Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

e-zasvojenost?

Default avatar

pcmanijak

Prepričan sem, da me boste imeli za malo trčenega, pa vendar... Ugotovil sem, da sem zasvojen z računalnikom predvsem z internetom. Trpi družina in jaz. Nemorem se več odtrgati stran, v službi sem neprespan, na nedeljske izlete praktično ne hodim več. Tv ne gledam, v kino ne hodim, časopisa, knjig, novic tudi ne berem več. Spim po 3 ure na dan in se čudim samemu sebi kako zdržim. Občutek imam, da so se moje dejavnosti skrčile na minimum.

Na ekranu pa je zadeva taka, da sem lahko totalno izmozgan, pa se ob njem kot prerodim. Ne pijem, ne kadim. Občutek imam, da me oživi vsakič, ko najdem kaj novega in tega je tam kolikor hočeš. Veliko sem že premišljeval o tem, toda zdi se mi, da sem postal odvisen od podatkov, ki jih absorbiram na netu. Nora ideja? Dolgo časa sem bil precej živčen zaradi tega, ker se preprosto nisem mogel odlepiti od ekrana. Prepričan sem bil, da sem slabič in se s tem rešujem tekočih težav, ženi sem lagal... Potem sem nekje na neki strani na hitro prebral, da imajo v Ameriki nekateri podobne težave. Sedaj sem s tem sicer pomirjen, vendar še vedno odvisen.

Štos je tudi v tem, da se zavedam kaj lahko naredim, da se tega odvadim, pa preprosto nimam moči.

Imate kakšen nasvet? Bil bi ga zelo vesel!!!!!!
Default avatar

Mateja Erjavec

Odvisni smo lahko od katerekoli stvari na svetu, ki obstaja. Tudi od računalnika, kot sami ugotavljate. Pišete, da se zavedate, kaj lahko naredite, da bi se tega odvadili, pa za to nimate moči. Sprašujete se, kje najti moč za spremembo.

Vaše dosedanje običajne dejavnosti so se skrčile na minimum. Če preživite večino časa z računalnikom, vam ostane bolj malo ali celo nič časa za ženo (in otroke, če jih imate). Verjetno ženi ni vseeno glede tega, kaj se dogaja z vami. Tudi v službi ste neprespani in dolgo tako verjetno ne boste mogli delati. Zgleda, kakor da se ključne stvari vašega življenja postavljajo na kocko.

Situacija, v kateri ste se znašli, je zadosti resna, da nekaj storite in da to storite danes. Res je, da se je s pomočjo lastne volje praktično nemogoče izviti iz začaranega kroga katerekoli odvisnosti - tudi od odvisnosti od računalnika ne. Zato je potrebno, da poiščete pomoč pri drugih ljudeh. Prosite lahko vaše bližnje, še najbolje pa bo, če poiščete strokovno pomoč v eni od ustanov, ki se ukvarjajo s problemom odvisnosti. Če ne veste, kam konkretno se obrniti po pomoč, lahko pokličete na SOS telefon 080 1221 o drogah in odvisnosti. Svojega problema verjetno preko telefona ne boste rešili, dobite pa lahko konkretne informacije, kam in na koga se lahko obrnete.

Prvi korak, ki ga morate storiti, je, da svojo odvisnost priznate domačim (ženi oz. tistim, s katerimi živite). Drugi korak pa je, da poiščete konkretno strokovno pomoč.

Lep pozdrav!