Med.Over.Net

Varna hiša

Izpovedi žensk z izkušnjo nasilja in zgodbe otrok, ki so z njimi šli po tej pot. Svetovalke iz Varne hiše vam strokovno svetujejo, kako krog nasilja prekiniti in katere so mogoče poti iz njega.

Obupana in zmedena

Default avatar

Zoya

Nevem zakaj sem sploh šla pisat tole pa vseeno. Najbrž za to, ker nevem več kaj naj naredim, še manj pa kako.
Oče je alkoholik, ki se psihično izživlja nad mano že kar nekaj let. Je zdravljen alkoholik, ki spet pije...neozdravljen alkoholik. Stara sem 24 let (vem da je odgovor odseli se). Trenutno nimam finančnih možnosti se odseliti, pa tudi skrbi me za mamo, ki kar vztraja in upa da bo bolše (pa čeprav je tako že odkar je z njim). Ni fizično nasilen, vsaj ne do mame, jaz pa sem jih ze dobila. Vmes sem se že odselila in bilo je res balzam za dušo, vendar zaradi financ nisem mogla ostati tam. Trenutno sem napraskala denar da bom končala šolo, ki sem jo začela delati (srednjo), sicer pa poklicno že imam narejeno.
Pomoč pri psihiatru sem že iskala vendar že nazaj in zaradi prenajedanja, pa je pri nas nek čuden sistem da te naročijo enkrat na 3 mesece (to pa meni bolj malo pomaga).
Kakšna ideja kako naj se rešim iz tega ''dreka''? Kaj lahko naredim? Na koga se lahko obrnem?

Vse je napisano zmedeno, in nesmiselno. Nevem zakaj sem to pisala, samo nekomu sem mogla povedat.
Default avatar

Mateja D.

Ljuba Zoya,

v sebi veste zakaj ste napisali zgornje vrstice. Ker veste, da hočete spremembe; da nočete živeti na tak način; da ni prav, da bi živeli v takih razmerah. In prav je tako. Naredili ste prvi korak. Super. Imate moč in voljo in to je najbolj pomembno. V primeru, kot je vaš, se mi zdi pomoč društev, ki delajo na področju družinskega nasilja, več kot zelo primerna.
Priporočam vam Zavod Emma, telefon 01/425 47 32 ali Center za pomoč žrtvam kaznivih dejanj, telefon: 01/524 12 40; k njim lahko pridete na osebni pogovor. Nudili vam bodo podporo, pomoč, svetovanje, informacije,…
Glejte, imamo zakon prepoved približevanja, ki narekuje, da se mora izseliti nasilnež in ne žrtev, seveda morajo biti izpolnjeni določeni pogoji, tako da ni potrebno, da razmišljate samo v to smer, da se morate vi izseliti. Vem, da je v praksi prepoved približevanja, če gre za očeta, težko doseči, ampak vsaj razmišlja se lahko tudi o tem, da ni nujno, da je žrtev vedno tista, ki mora bežati od doma. Vse to in še več vam bodo obrazložili. Seveda se lahko obrnete tudi na vaš Center za socialno delo, da vam objasnijo vaše možnosti, vam nudijo podporo.
Samo ustavite se nikar, bodite neizprosna do sebe v tem, da si zagotovite boljše življenje. Vredni ste ga.


Mateja Debeljak
Mateja Debeljak