Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Kako bi vspodbudil ženo, da bi si želela sexa

Default avatar

problem v spolnosti

Morda ni ravno vprašanje z zasvojenostjo, ampak zagotovo imate tudi kakšen nasvet, kako in kaj naj naredim, da bi si žena želela več sexa. Imava problem, da si preprosto ne želi, nima potrebe. Seveda si lahko mislite, da zato tudi škriplje v zakonu, ravno zato me zanima vaše mnenje, kaj pa v takšnem primeru, ko nekdo nima nobene potrebe.
Hvala za pomoč-
Default avatar

peter.topic

Spoštovani. Vaše vprašanje je verjetno res bolj primerno za strokovnjaka s področja spolnega zdravja oz. seksologa, a vam bom vseeno odgovoril. Razlogov za zmanjšano željo po spolnosti je lahko veliko. Zelo pogosto se namreč dogaja, da partnerja nimata enako izražene želje po spolnosti. V vašem vprašanju niste opisali koliko sta stara, kakšen odnos imata z ženo, kakšno je njeno zdravstveno stanje in kakšna je vajina preteklost v spolnosti. Vse to so dejavniki, ki lahko pomembno vplivajo na zmanjšano željo po spolnosti. Povedano preprosto, spolna želja je odvisna od okolja in biologije. Spolnost v obdobju zaljubljenosti je po navadi precej pogostejša kot v zrelem obdobju odnosa. Moški imajo sicer pogosteje močneje izražen libido kot ženske, vendar je tudi to odvisno od več dejavnikov. Pri izraženosti želje po spolnosti nekateri spregledajo enega od zelo pomembnih dejavnikov. Raziskave o tem, kaj ljudem v spolnosti največ pomeni, so namreč postregle z zelo zgovornimi rezultati. Največkrat so ljudje navedli stvari, kot so poljubljanje, objemanje, držanje za roke, ljubkovanje, z drugimi besedami – negenitalne oblike spolnega izražanja in naklonjenosti, ki niso osredotočene na koitus in doseganje orgazma. Običajno temu rečemo tudi predigra. Kljub zgovornim rezultatom raziskav pa si partnerji za predigro vzamejo v povprečju le med sedem in devet minut časa. Terapevti pri različno izraženi želji po spolnosti uporabljajo različne strategije, a lahko vas vprašajo tudi česa si v resnici želite. Si želite spolnosti ali česa drugega? Je morda nezadovoljena kakšna druga želja ali potreba? Ko govorimo o različni želji po spolnosti matematika ne pomaga. Povprečje ni rešitev in ni pravih ali napačnih dogovorov, pomembno je najti rešitev s katero se strinjata oba, in to na dolge proge. Pri tem lahko pogovor s strokovnjakom vsekakor pomaga. Ena od zelo uporabnih strategij je načrtovanje spolnosti vnaprej. Večina ljudi se ob tej misli zdrzne in se sprašuje, kje je tu prostor za spontanost. Načrtovan čas za spolnost je zelo pomemben. Pomeni, da je spolnost obema partnerjema dovolj pomembna, da načrtujeta svoj čas zanjo in da pred to obliko intimnosti ne bosta bežala. Pomeni pa tudi, da si bosta pred tem oba vzela dovolj časa, da se bosta umirila in prekinila z vsakodnevnimi opravili. Da bi vse to lahko dosegla pa je ključnega pomena pogovor. Verjetno je pogovor najbolj kritična dimenzija spolnosti, precej bolj kot erotična privlačnost in genitalni vidik spolnosti. Terapevti pri svojem delu pogosto ugotavljajo, da se partnerja v erotičnem smislu slabo poznata. Iskren pogovor o tem kaj nas vzburja in privlači lahko premaga marsikatero oviro v odnosu. Če tega ne zmoremo sami in če nič od naštetega ne deluje je verjetno smiselno poiskati strokovno pomoč. Ne gre pa zanemariti tudi dejstva, da ženski možgani v spolnosti delujejo precej drugače kot moški. Podrobnejše informacije o spolnosti najdete tudi v knjigi Zasvojenost s seksualnostjo v digitalni dobi.

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren