Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

hepatitis C

Default avatar

andrej

Zanima me ce lahko staknes hepatitis C pri skupinskem kajenju marihuane.
Default avatar

Primož

Dragi Andrej,

Pomembno je da veš, da je hepatitis C zelo nevarna bolezen, za katero se lahko tudi umre kljub zdravljenju v bolnišnici. Poleg tega je za hepatitis C značino, da se lahko razvije v kronično obliko, ki se lahko konča z jetrnim rakom in veliko prezgodnjo smrtjo.Torej pomembno je predvsem da smo pazljivi in da se ne nalezemo, ker pravega zdravila za hepatitis C še sploh ne poznamo.
Z jointi se lahko okužoš, če ima oseba, ki je okužena s hepatitisom C rane na ustnicah in v ustni votlini. preko jointa se potem sekrecija iz rane v kateri so tudi virusi hepatitisa C prenesejo na tvoje ustnice. Če so le te tudi ranjene se lahko okužiš. Torej tudi stare navade, ki so veljale med uporabniki drog se spreminjajo ravno zaradi vrste nalezljivih in težko ali sploh neozdravljivih bolezni.

Lep pozdrav in pazi na življenje, imamo samo enega. andrej je pisal/pisala:
>
> Zanima me ce lahko staknes hepatitis C pri skupinskem kajenju
> marihuane.

Default avatar

adela

Hepatitisa c
ne mores stakniti pri skupnem kajenju marihuane!!!!!!!!!!!!!!!
andrej je pisal/pisala:
>
> Zanima me ce lahko staknes hepatitis C pri skupinskem kajenju
> marihuane.
Default avatar

Primož


Kajenje marihuane samo po sebi ni nevarno za okužbo.
Okužba je mogoča tedaj, ko ima kdo od sodelujočih v ritualu tudi poškodovane ustnice ali ustno votlino in lahko pušča na jointu virus hepatitisa C, če je seveda kliconosec. Potem mora biti izpolnjen še en pogoj in to je, da ima oseba, ki prejme tak jiont tudi poškodovano ustnico ali ustno sluznico.
Pri tem je morda pomembno povedati, da nimamo tako redko poškodovane ustne sluznice ali ustnic. Ustnice so pogosto poškodovane pozimi, ko nam razpokajo ob mrazu, lahko so poškodovane tudi zaradi kakšnih drugih vplivov. Poškodbe v ustih pa so lahko tudi pogoste. Mednje sodijo kariozni zobje, škrbine, rane na jeziku zaradi slučajnih ugrizov v jezik itd..

Torej, če že kadiš joint, kar ni zdravju koristno, je dobro, da ga ne izmenjuješ z ostalimi, kajti nikoli ne veš, ali je nekdo res kliconosec ali ne.
Morda še majhen nasvet: Vsi ki bi radi vedeli ali so okuženi z virusom hepatitisa C lahko opravijo test kjerkoli v Sloveniji pri vsakem zdravniku splošne prakse, šolskem zdravniku itd..
Tisti, ki so nosilci hepatitisa C so vedno v nevarnosti, da bi se bolezen ponovno razvila, zato jim svetujemo, da se zdravijo z interferonom in drugimi zdravili, ki niso 100% uspešni a vseeno pomagajo nekaterim, da ozdravijo in niso več kliconosci.

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren