Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Solata na pikniku

Default avatar

osvežilne a brez majonez in smetan

Definitivno loku je napisal/a:
Za solato st. 1 naj bo definitivno zelje. Tanko narezano in naj odlezi kaksen dan v hladilniku. 2. naj bo paradajz, cebula, paprika in sir v slanici ali namesto sira poli salama na kocke. 3 naj bo strocji fizol s cebulo in cesnom. 4 grska solata.... V glavnem z zeljem ne mores faliti na pikniku.
o fuj no - ob dobrem žaru vse pokvari kakšna taka solata, kot ti predlagaš - surovo zelje je težko, po njemu prdiš še dva dni.. poli salama pokvari še tako dobro solato na pikniku.

Na pikniku najbolj prijajo enostavne solate -tudi samo za nekatere osvežilen natur paradižnik, pa mlada narezana čebulca.

jaz naredim še: pečene paprike v olju in kisu (teh zmanjka praktično takoj), potem pa solato iz 3 žit - leča, čičerika, ječmen, pa na majhne kockice narezana rdeča in zelena paprika, sol, kis, olje, poper, voda, a ne preveč - to je to...

Tudi rdeči fižol s čebulco solati zmanjka kar precej hitro - pazit je treba le, da če je iz konzerve, da ga splkneš z vodo, da odliješ sluzavo slano vsebino

Ali pa kuhan stročji fižol s čebulo v solati.

Sirove solate, solate s kislo smetano ali majonezo - to je težko prebavljivo , pa tudi rizično za stat na toplem dlje od 30 minut....
Default avatar

Teta fani

V tem času, ko še ni domače zelenjave in ko ima uvožena vse isti okus bi jaz naredila malo drigače. Namesto 5 različnih solat za 12 ljudi k mesu ponudi kot prilogo prebranac (etin je zakon dve veliki piksni sta dovolj) ajver, zenf, mlado čebulo, amerisko solato in kruh. Ter spekla bi kako pecivo ali ponudila sladoled z gozdnimi sadeži polivko.
Default avatar

ne znajo vsi pravilno pripravit

zakaj samo solate je napisal/a:
Zakaj pa poleg mesa samo solate? :P Mogoče bi bilo bolje, če ne bi vse baziralo na neki kislini.

Sicer pa ti svetujem, da se solat s smetano izogibaš, sploh če bo vroče.

Če že, predlagam zelenjavo na žaru v solati (bučke, melancani, paprika, olive, čebula...), papriko na žaru v solati, zeljno solato s krompirjem in recimo šobsko.

Bo pa to vse skupaj ena žalost, vsaj glede na to, kaj ljudje pričakujejo od piknika.

Zelenjavo na ogljenem žaru ali žar plošči zna pripraviti zelo malo ljudi - ker ponavdi prezažgejo ali presušijo. Ga ni hujšega, kot na krožnik dobit uvelo, suho melancano, ki greni od zažganosti na žar gradeli....

Pa predno daš zelenjavo na žar ploščo, jo moraš spucat od predhonjih ostankov, ne pa kar gor flikit.
Default avatar

ne znajo vsi pravilno pripravit

zakaj samo solate je napisal/a:
Zakaj pa poleg mesa samo solate? :P Mogoče bi bilo bolje, če ne bi vse baziralo na neki kislini.

Sicer pa ti svetujem, da se solat s smetano izogibaš, sploh če bo vroče.

Če že, predlagam zelenjavo na žaru v solati (bučke, melancani, paprika, olive, čebula...), papriko na žaru v solati, zeljno solato s krompirjem in recimo šobsko.

Bo pa to vse skupaj ena žalost, vsaj glede na to, kaj ljudje pričakujejo od piknika.

Zelenjavo na ogljenem žaru ali žar plošči zna pripraviti zelo malo ljudi - ker ponavdi prezažgejo ali presušijo. Ga ni hujšega, kot na krožnik dobit uvelo, suho melancano, ki greni od zažganosti na žar gradeli....

Pa predno daš zelenjavo na žar ploščo, jo moraš spucat od predhonjih ostankov, ne pa kar gor flikit.
Default avatar

Badass

ne znajo vsi pravilno pripravit je napisal/a:
zakaj samo solate je napisal/a:
Zakaj pa poleg mesa samo solate? :P Mogoče bi bilo bolje, če ne bi vse baziralo na neki kislini.

Sicer pa ti svetujem, da se solat s smetano izogibaš, sploh če bo vroče.

Če že, predlagam zelenjavo na žaru v solati (bučke, melancani, paprika, olive, čebula...), papriko na žaru v solati, zeljno solato s krompirjem in recimo šobsko.

Bo pa to vse skupaj ena žalost, vsaj glede na to, kaj ljudje pričakujejo od piknika.

Zelenjavo na ogljenem žaru ali žar plošči zna pripraviti zelo malo ljudi - ker ponavdi prezažgejo ali presušijo. Ga ni hujšega, kot na krožnik dobit uvelo, suho melancano, ki greni od zažganosti na žar gradeli....

Pa predno daš zelenjavo na žar ploščo, jo moraš spucat od predhonjih ostankov, ne pa kar gor flikit.
Tudi mesa večina ne zna speči pa vseeno skačejo okoli ognja kot neandertalci.
Default avatar

Jebator

Najbolša zelenjava je meso. No ja, kakšne kumarice in vloženo papriko, tudi mi damo zdraven. In seveda veliko, veliko MAJONEZE.