Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Res dobra zeljna solata - prosim za recept

Default avatar

PismoRosno

Badass je napisal/a:
"Edino pravih" zeljnih solat je skoraj toliko kot je ljudi, ki jo pripravljajo. Zakaj je torej nekdo, ki ima drugacen okus kot ti, kar ze iz tega razloga bedak?
Default avatar

Yo_

Jaz priznam, da sem raje bedak, ki da v zeljno solato česen, kot pametna, ker mi čebula not ne paše :)
Default avatar

milomater

Badass je napisal/a:
nena ti meni amater! olivno olje pa si nekam vtaknite ... v zelje paše bučno, vsaj meni!
Default avatar

Badass

PismoRosno je napisal/a:
Kje vidiš, da sem koga označil za bedaka?
Drugače pa slovenska klasika. V vsako jed, ki ima v imenu solata bučno olje in česen, tu ste si enotni, kregate pa se okoli ribežna in noža.
Default avatar

zEljE

Hitro pripravljena zeljna solata
Potrebujemo :

0,5 kg svežega zelja ali ohrovta
1 strok česna
svež ingver velikosti oreha
2 žlici gheeja ali sončničnega olja
5 celih klinčkov
1/2 žličke semen orientalske kumine
1/2 žličke gorčičnih semen
1/4 žličke kurkume
1/2 limete
sol
črni poper
Zeljne liste ločimo med seboj, jih operemo in odstranimo osrednji, trdi del. Več lističev hkrati zvijemo skupaj in narežemo na trakove. Česen in ingver olupimo in narežemo na tanke, majhne koščke. V ponvi segrejemo ghee ali olje in dodamo ingver, klinčke, orientalsko kumino, gorčična semena in pražimo, dokler semena ne pričnejo pokati. Nato dodamo zelje, česen, kurkumo in črni poper. Pražimo nekaj minut, nato pa znižamo ogenj in pokrijemo posodo. Občasno premešamo in dušimo še 15 minut. Šele na koncu solimo in ko je jed na krožniku dodamo nekaj kapljic soka limete. K temu receptu se dobro poda v pečici pečen topinambur ali hokaido buča.
Default avatar

milomater

zEljE je napisal/a:
tej jedi se reče kung-fu, ker si potle celi divji :)
Default avatar

Prijateljj

Thorrr je napisal/a:
A tole lotti teb kuha?
Default avatar

Novics

Prijateljj je napisal/a:
Prijatelj kašno pa ti pripravljaš?
Default avatar

iz menze

Med redkimi jedmi, ki so mi dobre iz menze in doma ne dosežem niti slučajno, je navadna zeljna solata (zame brez dodatkov, pa če sem še taka budala in brez domišljije, pač ne!!! Še najmanj pa kako kumino, je ne prenesem nikjer!) in jabolčna čežana. Zeljna solata, fajn na tenko in postana ... vrhunsko.
Default avatar

tkole

Me pa res zanima, kaj bo zdej tista iz prvega posta, ki je hotla recept za dobro zeljnato solato ... :))
Meni je najboljša kot jo je pripravljala moja babica pred desetletji: Zelje čimbolj tenko narezano, olje, kis, sol, poper, včasih malo na tenko narezane čebule. Nobenega stanja, da se zmehča, meni je fajn, da zelje še malo hrusta. Včasih dodam rjavi fižol ali kuhan krompir, občasno namesto navadnega bučno olje. In ničesar drugega več. Česen imam zelo rada na listnatih solatah, k zelju mi pa ne gre. Kumine ne maram. Še manj mi pa na zeljno solato paše ingver pa klinčki in kaj vem kaj še eni gor mečete.
Tako da priporočam avtorici vprašanja, da začne z osnovno varianto, potem pa dodaja, spreminja ... in bo slej ko prej našla recept, ki ji bo najbolj všeč.
Default avatar

plus prištej čas

zEljE je napisal/a:
Hitro pripravljena, potem ko dva dneva iščeš vse sestavine in različne svetovne vrste kumine, semen takih in onakih, limete itd.
Default avatar

Thorrrr

Prijateljj je napisal/a:
Jst sem glavni kuhar....še pri vsaki sem bil, ker pač kuham bolje od vseh babnic...
Default avatar

Mama treh

Ena moje mnenje je napisal/a:
Tut mene zanima thor kako jo vi pripravljate?
Default avatar

Thorrrr

Mama treh je napisal/a:
Jurčki, lisičke, sirovke obvezno, plus posušeni, zmleti gobani...krompir, korenček, prekajena popečena slanina, stebelna zelena, čebula, česen, belo vino, cel in mleti poper, brinove jagode, majaron, timijan, sol, kisla smetana čist na koncu....delam brez moke...
Default avatar

Mama treh

Thorrrr je napisal/a:
Tole more bit okusn. Prov občudujem vas od kje vam ideje, da tkole kuhate.
A ste kuhar?
Default avatar

BonicaMellucci nepr

Za razliko od večine ne maram postane zaljne solate. Prav tako jo pripravljam samo iz mladega poletnega zelja, zimsko se mi zdi surovo težje prebavljivo, pa tudi okusno ni v solati.
Na tenko naribano sveže zelje, nariban korenček, kuhana mlada koruza, morska sol, poper, olivno olje, vinski kis.
Pojem jo takoj, ker imam rada svežo in hrustljavo.
Default avatar

indijski tulipan

BonicaMellucci nepr je napisal/a:
Default avatar

indijski tulipan

indijski tulipan je napisal/a:
Ups pomota...Bonnica samo brala sem in je pobegnilo :)
Default avatar

Lotti_

Prijateljj je napisal/a:
Lubi kuha, kr je odličn kuhar...

Moderatorji

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood