Med.Over.Net

Varna hiša

Izpovedi žensk z izkušnjo nasilja in zgodbe otrok, ki so z njimi šli po tej pot. Svetovalke iz Varne hiše vam strokovno svetujejo, kako krog nasilja prekiniti in katere so mogoče poti iz njega.

Zlorabljen otrok-poskus samomora!

Default avatar

Lidija

Kolegica mi je danes povedala eno katastrofalno novico.

Včeraj je v bistvu rešila življenje eni 18-letni deklici. Pred nekaj tedni je ta deklica pobegnila od doma, saj ima doma nevzdržne razmere. Oče jo je psihično zlorabljal. Nasilje je bilo vsakodnevno. Ker ni mogla doma vzdržat, je pobegnila, si našla podnajemniško stanovanje in si kruh služila, kot je znala. Ker pa jo čaka še zadnji letnik srednje šole, si očitno več ni znala pomagati, nastopila je kriza, ni videla izhoda, zato je posegla po skrajnih merah.

Poskušala se je ubiti. V zadnjem trenutku je nanesel slučaj, da jo je kolegica rešila. Našla jo je s prerezanimi žilami na zapestju. Deklica je bila že čisto omotična, vse je bilo krvavo.

Kolegica ji je hitro povila zapestja in jo spravila k sebi. Rešilca ali policije pa ni klicala, ker se je bala, da bodo deklico odpeljali k staršem ali pa na psihiatrijo. Odpeljala jo je k sebi domov in sedaj skupaj iščeta izhod oziroma rešitev. Danes v šolo (1.dan pouka) ni šla, ker ji kri še zmeraj tu pa tam priteče in premoči povoje.

Kaj narediti? Jaz sem svetovala kolegici, da pa bi bilo mogoče res pametno odpeljati dekle k zdravniku, mogoče res potrebuje strokovno psihiatrično pomoč, a ne?

Res pa je, da je obvestila dekličino mamo, ta pa se je odločila, da bo moža pustila in si našla podnajemniško stanovanje in vzela hči k sebi. Samo problem je v tem, da je oče/mož res eno veliko budalo (oprostite izrazu), da ima tudi mamo na vajetih, vse po vrsti terorizira in jih ne spusti izpred oči.

Smilijo se mi, rada bi pomagala, pa ne vem, kako.

Kaj naj naredim?
Default avatar

SKORPION

Moje mnenje je, da bi jo morala obvezno peljati k zdravniku. Zaradi rane na raokah in zaradi strokovne pomoči, da se izvleče iz duševne krize. MIslim, da sama ne bo mogla tega rešiti, mogoče trenutno...do naslednje krize, ko bo punca ponovno poskusila. Upam, da se vse dobro reši! Javi kaj!
Default avatar

Zima1

Nikar sama ne rešuj teh stvari. Nisi strokovnjak in nekoč boš morda imela slabo vest. Pelji jo k zdravniku, on naj ukrepa naprej in obvesti pristojne. Tudi mama je potrebna pomoči, zato ne bo mogla dovolj pomagati svoji hčeri, če že do sedaj ni mogla niti sebi.

Sporoči, kako si uredila. Držim pesti.