Med.Over.Net

Izgorelost

Burn out sindrom, izgorelost zaradi dela, adrenalni zlom, anksioznost in depresija v povezavi z izgorelostjo in zdravljenje izgorelosti. Kakšni so znaki, kako ukrepati v različnih stopnjah izčrpanosti in o posledicah izgorelosti. Kdo ima predispozicije za izgorelost in o preventivi?

Pomoč

Default avatar

uporabnik94

Pozdravljeni, imam vprašanje in prosim za pomoč. Naj začnem od začetka, bo kar veliko za napisati.
Star sem 23let imam 94kg in 176cm.Pred dobrim letom dni nazaj se je v meni nekaj zgodilo, na morju med ljudmi, ko sem hodil po mestu se mi je kar naenkrat pojavil čuden občutek, kot da nisem priseben, nisem bil zbran in potem je seveda nastala panika v moji glavi. Bolj sem bil v gužvi ljudeh bolj mi je bilo vse čudno kot da izgubljam nadzor, slišim odmeve v glavi mimoidočih... odmaknil sem se iz gužve se usedel in se malo pomiril,da je bilo bolje. Potem v apartmaju sem imel še vedno paniko, nisem bil to jaz, skrbelo me je vsak dan ko sem se zbudil in takoj panično strmel da vidim če je še ta "občutek" in še vednonje bil. Prišel sem iz morja domov, šel na urgenco povedal vse kar sem zgoraj omenil, izmerili so mi pritisk in dali zaradi previsokega pritiska četertinko tablete,po nekaj minutah sem bil čisto okej, kamen se mi je odvalil od srca da se spet normalno počutim. Po temu dogodku nekaj mesecev kasneje pri igranju košarke sem v nekem trenutku spet dobil ta "občutek" ali napad panike oz nevem kako bi to opisal(zmedenost,nejasnost, nikakor zbran itd.) seveda takoj spet panika in takoj domov. Počakal sem teden dva tri in skoraj vsak dan sem imel isti občutek zmedenosti in vse to. Šel sem zdravniku, zopet je bil pritisk prevelik (meril in zapisoval 10dni) gibljal se je okoli 140-160/70-90. Po merjenju in zapisovanjem tako kot je rekel zdravnik sem se oglasil in mu pokazal kartonček. Dal mi je tablete proti pritiskom Prenesa 3mg. To sedaj jemljem približno pol leta in moram priznati da je še zmerom več takšnjih dni, da sem zmeden in čuden kot pa da sem dober pa čeprav si še dostikrat izmerim pritisk in je dokaj normalen na mojo težo, 120-130/55-75 Lahko da je to od stresa ker sem imel na morju zelo stresne dneve zaradi določenih težav, samo se mi čudno zdi da bi bila ta depresija oz stres prisotna še zdaj oz toliko časa že. Pred mesci sem bil tudi na pregledu za kri,vodo,sladkor,pljuča in vse je bilo dobro.Naj povem še da imam po mojem mnenju bioritem čisto zmeden. Na šihtu sem ponavadi teden dni zjutraj drugi teden dni ponoči in potem spet zjutraj in tako naprej. Včasih se z delom zamotim in je vse dobro, včasih pa glih tisti moment ko delam pride do tega občutka zmede.Je možno da je od bio ritma? Mogoče rabim močnejše tablete za pritisk? Mogoče stres,depresija..? Do zdravnika imam namen iti ampak sem se prvo želel obrniti na vas. Upam da mi zna kdo pomagati, ker ta občutek ko pride je res grozen za znoret... hvala vseem za odgovor!

Lp
Default avatar

misa komar

Pozdravljeni,

res bi bilo dobro, da bi šel k zdravniku. Ste še zelo mlad, pri 23.letih se v vašem organizmu dogaja ogromno sprememb, saj celoten organizem še ni dokončno "odrastel". To velja predvsem za možgane, ki še intenzivno rastejo, se razvijajo tja do 34.,35.leta starosti.

V rast in razvijanje možganovine so vključeni tudi ostali organi. Posebej endokrine/hormonske žleze (proizvajajo hormone, ki so v bistvu"komunikatorji" med možgani in telesom in obratno.) S pomočjo cele vrste hormonov, ki jih proizvajajo te žleze, se med seboj pogovarjata telo in naš um(to so možgani). Dajeta si napotke, kaj mora kdo narediti. In ker se možgani še razvijajo, se ob tem razvijajo/aktivirajo tudi nove naloge/možnosti delovanja drugih organov našega organizma. Pri tem je pomemben še imunski sistem, ki mora (tako kot policaji in vojska v državi) poskrbeti, da je "red" med vso to komunikacijo, sporočanjem. In kadar je takšna komunikacija zelo burna, prihaja do nerazumevanj, napak v prenašanju teh dražljajev. Takrat mora naše telo (še posebej možgani, ki potrebujejo ogromno energije v vašem obdobju razvoja, dozorevanja) še več "delati", tvoriti ogromne količine energije, da vzpostavi ponovno stabilnost in "razumljivo komunikacijo".
Zato so tudi srce in ožilje precej obremenjeni, ker je treba dovajati še več in več hranil v možgane in ostale organe.

KAKO REAGIRA VSAK POSAMEZNIK NE MOREMO PREDVIDETI! Biologija človeškega organizma še ne pozna čisto vseh delov našega telesa. Še marsikatera celica ni znana, ne vemo zakaj jih sploh imamo. Zato tudi ne poznamo še čisto vseh mehanizmov delovanja in kako so ti med sabo povezani.
Poznamo pa simptomatiko, to so odgovori, ALARMI ali OPOZORILA naših možganov, da se nekje v nekem organu delajo nepravilnosti in bo potrebno ukrepati.
In skozi to paleto simptomov , njihovo povezanost, lahko ugotavljamo pri vsakem posamezniku, kje je začelo škripati in zakaj.

ZAKAJ je začelo škripati - tukaj vedno velja, da je krivec eden od, ali kombinacija nekaj teh vzrokov:
-razvoj, odraščanje, staranje,to so genetski dejavniki na katere vplivajo še zunanji dejavniki(stresorji), kot so
- stresni dejavniki iz okolja (tako onesnaženost, podnebje),
-iz službe, domačega okolja (psihični dejavniki)
-nepravilnega vsakodnevnega ritma življenja (v bistvu posiljujemo svoje telo v nek ritem, ki prav vašemu organizmu ne ustreza popolnoma). To pa je nepravilno in neredno - prehranjevanje,redno pitje dobre navadne vode (vsaj 2 do 3l na dan) - vsakodnevna rekreacija, - obvezen počitek, - ob istih urah nuditi telesu in možganom SPANJE.; vrag tiči vedno v malih detaljih.

Verjamem, da vse to veste, ste generacija, ki je s temi znanji odraščala, a vseeno. Velikokrat spregledamo kakšno malenkost, ki nas v nekem obdobju neprijetno preseneti in "drago stane".

Tako mladi ste, da se vse še da "spraviti v prave tirnice odraščanja in zdravega staranja". Jaz bi vam predlagala, da se "dobro pogledate v sebe" in malo spremljate. Katera kombinacija vam sproži te tesnobne, paranoične znake.
Najbrž fizična utrujenost/preveč dela, porušen 24-urni ritem (kaj delamo podnevi in kaj ponoči), ob tem pa premalo rednega/ ob istih urah in enako dolgo /spanja (možgani se lahko regenerirajo, predelajo vse informacije prejšnjega dne in se energetsko napolnijo SAMO V SPANJU PONOČI!!!!!). zaradi večizmenskega dela boste moral uvesti malo drugačen način spanja, a tako, da se bodo možgani lahko reprocesirali in regenerirali. Če se tega ne boste naučil, vam na dolgi rok ne bo pomagalo prav nobeno zdravilo. Nasprotno. Zapadel boste v začaran krog "tabletke na tabletko", ki vam bodo v naslednjih letih, desetletjih pridelale kakšno resno kronično degeneracijo.
A VAM TO NI POTREBNO! Tako mladi ste še in vaš organizem se je sposoben hitro prilagoditi na drugačen ritem, A LE TAKO, da mu nudite zmožnost vsakodnevne regeneracije, in polnjenja energetskih zalog!!
Na to pa imate vpliv, da omogočite dovolj rednega in enako dolgega spanca, pravilno prehrano (večkrat na dan in manjše količine in pravilnih odmerkov beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov,zelenjave in sadja. in čim manj sladkarij, umetnih gaziranih pijač, cigaret, alkohola,.....!!) in da se naučite obvladovati psihični stres (vsi smo jim podvrženi, a lahko jih "splakujemo" iz možganov, da ne povzročajo cunamijev. Najbrž ste v kakšnem od mojih predhodnih odgovorov zasledil, da vsem v času hudega stresa toplo priporočam vsaj globoko mirno dihanje, ki naj traja vsaj ene 10 do 15 minut).

Mogoče boste rekel: ja, sej vse to delam, pa se dogaja. Zato pa vam priporočam, da se obrnete na zdravnika, a z ZAVEDANJEM, da MORATE SAMI NEKAJ SPREMENITI (mogoče ste pa le kaj spregledal, omalovaževal, ..) in da se UČINEK TE SPREMEMBE NE MORE POKAZATI TAKOJ, čez en teden. Da predvsem možgani, skupaj s hormoni in imunskim sistemom, odreagirajo na to spremembo, potrebujejo mesece in mesece. Vsaj pol leta, lahko pa tudi 1 do 2 leti. Zato ne vrzite puške v koruzo takoj. Postavite si cilje (katero spremembo boste uvedel danes, katero jutri) in jim dajte čas vsaj 6 mesecev. Vseh 6 mesecev vsakodnevno, tedensko redno počnite, kar ste si zadal. In se spremljajte (tako kot ste počel s spremljanjem pritiska). Opazujte, kaj se dogaja s to skrivnostno simptomatiko. IN PRIČAKUJTE PRVE ZNAKE STABILNOSTI ŠELE PO 6. mesecih. Če se bo zgodilo prej, nič hudega. A to še ni stabilno stanje. Lahko se ponovi. To je znak, da ste prehitro pričakovali spremembo.
Z zdravnikom bosta potem skupaj veliko lažje prišla do prave rešitve.

Upam, da nisem predolga, a vam res želim, da bi čim hitreje lahko našel vzrok težavam in jih začel obvladovati. To je potem tisto pravo zdravilo, ki ga boste uporabljal vse svoje življenje. Da se boste znal opazovati, spreminjati življenjske navade (ritem), saj se s staranjem potrebe možganov in telesa spreminjajo.
Lepe decembrske praznike in naj vam eden od dobrih mož prinese pravi namig za obvladovanje vaših težav. lp m