Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

četrtina slovenceljk v nosečnosti pije alkohol ?!??!??!?!!

Default avatar
Nekatere tudi kadijo. ogrožajo bitjece, ki samo sebe ne more zavarovat in je odvisno od te osebe.
Default avatar
Podatki za Slovenijo, ki jih navaja NIJZ, kažejo, da skoraj polovica žensk v rodni dobi alkoholne pijače pije na visoko tvegan način. Prav pivsko vedenje pred nosečnostjo je pomemben dejavnik, ki vpliva na pitje alkohola med nosečnostjo. "V starostni skupini 25 do 34 let, ki je starostna skupina, v kateri zabeležimo največ rojstev, je skoraj polovica (46 %) žensk v zadnjem letu vsaj enkrat pila na način, s katerim je tvegala pojav škodljivih posledic pitja alkohola," je povedala dr. Maja Roškar z NIJZ.

kako pretiravanje. na podlagi dejstva, da vsaka druga povprečna mlada ženska v starosti za rojevanje ENKRAT letno popije malce preveč alkohola, so oni prišli do "podatka" da 27% žensk popiva med nosečnostjo????
pa ne no

po teh podatkih
https://www.preventivna-platforma.si/me ... tenj-fasd/
je v populaciji od 0-16 let v sloveniji malo več kot 2% otrok z izraženim fetalnim alkoholnim sindromom. torej se rodi na generacijo otrok v enem letu 1 otrok na tisoč rojenih s posledicami zaradi pitja v nosečnosti, ali pa zaradi genetskih vzrokov. če bi četrt žensk v nosečnosti pilo, tako kot kričijo, bi bila tale cifra malo višja.

saj je prav, da se o tem osvešča, ampak dajmo bit malo bolj realni.
Default avatar
kako pretiravanje je napisal/a:
Pogosto omenjen problem je bilo neustrezno prepoznavanje FASD, ki vodi v podcenjeno razširjenost pojava.
To piše takoj v naslednjem odstavku, kar pomeni, da zdravniki niso usposobljeni, da bi prepoznali blažje in manj težke oblike FASa.
In kolikor je še vedno siljenja za “samo en kozarček”, je številka kar ustrezna. In koliko nosečnic poznaš, da se od prvega dne nosečnosti vzdržijo alkohola za novo leto, rojstni dan in druge praznike? Marsikatera niti ne ve, da je noseča, ko se naliva z alkoholom in to je čas, ko je plod najbolj ranljiv.
Default avatar
Glavno, da se toci alkohol na SPORTNIH prireditvah.

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren