Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Moja zgodba

Default avatar

Ronja

Pozdravljeni !
Že kar nekaj časa se spravljam napisati mojo zgodbo. Ne vem mogoče mi manjka pogovor z nekom, ali pa enostavno moram to napisati. Droge so me vedno zanimale, še najbolj zato ker so prepovedane. In seveda sem mogla sprobat vse kar je obstajalo, še strupene gobe, sam da smo bili zadeti. Seveda se je vse skupaj končalo in pa tudi začelo pri heroinu. Največja fora je da mi filing sploh ni bil tako všeč. Ampak takrat ga v našem mestu sploh ni bilo, zato je bilo še bolj kul da bom med prvimi. Takrat sem tudi spoznala fanta s katerim sem še danes in ta peklenska leta. Na heroinu sma bla pet let. Zdaj sma res že dolgo na metadonu in sicer tri leta.. Vem da predolgo vendar se v teh letih nisma pritaknila heroina. Nisem si mislila da bo gdaj tako tudi nobenih lušt nimam po njem. Na metadonu sem naredila šolo z zelo dobrimi ocenami. Opremila sma si stanovanje, ne pijema, oba imama službe, no delama že ves čas. Moram povedati da meni osebno je metadon pomagal. Vidim razliko, prej sem že bila v metad.programu pa mi ni bilo to dosti, zraven sem se pikala, ko sem zniževala je bilo grozno. In vem zakaj, ker takrat še sploh nisem bila pripravljena da preneham z tem sranjem. Vse je v psihi. Počasi sma oba začela čutit da pa je prišel čas za spremembo. Pred tremi meseci sem nehala kadit cigarete. Tista krizica ni nič proti tem, kaj je bilo včasih. Zdaj sma začela nižat pa sploh ni hudo, tisti ki poznajo metadon bodo vedeli da niso to ne vem kake doze. Največja doza ki sem jo pila je bla 5 ml. Danes sem na dobrem 1 ml. Pa sploh ni tako grozno kot je bilo. Res da se včasih zbujam, pa že potrpiš. Zdi se mi da gre vse na bolje. Rada imam življenje, sploh mi ni žal da sem bila na heroinu, ker se spomnim kako je bilo včasih in se zdaj ful veselim dnevu. Starši so tak veseli prav vidim kako se ateku kr naprej smeji. Tak mi je hudo ko se spomnim kak so mogli trpet čeprav sem se trudla skrivat. Mogoče se vam bo zdelo noro, vendar sem ko mi je zastalo srce zaradi predoziranja in so me morali priti oživet, doživela noro izkušnjo. Ko so me oživljali sem skužla da sem umrla in mi je bilo zelo žal da je do tega prišlo. Šla sem po nekem hodniku in na koncu sem si želela čez nekakšna vrata takrat sem občutla takšno srečo in veselje ki ti ga nobena droga ne more dat. Pozabla sem na ta svet, vendar mi je glas rekel da še nisem za tja, da moram nazaj. Takrat sem oživela in sem zagledla zdravnike, bogo mamo kak se joče, medicinsko sestro v šoku ker je komaj našla žilo. Pol sem še pa vse skupaj nagnala... Ne vem kaj je bilo to ampak zgledalo je tako resnično.. Ne morem pozabit in si še želim živet. Vidim kako je enim hudo za sestro, brata, otrokom kateri so na drogi. Jaz bi tak rekla, vsak se sam odloči. Jaz sem tudi govorila pet let da bom nehala, seveda takrat ko sem bila zadeta, ko je prišla kriza, sem nekot pozabla na to. Nisem imela prave volje, pa mi niti mama, ata, sestra nobeden ni mogel pomagati, sam okoli prsta sem jih sukala. Zdaj pa morem nehat nakladat. Lahko noč !
Default avatar

cez

moj bivši fant je na heroinu, čeprav meni tega ni priznal.rekel mi je ,da je na kokainu.rada bi mu pomagala,da neha s tem pa ne vem kako.vsak dan razmišljam o tem.ti praviš ,da se moraš odločiti sam.tri tedne sva bila skupaj ,ko sem vedela,da se drogira.skozi je govoril,da bo nehal,vendar je samo lagal,da je spet prišel do droge. ali res ni stvari s katero bi mu lahko pomagala?ronja ti veš,prosim povej mi.vesela sem za tebe,da si zdrava,res vesela!
Default avatar

Elena

Ronja, tako iskreno si vse napisala, tako resnicno, da me je kar pretreslo. Bravo zate, da si uspela prenehati, drzi se in en prav lep pozdrav!!!
Default avatar

Ronja

Hvala za spodbudne besede. Ko bi jaz vedela kako pomagat... To je čisto odvisno od posameznika. Mislim da ne pomaga vedno odrečt se zasvojenca, ga vrečt iz stanovanja... Vem, kako sem jaz razmišljala. Res da že dolgo živima z fantom za sebe, da sma vedno delala in sma se mogla na tak ali drugačen način sama znajti da sma prišla do denarja. Najbolj sem pa srečna da nisem bila nikoli v zaporu, se prodajala za denar... Ker ponavadi postane takim vseeno in si na en način tako uničijo življenje. Veš, lahko je takim ki ne poznajo droge in tega življenja, lagati. Že to da ti je rekel da je na kokainu, kao da je to nekaj manj nevarnega je smešno. Jaz sem se zraven tudi zadevala z kokainom in ti moram povedati da je to veliko slabše. Rabiš veliko več denarja, učinek traja kake pol ure in ko neha delovat se ti hoče zmešat in že iščeš način da prideš do novega šuta. Ne vrjamem da je na koki, razen če ima res veliko denarja. Ali pa uporablja oboje. Tudi to ni dosti da rečeš da boš nehal. More te nekaj premaknat in ni nujno da je to dno. Glede tvoje pomoči pa mislim da je to res lepo da bi rada pomagala in mislim da še ga imaš vedno rada. Tudi jaz bi rada in tudi nameravam nekega dne ko si bom čisto zrihtala življenje. Samo pazi, upam da nisi tak človek da bi te droge zanimale. Ker poznam človeka ki je hotel pomagat in ni mogel razumet kako nam lahko droga toliko pomeni in da ne moreš kr tak nehat. Radovednost ga je v "zrelih" letih pripeljala tako daleč, da se je že 2x zdravil v detok. centru in še je danes na drogi. Na kak način bi pomagala njemu. Jaz bi na tvojem mestu malo prebrala o drogi. Na kak način razmišljajo zasvojenci. Tako mu boš lahko povedala da to ni tako ko bo spet poskusil lagati. Ko bo rabil denar bo ti znal res pihati na dušo in takrat ne smeš popustit. Denarja mu res ne posojaj. Vem kako sem si jaz "sposojala" denar. Nekaj si zmisli..Pa naj gre krast. Kot sem prebrala spodaj imaš tudi neko "prijateljico". Sigurno je zasvojena. Jaz se z njo ne bi več pogovarjala. Ona sigurno uživa v tem da je fant zasvojen.
Prva stvar je pa ta da če res hoče nehat z tem bo mogel pozabiti na svoje takoimenovane prijatelje. Ko sem jaz nehala z heroinom, so mi ga ponujali ti prijatelji še celo zastonj. Zdaj pa morem nehat ker me čaka delo, ti bom še drugič kaj napisala. Lep dan še naprej !
Default avatar

rachek

Super Ronja, sem vesel zate. Ravnokar berem Ruglja in sem verjetno še toliko bolj navdušen nad tvojo izpovedjo.

Drži se! :)
Default avatar

cez

RONJA

hvala,ker si mi tok velik napisala.skoraj vsak dan sem na internetu in berem o drogah in te forume,čeprav imam trenutno bolj malo časa,ker hodim na faks in januarja je bilo obdobje izpitov.seveda bom še naprej raziskovala o drogah.droge nočem probat,niti kadim ne,niti alkohola ne pijem.res pa je,da me tudi nihče še nikoli ni silil v drogo.drugače sem zelo nesamozavestna oseba,kar se tiče tega sem pa trdno odločena.tudi jaz ti bom še kdaj kaj napisala,zdaj se grem učit,ker imam jutri še zadnji izpit v tem semestru.tebi pa želim,da se boš zamotila z drugimi stvarim in boš ostala močna glede tvoje odločitve,da zdravo živiš.
Default avatar

michy

bravo! vse lepo in prav ampak nekaj me moti, tisti 1ml. daj sprav se še s tega dol, saj ni tko hudo. boš vidla,zdaj si srečna,potem boš še bolj, sej ne boš rabla hodit več tja na metadonsko, ne boš odvisna od ničesar le od tega, da boš vsak dan izkoristla najbolj kot ga lahko!
Default avatar

sanel

pridružujem se michy...daj še tega se znebi,pa tega metadonskega programa,kjer si ...daj,držimo pesti zate...
Default avatar

ronja1

Hvala vsem za podporo. Ja, delam na tem... Danes je kaki 20 dan, ne vem točno mogoče več, ko sem nehala z metadonom. Noro, doma še mam pa vedno metadon, za vsak slučaj in psiho. Pri nižanju mi sploh ni blo tak hudo ker sem si sama določla koliko prenesem. Ko sem pa čisto prekinla so pa bli eni dnevi kr nori. Problem je da mam malo slabo vest glede tega kako si pomagam pri krizah. Slučajno sem še imela doma apurine, pa sem vse skupaj pojedla kaka 2, pa mi sploh ni bil občutek všeč. Pa sem malo pila, hodla ven, v službo pa hodla čist adijo.. Pred več kot dobrim tednom pa sem slučajno spet probala travo, po več kot 2 letih. Pa mi je tak zapasalo da zdaj pred spanjem vedno kakiga prižgem. Ne vem, sam mi ful pomaga.. Glede krize se da preživet, sem misla da bo hujše, vleče se pa res, pa najbolj mrzim ko pride kaki dan ko mi ni do ničesar, ko me vse boli, pa počutim se kot v pubrteti. Do zdaj sem pa najbolj srečna da metadon pa heroin sploh ne pogrešam. Kaj bom naredla glede trave ne vem, ampak po moje še bom par dni kadila, ker boljše to kot pa da se zadevam s pijačo in tabletami..Ja, mi lahko gdo pove kako dolgo je najhujše, enkrat sem že nehala z metadonom , samo takrat sem zraven jemala heroin. Komaj čakam ko bom čist, čist brez bilo kake droge, po 12 letih vsega skupaj.
En lep pozdrav!
Ronja
Default avatar

ozdravljena

tut jst sm se ga zadevala 5 let,metadon sm pila 3 leta..zdj se ne zadevam 1 leto in pol,metadon pa sm nehala pit pred osmimi meseci..tut men ni žal da sm se ga zadevala,pac ena izkušnja vec,ceprov slaba..žal mi je za starše,prijatelje..ker so morali živeti s tem,z mano..nehala sm brez zdravniške pomoci,razen metadonskega programa..sj ne recm da mi je zdj 100% ratal,vem da še ni konec..psihicno krizo obcutim še zmer..sam mam zdj za razliko od prej željo po zdravem življenju in življenju brez trdih drog..morš se tut zavedat,da ti metadon znižuje željo po heroinu,zato morš zlo pazt,ko nehaš pit..VELIKO SRECE
Default avatar

Kemper Boyd

Lep dosežek. Poskrbita samo, da bo od zdaj naprej šlo vse samo še navzgor.
Default avatar

alesandro

super. kje si zdaj- ronja.
Default avatar

Kiara

Sem vesela za vaju,kot tvoja mama ali atek.Le nikoli več se ne vdaj v droge,ker si s fantom naredila veliki napredek in to ti naj bo v ponos!
Default avatar

car

Ronja, ali s bila tudi groba do staršev in kaj svetuješ, ali odraslega otroka pustiti, da se sam odloči, ali pritiskati za odločitev zdravljenja.
Kateri prijemi proti odvisniku so lahko najbolj efektni ?

Hvala za odgovor
Evelina
Default avatar

ronja.

Me je kr razveselilo da vas zanima kaj delam. Nekje marca sma sama prenehala z metadonom. Nism si pomagala z tabletami ampak sem pred spanjem skadila travo. Ko pogledam nazaj sploh ni bila tako huda kriza. Zdaj je čist fajn. Metadona al pa heroina se mi sploh ne lušta. Tudi v tako situacijo sem prišla da se je heroin znašel pred menoj. Pa mi je blo pol tak fajn ko sem vidla da lahko brez tega sranja. Trenutno me sploh ni strah da bi še gdaj poskusla drogo.
Lep pozdrav !
Default avatar

ronja.

Do staršev nisem bila nikoli groba. Sploh nisem hotela da bi vedli kaj se dogaja. Denar sem sama služla za drogo. Glede zdravljenja sem pa skoraj prepričana da nič ne pomaga da prisiljuješ otroka na to. Ponavadi potem skoraj vsi zapadejo nazaj v drogo. Sam mora prit do tega spoznanja. Mogoče bi pomagalo da takemu nikoli ne posojaš ali daješ denar. Je pa težko staršem. Sama ne vem kako je to saj nimam otrok, si pa mislim kako težko je to gledat. Veliko je tudi odvisno kako si bil vzgojen. Ko si v krizi se pokaže kaj si sposoben v resnici naredit.
Default avatar

ronja.

Ja skoraj na istem sma, samo da horsa nisem probala dalj. Piši še kaj.
Default avatar

ozdravljena

jst tut horsa nisem uzela že več kot 2 leti..ko sem nehala s horsom,bla na metadonu,sem se navlekla kokaina..ki pa ga tudi nisem več uzela od septembra 2004..in ga niti ne pogrešam.
a ni fajn,ker ne rabiš več nekega praha,samo da si zdrav..a ni fajn,ko nisi več odvisen..ko zaživiš na novo..
glede trave : tut men je pomagala pri kriziranju,je naravna,ne pa kemija kot so tablete..in jo kadim še zdej,kadar mi pač zapaše..
zadevam pa se tudi z ljubeznijo : )))
in to je vse kar rabim.
metadonska kriza pa se vleče kot čigumi..10 mesecev ga ne pijem,pa še zmeri pride dan,ko začutim krizo..bolj psihično kot fizično..drugače pa mam še zdaj skoz mrzle roke,tud če mi je vroče,sam to ne štejem pod krizo,ampak mislim da je to vrjetno zaradi slabe prekrvavitve v rokah,zaradi zadevanja..je pr teb podobno?
dolžine krize,mislim da je odvisna od vsakega posameznika posebej,veliko je tudi v glavi/psihi..
Default avatar

ronja.

Zdajle se mi ne zdi tako hudo ko se spomnim na najhujše dneve. Sam je pa blo včasih kr hudo. Mene so najbolj matrale noge. Štiri mesece so me tak bolele, pikalo me je po žilah, pomagalo je samo če sem se ulegla in jih dala čimbolj v zrak. Se mi je zdelo da nimam nič prekrvavitve. Seveda so potem preiskave pokazale da je vse vredu.Čist drugačna kriza kot pri horsu. Ta je bla res fejst močna sam krajša. Js se čim manj opazujem ker vem da bi me še pol bolj matralo. Ko me kaj matra se tolažim s tem da je pač taki dan al pa je kriva trava ha, ha. Drugače pa mi je najhujš to da se počutim kot pubrtetnica. Kot da prej sploh ne bi živela. Pride dan ko me ful razganja, matra me tudi to da sem že tolko stara in se mi zdi da nič nisem dosegla. Morem si zadat kake resne cilje. Kaj pa ti? Glede trave pa se mi res zdi da mi je pomagala. Sam trenutno študiram da bi naredla kako pauzo, da vidim kako je v resnici moje spanje, takrat ponavadi kadim.

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren