Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Hotel doplačila

Default avatar
Berem zdaj rezervacijo hotela in piše doplačilo 2.5eur/osebo turistična taksa (kar je bilo vedno) + 3 eur/osebo registracija v hotel. Kaj hudiča je to in od kdaj se to prakticira?
Še kdo, ki je moral kje to doplačati?
Default avatar
Ne, nikoli ni bilo treba plačati po EUju dosedaj "registracije v hotel".

Res je, da morajo hotelirji naredit prijavo na policijo ( zato velikokrat kopirajo tudi tvoj osebni dokument pri prijavi na recepciji po EUju, USA, Kanadi, tudi Aziji napirmer), da te slučajno kak Interpol ne išče ampak to morajo naredit free of charge....,Tako da tole neupravičeno zaračunavajo.

daj pošlji jim po mejlu vprašanje, zakaj in kaj to pomeni - plačilo "registracije" v hotel. A to pomeni, da plačaš zato,d a te bo receptor vtipkal v sistem, ali kaj? S tem njemu zagotavljaš plačo, ali kako?

To je nezakonito, če to počnejo.
Default avatar
nezakonito zaračunavanje je napisal/a:
Ja, se strinjam, evo kaj sem dobila za odgovor

To pomeni v resnici prijavnino za odrasle osebe. In to je enkratni strošek.
Default avatar
od kdaj pa to je napisal/a:
Prosim napiši jim nazaj, naj ti točno napišejo člen zakonodaje, pravilnika v gostinstvu in hotelirstvu, ki to določa....

https://www.tgzs.si/zakonodaja/To je nezakonito. za prijavo na TGZS ( Turistično-gostinsko zbornico Slovenije), kopija inšpekcija
Default avatar
nezakonito zaračunavanje je napisal/a:
"Prijavnina" gosta v " elektronki sistem gostov policijske evidence" mora bit pa brez doplačila. Nimajo kaj zaračunavati.
Default avatar
nezakonito zaračunavanje je napisal/a:
https://www.policija.si/kontakti/estori ... cije-egost
Default avatar
napiši jim odgovor, da se zahvaljuješ za pojasnilo, da smatraš to plačilo kot nepošteno poslovno prakso (ni nekazkonita, ker ti lahko gostu zaračunaš karkoli se spomniš, dokler je to zapisano nekje na ceniku) in da boš svoje bone (denar) raje zapravila pri bolj poštenem ponudniku

folk probava marsikaj. če ste pripravljeni požret take bedarije, bodo še naprej počeli isto.
Default avatar
nezakonito zaračunavanje je napisal/a:
pa kaj ti sploh razumeš, kaj limaš tu gor????

To so vsi tisti posamezniki, pri katerih gostje ne prenočujejo proti plačilu, oziroma tisti, ki nimajo registrirane dejavnosti, da bi se jih lahko štelo za sobodajalce, se pa po zakonu štejejo za gostitelja (zapori, prevzgojni domovi, vzgojni zavodi, zavodi za usposabljanje oziroma njihovi dislocirani oddelki, bolnišnice oziroma zdravstveni zavodi, študentski in dijaški domovi, ki niso registrirani za opravljanje dejavnosti oddajanja za namen turizma, planinske koče brez stalne internetne povezave).


TO KAR SI TI LIMALO, NI APLIKACIJA ZA NASTANITVENE OBRATE.

hotel ti lahko zaračuna, karkoli se spomni, dokler ima to zapisano na uradnem ceniku. tvoja stvar pa je, ali boš storitev potem koristil, ali ne
Default avatar
pa kaj ima to veze je napisal/a:
Dej se umiri, no.


Nima kaj zaračunavat zato, da kopira dokument gosta in vnaša v sistem policije. Kapiš?
Default avatar
nezakonito zaračunavanje je napisal/a:
dokler to napiše v cenik, da je javno vidno, lahko zaračuna gostu tudi to, da mu reče dobro jutro.


to je isto, kot pa s pogrinjki. tričetrt države se zgraža nad tem, da prideš v gostilno, pa ti zaračunajo tud to, da ti prazen krožnik na mizo prinesejo. ampak ker je to nekje na jedilnem listu zapisano, ni nič narobe s tem. sam se odločiš, ali boš jedel tam, ali boš šel raje drugam, kjer ti bodo zaračunali samo hrano.
na primorskem pa je to nekaj čisto običajnega. ker pač lahko to zaračunavajo in ker imajo dovolj gostov povsod, da se to grejo in ker se nihče na vratih ne obrne, ko vidi, da mu bodo še to zaračunali.
Default avatar
pa kaj ima to veze je napisal/a:
Ponovno - umiri se..

Jasno, da v hotelu ali nastanitvi drugje, kjer na dan prenoči 100+ gostov mora nekdo to vnašat v sistem.... in mu vzame dodatno čas, ker vejretno ne vnaša sproti takoj ob prijavah, kasneje, zadaj se to dela.. Zahtevat od gosta dodatno plačilo za delo, ki mora bit opravljeno znotraj delovnega časa zaposlenega, je neutemeljeno.....
Default avatar
nezakonito zaračunavanje je napisal/a:
kaj ti ločiš med
nepošteno poslovno prakso
nezakonitim delovanjem?

nihče ne trdi, da je fer, da se to zaračuna.
ampak nikjer v nobenem zakonu ni zapisano, da tega ne sme. kar pomeni, DA LAHKO
je pa na avtorici, ali bo to sranje tolerirala, ali pa bo pametna in jim povedala svoje in šla drugam.
ker če bodo vsi požrli take zadeve, bo v treh letih tako, da bodo to lepo kasirali vsi ali pa večina hotelov.
Default avatar
Mislim, da se mi je to do zdaj zgodilo samo v enem hotelu na Hrvaškem - sem plačala prijavo (cca. 0,5 € na osebo) in zavarovanje (tudi nekaj centov na dan/osebo). Preživela in se vrnila še parkrat. Ni bil velik strošek doplačila (za ta znesek bi lahko bila dražja soba), na odločitev za večkratni obisk so vplivale druge stvari. Ocenjujem širšo sliko (lokacija/ambient in počutje, storitve, odnos...), ne gledam na vsak cent.

Sicer pa običajno za dopust vzamem privatni apartma, zaradi komoditete (imam svoj mir, nisem "on schedule"), tako da ne vem, koliko je taka praksa uveljavljena pri nas/v tujini.

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net