Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Model za pite - kako vzeti ven pecivo?

Default avatar

Pečem

Pekla bi skutino torto, takšno zelo enostavno, prvo vliješ testo, potem pa na sredino še nadev, na vrh sadje in je to to.
Zanima me, če je katera delala že to torto v modelu za pite, da bi bil tak lep rob in seveda kako to zadevo vzeti ven???
Default avatar

Butl TM

odpreš dno tako, kot konzervo
Default avatar

Pečem

Ne gre za tortni model, pač pa keramični, ki se ne odpre:)
Default avatar

ali pa

Če pa nimaš odpiralnega dna, daš najprej peki papir in ga potem vzameš ven skupaj s pito.
Default avatar

luna med temnimi oblaki

točno tako.
Default avatar

pekipeki

Ampak če daš peki papir, kako potem ohraniš ta lep valovit rob?

Meni tudi to povzroča težave...
Default avatar

a ne znate več pečt

ne znate več peči brez peki papirja??
fajn namastit in posipat z moko. nič se ne prime
Default avatar

takole

Modeli, o katerih pišeš (keramični) pač niso namenjeni temu, da po peki pito vzameš iz pekača pač pa da jo pustiš v njem, v njem režeš in z lopatico jemlješ kose ven.
Za to, kar bi ti rada, si pa posebni modeli, s snemljivim dnom, kjer po peki držiš dno, obod pa snameš: https://www.google.si/search?q=peka%C4% ... 20&bih=933
Default avatar

takole

In še to: recept, ki si si ga zamislila "prvo vliješ testo, potem pa na sredino še nadev, na vrh sadje in je to to" pač ne bo deloval. Če bi rada dala nadev iz sira/skute, testa pač ne moreš "vliti" ker lahko uporabiš le krhko testo za pite in ne biskvitnega (tekočega).
Če boš v pekač vlila biskvitno testo in nanj nadev, boš dobila navadno zmešano packarijo. Če boš pa najprej v pekač vlila biskvitno testo in ga spekla, ter nato nadevala, imaš pa dve težavi:
- nadev bo surov in bo razpadal
- biskvit ne bo obdržal oblike kot jo želiš ampak bo seveda narasel.

Za pite, kot si si jo zamislila, se uporabi krhko testo, razporedi po pekaču, deloma speče (slepa peka), nadeva s sirnim nadevom in speče do konca.
Default avatar

Živc na kubik

Sicer ni glih nasvet s podlago kuharske narave ampak iz stroke. Karadkoli se pojavi problem kako ulitek dobiti ven iz kokile, ker se prime na stene pred ulivanjem nanesemo ločilno sredstvo ali pa stene kokile oplastimo s prevleko ki ima slabo adhezijo.

Analogno na kuhanje lahko poiščemo podobne rešitve:

-Ločilo je lahko v te primeru maščoba, ki jo namažemo po stenah modela. Dobi se tudi olje v spreju ki se ga da kupiti pri trogvcih z opremo za pekarne. Pošpricamo stene in po peki bo lepo odstopilo.

-Prevleka je v našem primeru lahko oplastitev modela s PTFE (politetrafluoreliten) ali teflon toda je bolje kupiti tak model, kot pa obstoječega dati na oplastitev...

Lahko pa tudi uporabiš peki papir, ki ga položiš na stene
Default avatar

MsOlivija

Premaži pekač s putrom in potresi z drobtinami
Če imaš filo tako, ki se jo hladi (ne peče) je bolje da takoj testo vzameš ven in nadaljuješ izven pekača.

Je pa možnost nakupa že tako oblikovanega in pečenega testa - oblat ;)