Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Zamrznjene sardine

Default avatar

kacnje

Tukaj je kup kulinaričnih strokovnjakov ... pa boste imeli kakšno mnenje/odgovor.
1. Zakaj pri nas relativno redko dobiš sveže (recimo, da so sveže) sardine v ribarnicah/trgovinah?
Sem ter tja vidim zamrznjene, ki so - po mnenju nekaterih - boljši nakup.
2. Čiščenje - ostale ribe pogosto prodajajo očiščene, sardine pa ne. Je razlog v tem, da jih nekateri jedo kar cele? Kako jih jeste? Očiščene, potem pa cele? Neočiščene in cele?
Default avatar

Lady Lola

Nimam pojma, zakaj so sardele tako redko na razpolago in nisem še slišala, da bi bile zamrznjene boljše od svežih. Je pa res, da so zamrznjene ok, če ni svežih. Dejansko sem sveže redno zasledila samo v tržnici v BTC-ju ali v Kopru. V KP vem, da ti jih očistijo, če želiš - ne tako dolgo nazaj sem prosila, da mi jih očistijo 3 kg in vzelo jim je 15 min (rabila sem jih za nasol). Tudi v ostalih trgovinah bi ti jih morali očistiti, čeprav gre čiščenje doma kar hitro.
Sama sardele pred pripravo očistim - odstranim luske, glavo in drobovje. Če jih imam za nasol ali marinado v limoninem soku, jih tudi sfiliram in odstranim kožo, če in kolikor jo seveda lahko na hitro. Nasoljene sem samo enkrat delala z zamrznjenimi in to je res pekel na zemlji! Raje jih nimam, kot da bi delala z zamrznjenimi.
Drugače pa rib, ki jih kupim v Mercatorju, nikoli ne dam čistiti, ker se je zgodilo, da so prerezali in razlili žolčnik ali pa da so jih tako razmesarili (ciplji ali skuše), da niso bile za nikamor ...
Default avatar

Lady Lola

SARDINE, ne sardele! Kura jaz ...
Default avatar

kacnje

Hvala.
Nisem sicer strokovnjak, ampak nekateri so mnenja, da je lahko zamrznjena riba še boljša. In to (menda) zato, ker so zamrznjene takoj po ulovu, sicer pa se lahko valjajo kar nekaj dni, preden pridejo do kupca.

Moderatorji

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood