Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

kako pripravite jajčevce?

Default avatar

Charlotte her

kako pripravite jajčevce?
receptov najdem sama precej, ampak iz prakse me zanima: kako jih pripravite vi?
Default avatar

spotoma

Narezane na rezine na žaru ali ocvrte po dunajsko, narezane na kocke pa skupaj s paradižnikom, peteršiljem, česnom in čebulo kot prilogo k pire krompirju. Enako kot bučke.
Default avatar

no-ja

Zloženko naredim. Jajčevce, narezane na rezine, posoljene in malo pomokane, ocvrem in dam na stran, potem pa prepražim čebulo, paradižnikove pelate, malo mezge, origano, baziliko, poper, sol, lahko tudi malo čilija, prepražim, zmiksam, nato pa zlagam plast jajčevcev, plast tega miksa, plast rezin sira, ponovi vajo, dokler ne zmanjka sestavin, na vrhu pa še malo naribanega sira potresem in vse skupaj dam v pečico, da se sir stopi in naredi skorjica.

Pa drugače nisem neki ljubitelj zelenjave, ampak tole mi pa sede.)
Default avatar

tako ja

no-ja je napisal/a:
Tudi meni so taki všeč. Ali pa narezani na kolobarje, sol, poper, par kapljic olivca in pečeni na žaru-
Default avatar

Replika

Ta teden: pol kilce mletega mesa, čebula, hokaidka, bučke, jajčevci (odcejeni) plus začimbe in paradižnik - popražiš čebulo, potem pa na njej pražiš meso plus na kockice narezane zgornje sestavine - nam je super z vsemi mogočimi prilogami, se ne naveličamo.
Druga najljubša je pa (menda) po turško - rezine jajčevcev pečene na olivnem olju (kar veliko ga gre) zložiš po plasteh v visoko skledo, vmes peteršilj, na drobno narezan česen in pokapaš z limoninim sokom. Vse skupaj zaliješ s tekočim jogutrom in v hladilnik. Važno je, da so res velike količine, ker zadeva je vsak dan boljša :))
Pol pa še filane (z vsem mogočim), pohane, pečene za žaru, vložene, zmiksane v omake (a la ajvar) - ne, pri nas jajčevci ne ostajajo :)))
Default avatar

hitra bi

A je kaj bolj hitrega? Vse to se bere super, ampak zahteva veliko časa. Se da kaj ekspresnega narediti z jajčevci?
Default avatar

Replika

hitra bi je napisal/a:
Ekspresnega ni nič, ker ga je treba odcediti prej, Ampak ko so odcejeni, so najhitreje vrženi na žar.
Default avatar

nič odcejat

Prerezanega na pol, polnjenega s kuskusom in začimbami butneš v pečico.
Default avatar

ohjej

hitra bi je napisal/a:
SEVEDA se da: na isti način kot podušim nakockane bučke, papriko, paradižnike, tudi jačevce narežem na kocke in vse skupaj podušim. Odlična zadevca.
Default avatar

vse olje popijejo

Ko sem sama hotela na hitro podušiti jajčevce, so mi popili ogromno olja in se potem po suhi ponvi valjali in zahtevali še.
Na koncu sem imela olje z jajčevci. Saj ne, da ni bilo dobro :))))))))) Samo ne moreš tako kuhat pa jest.
Default avatar

Znajo biti dobri

Jaz imam dva najljubša načina uporabe jajčevcev:

- narezane na kolobarje (1 cm), rahlo soljene in popoprane popečeš na ponvi ali na žaru, ko obrneš daš gor rezino sira in na koncu pokapljaš z olivcem;
- v ratatouille-ju - čudovito se napijejo paradižnikove mezge in okus je božanski.

Drugi načini priprave mi niso všeč...stvar okusa izgleda.
Default avatar

Monklja

Grki pravijo, da je potrebno jajčevce
najprej narezati in pustiti, da spustijo tekočino, šele nato naj bi se lotili priprave.
Ob jih zatem položijo le v moko in ocvrejo.
Default avatar

Sushi

Tudi sam jih največkrat popečem, kak centimeter debele kolobarje, včasih dodam sir, včasih kako rezino pršuta (tudi oboje) ali kaj podobnega, pa skoraj zmeraj česen in peteršilj čez posujem ali pa tržaško omakco. Mmmm... Včasih jih dodam v kako prilogo ali omako za testenine (kockice 0,5 - 1cm), pa na pizzi tudi občasno najdejo svoje mesto (izjemno tanke rezine morajo biti za moj okus). Kot mulc jih nisem prebavljal, zdaj pa jih z veseljem papcam že vsaj 10 let če ne več.
Prekajen meso dl cajt gvera;)
Default avatar

Ohjej

vse olje popijejo je napisal/a:
Amm...dušenje ne pomeni cvrtje, ampak, da se duše v lastnem soku oz.dodani tekočini ...
Default avatar

Jaz jih tako

Melancane tanko narežem na ploščice cca 0.5 do 1 cm, začinim, povaljam moka, jajce, drobtine, zložim v pekač, (po želji lahko malo pokapljaš z oljem) in spečem, da so hrustljavi. Nam so super za večerjo s solato ali samo z domačo salso. Pečem jih brez olja, imam rada da so fejst hrustljavi. Nič jih ne lupim.
Default avatar

Jasna noc

Jajcevci popijejo res ogromno olja zato jih v ponvi ne cvrem oziroma jih niti prazim vec ne. Narezem jih na rezine, posolim, polozim na peki papir, gor malo mozarele, bazilike in cesnjev paradiznik, v 30 minutah je peceno in zelo okusno.

Moderatorji

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood