še lahko prepričal, da se človek asimilira in pokaže vse svoje vrednote v 4.mesecih(dobre in slabe - tudi ti so zelo zelo pomembni. Tako spoznavamo slabosti človeka. Vsakdo jih ima in to ni nič narobe!!!!)

Z vsakim novincem je potrebno iti skozi poraze! NA NAPAKAH SE UČIMO in NAS DELAJO BOLJŠE!!
To so najboljše lekcije in jih moramo VSI DATI SKOZI! TUDI VSI, KI SO GENIJI; IZREDNO SPOSOBNI IN NADARJENI; IZKUŠENI! Če okolica, služba tega ne ve, noče razumeti, ali jih celo še vzpodbuja (tako kot ste to vi občutila), potem je njihovo vodstvo - management NEDORASLO SVOJI VLOGI pri razvijanju kadra.

ŽAL, je v veliko veliko službah tako. A to ne pomeni, da se vi ne morete vključiti in da ne morete pokazati vsega tistega, kar vi znate in ste sposobni. SAMO več poguma, samozavesti, vztrajnosti in potrpežljivosti bo potrebno. Vsa ta raztresenost, pozabljivost so samo tista sporočila možganov, da ste jih preobremenila in da ne zmorejo več.

Zavedati se morate, da opravljate kar nekaj vlog.
-V službi ste bila sposobna, a ste še zelo mlada in v poklicu je potrebno tudi preko porazov, napak (le-te nas delajo trdne, nam dvigajo samozavest, da vemo, da moramo v življenju tudi preko teh preprek

-V tem času ste rodila 3 otroke, to je še dodatna 1 služba.
-Pa še gospodinja in žena ste.
OPRAVLJATE 3 službe naenkrat. Zelo veliko breme vseh mladih mater in žena, ki želijo biti uspešne v svojem poklicu.

Ali se sploh zavedate, kakšna obremenitev je to za vaše telo/um? Sploh ni čudno, da imate vse te težave.

A verjemite mi, da jih lahko rešite. In vedno, ko vam je najhuje, se poskušajte zavedati: nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha. Zato se ustavite, zadihajte. Dajte možganom čas, da vse tiste čustvene cunamije pospravijo, popredalčkajo po svojih strukturah in vam potem lahko odgovarjajo.

KARKOLI boste začela, ali se odločila, da boste izvajala ne pričakujte, da bo rešitev prišla kar v enem mesecu ali mogoče tja do jeseni.

- Najprej se morate energetsko uravnovesiti, da boste sploh sposobna narediti drug korak.

- Drugi korak je NAUČITI SE UMIRITI svoje "cunamije v možganih".
Naučiti se boste morala, kako obvladovati svoje čustvene dražljaje, ki nastajajo v možganovini. Sigurno ste že brala o tem, a ne vem koliko ste se sama s tem že ukvarjala. Yoga, meditacije, avtogeni treningi so prave oblike, da naučimo naše možgane preusmerjati iz tistih cunamijev, ki trošijo ogromno energije. V začetku je dovolj, če se naučite samo mirnega globokega dihanja in pri tem ne mislite na nič drugega, kot samo na te VDIHE in IZDIHE. To morate početi vsaj 20 minut.
A v začetku ne bo šlo. Preveč vas bo dražilo in razburjalo, ker ni tako enostavno kar "odklopiti" misli. Zato v začetku začnete najprej po 5 - 10 minut. In potem v nekaj tednih lahko poskusite 20 minut. Te vaje je potrebno delati vsaj 4-krat tedensko. In vedno takrat, ko imamo neko težavo- stres. Te vaje - odklapljanje možganov je samo VEŠČINA. Tako kot smo se v ranem otroštvu s težavo učili in naučili pisati, brati, voziti kolo, hoditi, tako je tudi s to veščino. Vse to so samo veščine. In bolj redno, pogosto jih izvajate (zato pa je potrebno izvajati to dihanje vsaj 4-krat tedensko), bolj se jih možgani zapomnijo, lažje jih izvajajo in večji učinek imajo. Da se res naučimo te veščine, potrebujemo NEKAJ LET. Tudi pisati in hoditi smo se učili nekaj let, da so postale dobre in samoumevne. Ali ni tako?

- in potem to na novo naučeno veščino (ali bo to yoga, ena od oblik meditacij, ali samo 20-min globoko mirno dihanje) NE OPUSTITE, KO VAM BO BOLJE. Negujte jo vse življenje.
Zelo ste še mlada. Pred vami je še vse življenje. Ne ga poškodovati,ko pa lahko te male napakice (raztresenost, pozabljivost,panika, strah,....) odpravite in IMATE POD KONTROLO. Še se vam bodo pojavljale, saj je še večji del življenja pred vami!! In v življenju bo še veliko takšnih tegob, nemogočih sodelavcev in šefov, otroci vam bodo povzročali tudi strese,in še in še... Življenje je en velik izziv.

Biološki procesi, ko so tako zelo energetsko izčrpani, potrebujejo vsaj 6 mesecev do enega leta, da se uravnovesijo. Seveda, če jim boste pomagala.
Najprej bi se morala vsaj nekoliko energetsko uravnovesiti. Ali bi poskusila s Cellfood kapljicami? Zelo pomagajo, da se ponovno vzpostavijo normalni celični procesi. Ti so osnova, da so celice/telo sposobno tvoriti zadostne količine ATP(celično gorivo) in hkrati čistiti nerabnih in škodljivih metabolnih produktov.
In bodite potrpežljiva, vztrajna in disciplinirana. In boste videla, da bo vsa utrujenost, raztresenost, negotovost,....počasi izzvenela. Že spet se boste imela v svojih rokah, si zaupala in obvladala medčloveške odnose.
Lahko bi obiskala katerega od psihologov, ki bi vam pomagal prebroditi težave v medčloveških odnosih. A to vam bo vzelo kar nekaj časa. Karkoli se boste odločila, jaz bi vam toplo toplo svetovala: začnite se učiti veščine OBVLADOVANJA svojih možganov. To je enako pomembno kot umivanje zob. Naj vam to postane vsakodnevna HIGIENA, PRHANJE možganov in SPIRANJE vse umazanije in škodljivih dražljajev iz njih.

Poskusite, sprva bo težko, a potem postane POTREBA. In to je DOBRO. In boste videla, kako se boste čez nekaj let teh svojih tegob spominjala samo kot eno življenjsko lekcijo. Tako kot se mora otrok speči, da razume kaj in kako peče, enako moramo mi ljudje tudi skozi takšne tegobe, da začnemo razumevati to življenje. Če boste imela kakršnakoli vprašanja, vedno vam bom poskusila odgovoriti.
Lepo nedeljo vam želim m


Priložen članek:
Prav STRES je največji krivec našega OBČUTJA, POČUTJA in VEDENJA. Šele ko znamo prepoznati simptome stresa,takrat jih tudi lahko nadzorujemo. Lahko vplivamo na naš visok krvni pritisk, bolezni srca, delovanje možganov,debelost ali diabetes.
Simptomi stresa lahko vplivajo na naše zdravje, pa čeprav se tega niti ne zavedamo. Največkrat menimo, da je neka bolezen vzrok za glavobol, pogosto nespečnost, zmanjšano produktivnost. A STRES je v resnici največji krivec za tovrstne tegobe.

Običajni učinki stresa ...
... Na naše telo

• glavobol
• mišični krči, bolečine
• bolečina v prsih

... na naše počutje
• utrujenost
• manjši libido
• slabost
• nespečnost
• tesnoba
• nemir, strah
• slabša motivacija, zbranost
• jeza, razdražljivost
• žalost, depresija

... na naše obnašanje
• prenajedanje ali anoreksija
• izbruhi jeze
• odvisnost od drog, alkohola
• nikotina
• odsotnost, apatija, malodušje
Vir: American Psychological Association's "Stress in America" report, 2010

Simptome stresa lahko uspešno nadzorujemo, ko v svoj bioritem uvedemo vsakodnevno redno:
• Fizično aktivnost
• Tehnike sprostitve, ali meditacijo, ali yogo, ali tai chi
• Pravo dozo spanja in počitka vsak dan ob približno istih urah
• In seveda zdravo raznovrstno prehrano večkrat na dan a v MAJHNIH KOLIČINAH. Naučimo se uživati hrano tako, kot da bi »stradali« hrano.