Med.Over.Net

Delovno pravo in zaposlitev

Odgovarjajo: dr. Blaž Kovačič Mlinar, odvetnik

Potrebujete informacije o zaposlitvi, službi, pogodbah, odpuščanjih, pravicah in dolžnostih? Na tem forumu boste našli vse potrebno o zaposlitvi.

dr. Blaž Kovačič Mlinar , odvetnik

Kovacic-Mlinar

Specialist za kazensko pravo (kazenski zakon in kazenski postopek, gospodarsko kazensko pravo). Na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani je diplomiral leta 1998, bil asistent-stažist na Katedri za kazensko pravo Pravne fakultete Univerze v Ljubljani in se leta 2005, po opravljenem pravniškem državnem izpitu zaposlil v Odvetniški družbi Čeferin, kjer je ukvarjal s kazenskim in ustavnim pravom. Istega leta je tudi postal doktor kazenskopravnih znanosti z disertacijo “Strukturna in vsebinska nasprotja teoretičnega modela mešanega kazenskega postopka. V letih 2006 do 2008 je deloval na Inštitutu za kriminologijo in 2011 pridobil naziv odvetnik-specialist za kazensko pravo (kazenski zakon in kazenski postopek) in začel s samostojno odvetniško prakso. Je avtor in soavtor številnih znanstvenih, raziskovalnih in strokovnih del, predvsem s področja kazenskega prava ter izpraševalec za področje kazenskega prava na pravniškem državnem izpitu. Je predavatelj in nosilec predmeta "Kazensko in kaznovalno pravo" na Fakulteti za management in pravo (MLC) v Ljubljani. Leta 2017 je pridobil naziv docent za področje pravo.

Plačilo podjemne pogodbe - Kmetija Žgajnar

Default avatar

katika81

Pozdravljeni,

dobila sem podjemno pogodbo pri podjetju Bio dobrote d.o.o (Kmetija Žgajnar iz Studenca). Rečeno je bilo, da bo pogodba najprej za 10 dni (do konec meseca), nato sledi nova. Ker so ravno odpirali novo trgovino je bilo dela ogromno, po odprtju le-te sem delo opravljala še en dan, nato pa ne duha ne sluha o njih, prav tako ne o plačilu. Skupno sem delala cca.1 teden, običajno več kot 8 ur dnevno, čeprav je bilo v pogodbi napisano delo za 4 ure / dan.

Zanima me če ima kdo izkušnje z njimi in plačilom ter ali je res, da pri podjemni pogodbi sploh ni dokazov, da je delavec dejansko delal (ni podatka o urah) in da bi to morala bit pogodba o začasnem delu in ne podjemnem?

Lp
Default avatar

rogi69

Podjemna pogodba je čist ok. Če ne bodo hoteli plačati, jih boš pač morala tožiti pred okrajnim sodiščem.
Default avatar

tinatinci

Pozdravljena Tina

vam pisem jaz osebno kot direktor in odgovorna oseba podjetja Bio dobrote d.o.o., bi prosila, da najprej podate resnicne podatke, glede vasih ur, ki jih niste oddelala ampak ste kot ste sama zelela hoetla priti na uvajanje.
Nikoli niste delala samostojno, niti niste imela kakrsnih koli opravka z nasim delom direktno.

da ste delala vec kot po 8 h/dan je neresnica, je pa res, da smo vam dali pogodbo podjemno saj ste prisla na ce lahko recem " uvajanje" proti koncu meseca in sem vam tudi povedla, da ce se bomo " ujeli-obojestransko mislim" da bo s prvim naslednji mesec, sledila redna pogodba o zaposlitvi. To lahko potrdijo tudi druge nase zaposlene delavke ,ki so bile prisotne.
Da o nas ni bilo ne duha ne sluha je nesresnico, ampak sem vodji dne 21.5.2015 sama osebno ( ko sem prisla z otrokom pogledati kako otvoritev poteka) povedala, da vi se ne morate veliko nauciti, saj je otvoritev in se same redne punce so se morale uciti in da je bolje da pridete kateri drugi dan, v miru da vam obrazlozijo nase zaposlene kako delo poteka.
Zal nismo bili zadovoljni z vasim odzivom glede samega dela, to smo vam tudi obrazlozili in se zal nismo odlocili za vas.

Se opravicujemo ker se nismo odlocili, ampak smo kasneje zaposlili drugo delavko.

Kot sem vam ze v mailu, ko ste mi ga poslali ( sem namrec odsotna v firmi in kmetiji saj sem na porodniskem stalezu) sem tako odreagirala in vas pozvala, da se slisive, da uredive, ker je bilo veliko zmede pri odpiranju nove trgovine, guzva, jaz na na porodniskem, sem se vam opravicila, ter vas veckrat preko mailov pozvala da se slisive in uredive..veckrat sem vas ze klicala..a vas nikakor ne morem priklicati....

Zal mi je da je prislo do ( ocitno) nesporazuma, zelim da se pogovirmo, resimo zadevo kot odrasli ljudje, ampak ocitno vam to ni interes in nadaljujete z groznjami.

javno vas prosim ( poleg mailov in klicev-zal neuspesnih) da me kontaktirate ali mi odgovorite kdaj vas lahko poklicem, da nesporazum uredimo.


lepo vas pozdravljam

S spoštovanjem

Tina
Default avatar

katika81

Spoštovani bralci in gospa direktorica,

ker se je gospa direktorica oglasila in je iz njenega dopisa razbrati, da sem zelo slaba delavka ona pa zelo korektna sem primorana uporabiti tudi drugačne dokaze, da sami presodite kaj se je dejansko zgodilo meni in upam, da se ne bo nikomur več če se bo še kdo prijavljal na delovno mesto v tem podjetju.
Ker sem več kot mesec dni čakala na plačilo svojega dela, sem prvič opozorila direktorico s to elektronsko pošto (za lažje branje, sem sporočila gospe direktorice označila z ležečo pisavo):
"26. jun. (pred 13 dnevi)
Za t.z.
Spoštovani,
vljudno vas naprošam, da mi do 1.7.2015 nakažete dolgovani znesek na moj TRR račun, za delo, ki sem ga v (Ime trgovine) za vas opravljala od 16.5.2015 do 23.5.2015. V nasprotnem primeru vas bom primorana prijaviti na ZRSZ ter inšpektoratu za delo.
S spoštovanjem."

Nato sem prejela te odgovore:
"T.Z.
27. jun. (pred 12 dnevi)
Za meni
Zdravo,prosim poklicite Me v ponedeljek na tel .... Smo odstotni. Poklicite in bomo uredili. Lp"


in tega:
"T. Z.
1. jul. (pred 8 dnevi)
Za meni
pozdravljena
niste me se poklicala, jaz pa vase stevilke nimam, prosim ce me lahko kontaktirate, ker mi ni jasno za kaj se gre.lahko mi pustite kontakt pa vas jaz poklicem, ali pa me vi poklicite na gsm .....
Lep pozdrav"


Nato je sledil moj odgovor:

1. jul. (pred 8 dnevi)
Za T.
Spoštovani,
klicala sem vas dne 29.06.2015 (v ponedeljek) ob 16.33 ter 17.19 pa še ob 20.15 uri, pa ni bilo odgovora. Nato sem vas klicala še 30.06.2015 (včeraj) ob 10.42 uri pa prav tako ni bilo odgovora. Znova vas bom kontaktirala jutri, ob 16.00 uri.
Gre se pa za to, da sem med 16.05.2015 in 23.05.2015 v (Ime trgovine) za vas opravljala delo - prodaja, v trgovini (Ime trgovine) - in pred tem stojnica tik za vhodom v trgovino in za to delo nisem prejela plačila. Zato vas znova naprošam, da mi plačilo nakažete na moj TRR račun, katerega sem vam napisala v podjemni pogodbi, keterega imam odprtega pri ...; v nasprotnem primeru bom primorana drugače ukrepati.
S spoštovanjem."

Nato sta zopet sledila odgovora:
"2. jul. (pred 7 dnevi)
Za meni
Zdravo
mi lahko napises tvojo telefonsko stevilko, da te jaz poklicem, ker jaz nimam nobenega neznanega neodgovrjenega klica.
Prosim javi mi kontakt, da te jaz poklicem.Je mozno da sem spregledala in nisem skoz pri telefonu, saj imam malega sincka ki je zahteven.
lep pozdrav"


"4. jul. (pred 5 dnevi)
Za meni
zdravo
se enkrat vas prosim, če mi lahko date vas kontakt, da vas jaz poklicem, da se zmenive.
lepo bodite"


ter nato zopet moj odgovor:
"6. jul. (pred 3 dnevi)
Za T.Z.
Spoštovani,
tudi sama imam 2 leti staro hči, veliko obveznosti in opravkov in nimam cel dan časa čakati pri telefonu. Številka mojega telefona je...., ne razumem pa o čem se morava pomenit, ko je pa vse jasno. Jaz sem svoj del (delo v vaši trgovini) opravila, vi pa svojega (plačilo za moje delo) ne. Zatorej vam še zadnjič javljam, v ponedeljek, 13.07.2015 imam razgovor na ZRSZ. V kolikor do tega dne na mojem TRR računu ne bo nakazila, bom zadevo predala zavodu, prav tako pa bom zadevo javno objavlila na družabnem omrežju, da se ne bo še kdo znašel v enaki situaciji z vami kot sem se jaz."

ter ponovno odgovor gospe direktorice:
"6. jul. (pred 3 dnevi)
Za meni
​ glejte mislim da se za man razburjate..ni potrebe..pri meni se nihce ni ostal brez plačila, bi pa zelela vedeti koliko ste delala..zato sem vas zelela poklicati..nimam vasega obracuna koliko in kdaj ste delala...prosim prilozite ga..jaz bom s (Ime) govorila ...bi bilo pa super,ce bi mi lahko poslala po mailu vas obracun.,...ker jaz ga resnicno nimam...potem ko mi boste poslala se bom z naso vodjo ki vas je imela na uvajanju pogovorila in ustrezno plačala.
z gorznjami pa res ni potrebe...lepo da ste mama..cestitam.. prosim posljite mi vas popis."
S spoštovanjem,lp"


V dobri veri, da bom končno dobila plačilo sem poslala še obračun ur:
"(pred 2 dnevoma)
Za T.Z.
Spoštovani,
niso grožnje in se ne razburjam. Sem vas pa opozorila, ker je sedaj že drugi mesec mimo jaz pa še kar čakam na plačilo. In glede na to, da sem imela potne stroške do trgovine in da sem na hitro iskala varstvo za hči (urnik se je iz danes na jutri zamenjal), zato, da sem delala vam usluge ker ste odpirali novo trgovino se mi od vas to res ne zdi pošten odnos. Svojo številko sem vam dala, klicala sem vas tudi pa ni bilo odziva.
Moj obračun ur je naslednji:
16.5.2015 - 7 ur
18.5.2015 - 6 ur
19.5.2015 - 3 ure
20.5.2015 - 10,5 ur
21.5.2015 - 7 ur
23.5.2015 - 6 ur
Skupaj: 39,5 ur
S spoštovanjem."

Nato sem prejela že prvi odgovor, kjer se nakazuje, da bom od dejanskih oddelanih ur, dobila plačana le dva dneva:
"8. jul. (pred 1 dnevom)
Za meni
zdravo
vas klicem na gsm... in ste nedosegljiva.
prosim, če mi lahko se napisete lokacija kje ste delala oziroma bila na uvajanju, morate vedeti da vi nam niste delala uslige, vi ste bila na uvajanju, kjer ste se ucila in niste delala od zacetka samostojno, apmak ste bila zraven nasih prodalajk ki so vam razlagale kako se dela..zanima me kdaj ste vi sama samostojno delala.
Meni nihce ne dela uslug..ko si na uvajanju si na uvajanju in to ni plačano, saj smo izbirali med vami in mnogimi drugimi, ko pa ste samostojno delala, to pa vam seveda plačam, zato prosim zraven ur napisite kje ste delala in ce ste samostojno.

to je tako kto ce prides na razgovor in na probo in vam moram plačati...kam potem pridemo.
to kar ste pomagala v (Ime trgovine)..to vam plačam...ampak uvajanja, kjer ste samo zraven gledala kako delo poteka, to pa zal se ne plačuje.
To je bila vasa odlocitev da pridete pogledati kako se dela in se na podlagi tega odlocite ali je to delo za vas...se enkrat poudarjam, kar ste pa delala sama, seveda pa vas plačamo.
tako da prosim, ko boste utegnila mi napisite, ali me poklicite ali pa mi povejte kdaj vas lahko poklicem da urediva zadevo.
Danes imamo tudi s puncami sestanek,( nasimi prodajalkami)tako da lahko tudi vi pridete in resimo zadevo.
prosim javite se da zadevo resive in nesporazum uredimo."


in za tem že novo sporočilo:
" 8. jul. (pred 1 dnevom)
Za meni
zdravo,
zanima me ali smo vam predali kakršnokoli menjalnino.
16.5 - ste delala popoldne pri (Ime delavke) na uvajanju
18.5. - enako pri (Isto ime delavke) na uvajanju
​19.5 - smo imeli sestanek 3 ure
20.5 - na urejanju v (Ime trgovine)
​21.5. - pomagala na otvoritvi
23.5 - na lastno željo na uvajanju pri (Ime delavke), ker menite da niste dovolj usposobljena za samostojno delo
plačano bo 20. in 21.5
v kolikor menite da je bilo drugače sporočite"


in nato je sledil še moj zadnji odgovor, ker ne bom več odgovarjala saj ugotavljam, da se več kot očitno izogiba plačilu in potvarja resnico:

"17:51 (pred 22 ure)
Za T.Z.
Spoštovani,
1. na nobenem sestanku nisem bila prisotna, ga. (Ime delavke) mi je naročila naj pridem za 3 ure delati, da vidim potek in zaključek blagajne.
2. na lastno željo nisem nikoli bila na uvajanju pri (Ime druge prodajalke) (katere do dneva skupnega dela sploh poznala nisem). Sprva mi je bilo rečeno, da grem na teren (Hrvaška), nato se je urnik nepričakovano spremenil (en dan prej) in sem prišla na vašo ali željo g. (Ime) (ne vem s kom je ga. (Ime delavke) kontaktirala po telefonu) delati.
3. uvajanje je bilo natanko 1 delovni dan 2 uri, nato sem bolj ali majn delala sama in mi je ga. (Ime delavke) (s katero sem delala prvi dan in kasneje ga. (Ime druge delavke)) samo občasno pomagala ko nisem vedela kako se kakšno stvar obračuna ali kam se kaj vpiše (mape, dobavnice, itd).
4. nisem prejela nobene menjlanine.
5. naj vas spomnin na Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), (Uradni list RS, št.21/2013, 78/2013-popr.):
141. člen
(plačilo pripravnika in delavca na usposabljanju)
(1) Pripravnik oziroma delavec, ki se usposablja oziroma uvaja v delo, ima pravico do osnovne plače najmanj v višini 70 odstotkov osnovne plače, ki bi jo prejel kot delavec na delovnem mestu oziroma pri vrsti dela, za katero se usposablja.
(2) Plača pripravnika oziroma delavca, ki se usposablja oziroma uvaja v delo, ne sme biti nižja od minimalne plače, določene z zakonom.
S spoštovanjem."

Zopet sem prijela še 3 odgovore, katerim pa nisem in ne bom odgovorila, ker sta zasuta z neresnicami (za kar imam tudi dokaze):
"T.Z.
07:53 (pred 8 ure)
Za meni
"19.5.2015 ste bila na sestanku, klicana z moje strani, da se zmenimo kako bomo delali 20.5.2015 dan pred otvoritvijo (Ime trgovine), ki je bila 21.05.2015.
Na sestanku poleg vas,k ije potekal tri ure je bila prisotna (Ime delavke), (Ime druge delavke), (Ime) in jaz..vse te osebe lahko potrdijo, da takrat vi niste delala, ampak ste prisli samo na sestanek.

ce niste imela svoje menjalnine in niste v racunalniku, blagajni bila logirana pod svojim imenom ( beri, vse prodajalke imajo svoje ime in delajo, prodajajo pod svojim imenom, pomeni da niste nikoli delala samostojno).
dne 21.5.2015 ki ste pomagala na otvoritvi trgovine domacij raj sem bila prisotna tudi jaz in sicer z otrokom sem prisla pogledati kako stvar poteka ( price; delavka1, delavka2, Ime osebe,) sem opazovala vaso motiviranost, zainteresiranje za delo in sem ugotovila, da niste ustrezna za delo pri nas.

ce bi vi res samostojno delala, bi potem morala tudi imeti nek inkaso od prodaje, biti napisana da urniku, da samostojno delate na dolocenem prodajnem mestu. a niste bila nikjer.
16. in 18.5. ste prisla izkljucno pogledati kako delo poteka, ali je to za vas oziroma ce ste vi primerna za nas, ampak prodaje ali kakrsno koli posredovanje strankam komunikacija, niste opravljala, ampak ste od ga. (Ime delavke) pridobivale informacije o samem delu.
vse ostale dni vas plačam, saj ste bila na uvajanju in vam plačam.
povejte mi kdaj boste danes dosegljiva ,da se slisive, da plačilo uredimo."


Sporočilo št.2:
" 11:54 (pred 4 urami)
Za meni
zdravo
vas klicem na gsm .... da uredive, zvoni, se ne javite.prosim, ce me lahko poklicete ko utegnete, na moj gsm ...
lep pozdrav"


(kratko pojasnilo: na telefon sem jo klicala neštetokrat pa se nikoli ni javila, sama sem pa v dopoldanskem času na delovnem mestu).

in še zadnja elektronska pošta, ki je sledila:
"glede na to da ste na forumu blatila ime nase firme in kmetije, oglasiti, pa se nocete na telefon, bom mocno premislila, da ne bom zadevo predala naprej.

glejte zelim se z vami slisati in zadevo urediti, ce pa nas mislite neupraviceno naprej javno blatiti, bom zadevo predlala odvetniku.
imam prica nase prodajalke, ki bodo jasno povedale kako je bilo..
prosim da me poklicete, da se dogovorive, drugace mi ne ostane drugega kot da poiscem drugo pot, saj ne zelite sodelovati
lep pozdrav"


Iz vsega tega lahko sami razberete, da se že nekaj časa ukvarjam s tem, da bi dobila pošteno plačilo za svoje delo, poleg tega po doživljam to, da me poskuša nekdo v javnosti pokazati kot leno in nesposobno.
Ni mi ušeč, da sem morala javnosti na tak način prikazati sodelovanje z direktorico tega podjetja.
Rada bi še povedala, da sem kot študentka delala v kavarni 4 leta, dokler nisem zaključila študija, zato vem, da sestanki ne potekajo v baru (kot naše "druženje") pred dnevoma otvoritve trgovine poimenuje gospa direktorica. In še enkrat poudarjam, imam dokaze, da me nikakor niso obvestili o prenehanju sodelovanja z njimi in niti o tem, da sem na uvajanju.
Mimogrede, prejela sem tudi pogodbo samo od 20.05.2015 dalje, čeprav sem delala pri njih od 16.05.2015. Vesela sem pa tudi, ker imam veliko prič, ki so me videli tako za stojnico kot tudi kasneje za prodajnim pultom v trgovini.

Lep pozdrav.
Default avatar

odg za Katiko

Spoštovana,

podala bom subjektivno mnenje skozi oči bralca.

Glede na prebrano menim, da navajaš neresnice tudi sama. V prvem postu si pisala:

Skupno sem delala cca.1 teden, običajno več kot 8 ur dnevno, čeprav je bilo v pogodbi napisano delo za 4 ure / dan.

V naslednjih postih pa si navedla tak obračun svojih delovnih ur.
16.5.2015 - 7 ur
18.5.2015 - 6 ur
19.5.2015 - 3 ure
20.5.2015 - 10,5 ur
21.5.2015 - 7 ur
23.5.2015 - 6 ur
Skupaj: 39,5 ur


Kje si tukaj delala več kot 8 ur, razen 20.05.2015?

Po teh postih ne morem soditi, kdo je tukaj kriv, a ko sem se jaz uvajala sem delala skoraj brezplačno - za malico in prevoz, ker sem bila hvaležna, da si je nekdo od delavcev vzel čas in me učil, s tem pa je bil oviran tudi njegov delovni proces.

Koliko zdravnikov, učiteljev in mnogo drugih dela voltarensko, samo da pridobijo dragocene izkušnje?

In tega, da se v tem času ni uspela nobena javiti na telefon, tudi ne razumem.
Direktorica mi deluje čisto korektno, pa ne poznam nobene od vaju.

Trg dela je krut, sama sem visoko izobražena, pa sem začela z delom v proizvodnji za minimalca, danes imam v tej firmi dobro delovno mesto in solidno plačo. S čim sem to dosegla? S tem da sem pokazala zainteresiranost za delo in bila korektna do delodajalca.

Lep pozdrav.
Default avatar

odg za Katiko

se opravičujem: volontersko.

Lep pozdrav.
Default avatar

mikica82

Pozdravlejni,

ko berem to me je kar groza tudi sama sem bila pred tem, da bi pri imenovani kmetiji začela delat, vendar sem zaradi govoric o neplačilih nisem odločila za delo pri njih..

kot je razvidno iz zapisa direktorice ugotavljam, da sploh nima kontrole kaj se dogaja v trgovini, saj ni vedela kako obračunati ure.
Kako lahko direktorica govori o uvajanju če je ni bilo tam.(če je na porodniški).

Dobila sem tudi novo boljse delo in tudi sama uvajam nove delavce na delovno mesto pa so za to plačani in povrh vsega motivirani s plačilom,tako da vem da uvajanje se plačuje.

lp in upam da bo delovka ugodno rešila problem.
Default avatar

šefe

Pozdrav, pomoje je tu en velik nesporazum.
Očitno gospa iz kmetije Žgajnar ni bila zadovoljna z delavko.Ok to je razumljivo narediš pogodbo 3 mesece po 3 mesecih se odločiš ali si delavca želiš si z njim zadovoljen če ga ga zaposliš če ne ga odsloviš normalno za svoje delo dobi plačilo.Tako je bilo ko so zaposlovali v mojih časih.Kako naj gospa presodi po par dneh če je bilo vse na glavo postavljeno al je delavka delala uredu ali ne.Očitno gre tu za golo izkoriščanje mladih in naivnih.Ma nikoli nebi podpisal nobene podjemne pogodbe al kar že to je...pogodba za določen čas in.Pol pa vidiš finte nisi bla tolčena kot da delaš nisi mela inkasota wtf?!Stare finte novi norci verjetno niso bile v prvo uporabljene da se potem lahko izmaknem plačilu.Gospa je več kot očitno potrebovala "zastonj roke" pri odprtju trgovine delavke pa bodo seveda stale za njo do konca da ne dobijo po riti.Sej na koncu bodo itak dobile nogo ko bo stvar šla navzdol.(navzgor ne more s takim sistemom)To je tipično ko neka mlada punca dobi podedovano od očka ki je vse naštimal in nima pojma delati z ljudmi.(sklepam po tem ko je napisala da ima sinčka).Uglavnem gospa gospodična Žgajnar kdor nima denarja za plačevat delavce naj jih ne zaposluje.Ljudem je že tako težko v teh časih norca brit iz ljudi se pa tudi ni treba.Žalostno je to da se bo za pičlih kolko 200€? Stvar verjetno zakomplicirala in pristala še na kakem sodišču kjer ne bosta imeli ne ena ne druga koristi.Dober glas pa seže v deveto vas slabši pa še dlje...Vaš se kar hitro širi.
Default avatar

tinatinci

sefe treba je slisati obe plati...glede pogodbe in razvajene hcerkice... ocitno si imel slabe izkusnje v zivljenju z osebo zenskega spola ki je bila hcerkica po poklicu.

Ce bi le malo poznal, tega nikakor ne bi mogel govoriti., pogodbo za 3 mesece podjeme ne sklepamo, tako da ne vem od kje ti te podatki.

glede na to da sem jaz povedala kdo sem in nisem zakrinkana..se pravi stojim za svojim dejstvi...hmmm res je tezko pisati prijatelj za prijatelja pod vzdevkom in pises kar zelis, pa ceprav so neresnice...najlazje je nekoga obtozevati, obsojati... a sam se sktivati za vzdevki...temu se pravi biti brez hrbtenice..vsak lahko se logira pod razlicnimi maili z razlicnimi vzevki in pise kot vec razlicnih oseb....res prava umetnost je to....

dejmo odrasti no..pa ljudje zacnite raje delati in se vedno menim da za pridnega in delovnega se najde posteno delo za posteno plačilo.

zal je ocitno pri nas se ocitno prevelika podpora za ljudi ki jih ni iteres delati ampak samo iskati moznosti kako priti do denarja z nedelom.

Zal mi je ljudi ki pa si zelijo dela a ga zaradi razvajene, nedelavne mladine ne dobijo, saj so vsi vrzeni v isti kos.

pa se dejstvo, ce smo mi res taksni neplačniki ( kot mi je znano zaposlujemo vec 10 ljudi vsi imaj oredno plače, regres vse prispevkje plačane in druge obveznosti ), se pravi bi te ljudje kaj delali za nas dobrodelno???

lepo vas prosim, sicer so pa vsi podatki danes javni...potem pa sodite.


Sicer pa lahko je nekoga blatiti in se spravljati nanj, zato kaj ker nekoga ne sprejmes v sluzbo,...

ljudje delajo po cele dneve se mucijo ( poznam osebno) spremljajte medije garajo, pa ne dobijo se minimalno placo ne, ne dobijo po vec mesecov plačila , nimajo kaj dati otrokom za jesti... pa imajo nek odnos...tu pa zelis se z osebo pogovoriti, urediti očiten nesporazum in kot delodajalec ga prosis da se dobimo da pridemo do resitve,realnega plačila...pa naletis na osebo ki te dejansko ignorira, te ima za norca te javno blati..a s tabo ne zeli komunicirati niti urediti glede ur, plačila..ti poslje mail(kjer mi ni bilo jasno za kaj se gre..razlog porodniska)prej o njej ne duha ne sluha..nikomur ni oddala liste pristnosti nicesar, nato te 26.6. poslje mail kjer te poziva in hrati grozi in predej sem uspela mail prebrati, za kaj se sploh gre, se isti dan se pravi 26.6.15 te javno blati..da ne plačas...pa ceprav s tabo glede plačila se nic ni bilo ne govora, ne dogovora...dejmo no prosim vas...zakaj ker je nisem uzela v sluzbo ker ni izpolnjevala nasih osnovnih del.navad...
in ko zvem za kaj se gre..pise neresnice od ur dalje..zelim z njo urediti nesporazum me punca jasno ignorira in pise kolikokrat me je klicala...mislim da izpisek iz simobila je jasen da je cista neresnica kar navaja.

zal mi je ostalih mladih ljudi ki zaradi takih oseb padejo v isti kos ...ki bi zeleli posteno delati za posteno plačilo.
jaz bom ce je trba krave molzla, ker mi to ni izpod casti...medtem ko zal kot vecina in tu je zivi primer zeli vecina na hitro zasluziti, biti vecno na zavodu z izgovori da ne dobi ustrzne sluzbe ali pa da ga vsi izkoriscajo..da ne govorimo o podporah...ki gredo marikdaj v nepave roke...najlazje je druge obtozevati...jaz pravim probaj zakaj ne..odpri firmo/obrt,kmetijo.. zacni delati zase..zakaj samo obsojate...pa boste kmalu ugotovili da to ni 8h delavnik..temvec mnogo vec..obste obcutili kako je ko nimas denarja za elektriko plačat pa vodo..kje so se plače..pa moras vse prehranke ce jih sploh je kaj dati, vzeti kredit...
ne dobis placil..firme ki ti so ti dolžne propadejo in ostanes brez plačil...a place in ostale storske moras plačati...tu te noben ne vprasa ali imas..moras imeti.

Tako da dragi moji namesto da se med sabo obtozujemo zacnimo delati, ker za pridne je se vedno delo in tudi posteno plačilo.

Gospodicna Tina je poplačana ( kljub nasim drugacnimmanjsih izracunih) se vec kot je potrebno, tudi delezna sem bila njenega sms-a ( celo odgovorila mi je in me tokrat za spremembo ni ignorirala) nota; sled opravicevanja..


zelim pa tudi njeno javno opravicilo, za neresnicpo in javno blatenje v kolikor ne bo jaz prosila ne bom da tokrat komunicira z mano, bom uporabila ustrezne ukrepe, ter opozorila tudi ostale naj/nanjo.

njej je bil v vednost poslan tudi mail...ker se mi danes dne 14.7. 2015 ponovno ni oglasi ..poklicala sem jo pozno popldan ob 19,35h (zvecer) ( kot naj bi navedla v dopoldanskem casu dela, zato ne mora komunicirati) pa zopet ni odziva.

samo se dejstvo..kokler bomo jabrali kako ni dela in kako ni denarja za ziveti..po drugi strani pa delodajalci ne dobijo delavca za v tovarno,prozvodnjo, pomoc na kmetiji za seveda ustrezno plačilo..in bodo morali delati, ce bomo hoteli da proizvodnje zivijo.."uvazati"ljudi iz "juznih" drzav..se tu je za vprasati kaj je z nami narobe..smo mogoce prevec razvajeni??? poznamo samo pravice obveznosti pa nobenih??? je najlazje pluvati in tolčti po tistem ki ste trudi??

par vprasanj za razmislek..

lepo se imejte..tu se moje pisanje zakljuci..
Default avatar

katika81

Spoštovana gospa direktorica in bralci,

naj naprej povem, da se nikakor ne skrivam, saj se nimam česa bati. Ne vem kaj ima pri vsem tem veze uporabniško ime, saj je vendar logično, da gospa direktorica ve kdo sem, če sem pa jasno napisala datum kdaj sem delala in ime podjetja. Prav tako ne vem, kdo je gospod pod uporabniškim imenom "šefe" in me niti ne zanima. Očitno pozna vas ali pa je že slišal za probleme z vašim podjetjem in je zato podal svoje mnenje. Predvidevam, da bo vedno več takih, ki si bodo upali javno povedati izkušnje in se bo zato vedno manj ljudi opeklo kot sem se sama.

Naj najprej razčistim glede ignoriranja in mailov..spoštovana ga. direktorica, jaz bi plačilo za svoje opravljeno delo po vseh pravilih morala prejeti že mesec dni nazaj. In ko sem vas kontaktirala, da plačila še vedno ni in vas opozorila kaj bo sledilo če plačila ne bo, ste na več mailov odgovorila da ne veste za kaj se gre (žalostno da kot direktorica ne poznate situcaije v lastnem podjetju), nato pa začela z vsemogočimi izgovori zakaj mi česa ne boste plačali (dokaz so zgornji maili). In ko ste me pričela celo žaliti, da ne vidim dela, da sem nemotivirana in celo razvajena sem se odločila, da komunikacijo z vami prekinem. Ne vidim namreč smisla, da bi se spuščala na vaš nivo. Bila pa ste predhodno obveščena (zopet so dokaz zgoraj objavljena elektronska sporočila) kaj bom v primeru vašega ne-plačila storila. Domnevam, da sem prav zaradi prijave, ki sem jo izvedla tako na ZRSZ kot na inšpektorat za delo svoje plačilo tudi dobila, drugače bi se vi še zdaj sprenevedala okoli ur in kaj sem dejansko opravljala (če beremo vaše dopise sem namreč samo stala zdravn in gledala kajne?).

Prav tako bi na vašem mestu resnično razmislila o zamenjavi telefona. Najprej vam mojih klicev ni prikazoval (beri zgornja elektornska sporočila), sedaj pa vam očitno že sam sebi sms sporočila pošilja? Jaz vam namreč nisem poslala nobenega, za kar bom v dokaz ponovno citirala elektronsko sporočilo, ki sem vam ga poslala v odgovor. In če vi iz tega razberete opravičilo v redu. Jaz se vam ne bom opravičila, ker vas nisem nikjer žalila. Resnica je, da me do včeraj niste plačali. In drži tudi dejstvo, da me o prenehanju sodelovanja niste obvestili ne vi in ne vaše zaposlene - torej ni bilo o vas ne duha ne sluha, kot sem napisala v prvotnem vprašanju, ki sem ga objavila tu, na forumu, za kar imam tudi dokaze. Kvečjemu ste vi meni dolžna opravičilo in to zato, ker ste en mesec zamujala s plačilom pa še zato ker me javno blatite kako nesposobna delavka sem. Zanimivo, ne moj predhodni šef pri katerem sem kot študentka delala kar 4 leta, ne šef pri katerem delam zdaj, nimata nobenih pripomb čez mene in moje delo, vi ste jih v pičli eni uri kar ste me videla našla vsaj tri.
Citiram moj mail, ki sem vam ga poslala včeraj (14.07.2015):
"14. jul. (pred 1 dnevom)
Za T.Z.
Spoštovani,
danes, 14.07.2015, sem dobila nakazilo na moj trr račun.
Ne vem ali je bil vaš namen me izplačati ali ne in niti ne vem ali je bila napaka vaša, ki ste direktorica ali osebe, ki vas nadomešča v času porodniškega dopusta, in me po pravici povedano niti ne zanima. Dejstvo je, da če jaz ne bi pristopila kot sem in uporabila sredstva kot sem jih, denarja ne bi dobila. Žal si s takim odnosom zelo kvarite ugled, sicer pa je to vaša stvar. Kakorkoli že, to je z moje strani (upam) da zadnje sporočilo.
Lep pozdrav.
S spoštovanjem"

Sledil je še odgovor gospe direktorice, ki je podoben njenemu zgornjemu postu le da je kakšna grožnja več dopisana zdraven.
Kot sem vam že v elektronski pošti napisala, ne vem ali je bila napaka, da me niste izplačali vaša ali osebe, ki vas nadomešča. Vsekakor je to vaša stvar, jaz sem kontaktirala vas, kot direktorico in podpisnico pogodbe.
Nimamo vsi te sreče, da bi nam bilo podjetje položeno praktično v zibelko. V vašo vednost, iz zavoda za zaposlovanje nisem prejemala nobenih dohodkov tako da o izkoriščanju le tega je v mojem primeru brez pomena razpravljati. In ta "gospodična" kot me vi poimenujete je poročena in ima 2 letno hčerko doma, katera ima svoje potrebe (kot mama bi to morala zelo dobro vedeti). In ker je do prejšnega meseca delal le mož, bi mi teh 114€, katere ste mi včeraj z muko le nakazala prišlo še kako prav. Če bi bila vi res tako pošten delodajalec kot se zgoraj opisujete, bi jaz svoje plačilo imela prejšnji mesec na računu, ne pa da sem vas mogla prijaviti in javno pozvati da to storite.

V kolikor ima kdo kakšen pomislek, mu z veseljem pokažem tako klice preko telefona (katere gospa direktorica domnevno ni prejela), kot sporočila na telefonu in elektronska sporočila.

Žalostno, da se mora človek skregat in dobsedno boriti, da dobi plačilo ki mu pripada za opravljeno delo. Ker sem ga končno dobila je moja zgodba tu končana, ne bom več odgovarjala na laži ker se mi zdi nesmiselno, sej se sproti pojavljajo nove in nove. Kot sem povedala, če kdo želi mu z veseljem pokažem in dokažem dejstva, ki jih gospa direktorica obrača po svoje.

Kot je že gospod "šefe" v zgornjem postu lepo napisal "dober glas seže v deveto vas, slabši pa še dlje".

Lep pozdrav.
Default avatar

jag850

Ker sem sam tudi delodajalec bom rekel, da ste se obe opekli. Izkušnja bo obema prišla prav, da boste v podobnih primerih naredile korak nazaj...
Vseeno bom stopil na stran direktorice. Tudi sam imam izkušnjo, ko se delavec bolj zanima za svoje pravice kot zato, da bi najprej pokazal kaj zmore.
Tudi mene je zmotila navedba
Skupno sem delala cca.1 teden, običajno več kot 8 ur dnevno , kar ne drži in kaže na problematičnega delavca.
Default avatar

jadra22

Jaz pa bom stopila na stran delavke, ker sem slišala kritike na račun omenjene direktorice od osebe, ki je imela podobne oz. še slabše izkušnje z direktorico. Ko mi je ta oseba pripovedovala svoje izkušnje, skoraj nisem verjela. Sedaj sem slučajno zašla na to stran in verjamem zaposleni....
Default avatar

ljubitelj poštenega sira.Samo konča se ze pri vas doma.

sem bil stalna stranka,dokler nisem ugotovil da je lahko tudi kmet pokvarjen kot politik.delaci na stojnicah se menjajo hitreje,kot se menja luč na semaforju,le zakaj? ''ZATO KER ŽGAJNARICA PLAČUJE REDNO IN DOBRO'' Resnična šala dneva.Cerar vas ma rad,zeello
Default avatar

delavec11

Dva komentarja:

Najprej glede uvajanja. Delal sem v podjetju, kjer so se zaposleni kar hitro menjali. Pa ne zaradi nerednih izplačil, ampak zaradi težkega dela in ne ravno visoke plače. Uvajanje je trajalo vsaj 1 teden (5 dni + sobota) in to tako, da sta 2 delavca naredila nekaj, kar bi ga sicer opravil 1 delavec. Pa ni nobenmu padlo na pamet, da bi drugi delavec dobil plačano manj ali pa sploh ne, kot je bilo namignejno zgoraj.

Prevečkrat lahko slišimo od delodajalcev izjave v stilu, da bi se morali delavci najprej izkazati, potem pa naj gledajo na svoje pravice. Tako stanje je možno, ker imamo toliko brezposelnih in se vsi bojijo/bojimo za svoje službe. Delo ni dobrodelni proces. Kdor dela, naj dobi plačano. Pravic je pa očitno še premalo, če se lahko dogajajo take in drugačne zgodbe v Sloveniji.

No, pa še en komentar tega primera: bogo podjetje, ki se tako otepa plačilu teh 100 evrov.
Default avatar

zahvala

Tudi sama, sem danes videla oglas za Bio dobrote, da iščejo dva komercialista. In moram reči, da sem osebi, ki je to napisala hvaležna. In da upam, da bo še več takih, ki bodo napisali svoje izkušnje na internet. Mi sedaj pride zelo prav, ko iščem službo. Namreč imam že preveč slabih izkušenj s tem izkoriščanjem in sem postala zelo previdna.

Tako, da hvala še enkrat.
Default avatar

flajši

bi verjela delavki,sem delala v vrtnariji,ne v tej,ampak šef je bil totalni bebec, to se je drl nate,itak so pa vsi delavci čisto mal zdržal,zdržale so penzjoniske katere bi za 3 eure puzale po tleh če je trebe
Default avatar

inženir2017

flajši je napisal/a:
bi verjela delavki,sem delala v vrtnariji,ne v tej,ampak šef je bil totalni bebec, to se je drl nate,itak so pa vsi delavci čisto mal zdržal,zdržale so penzjoniske katere bi za 3 eure puzale po tleh če je trebe

Katera vrtnarija je to...da se še kdo ne opeče?
Default avatar

bio bosanci

Ja, ja, vidim, tema je stara, je pa vedno znova aktualna. Takšnih delodajalcev, ki se šoprijo na trgu dela na tak način kot tale šefica, je preveč, prav je, da se takšne izkušnje zapisuje, ponavlja in obnavlja, Prav je, da se loči zrnje od plevela, in v tem bio kmetijstvu je očitno samo pleve!! Kakšno uvajanje, in to brezplačno, celi teden je pa potrebno za delo na kmetiji??? Za kak visokotehnološki proces dela pa gre? Uvajanje? Dajte no, ne rečem, plačano poskusno delo, da se vidi, kdo je resen in kdo zabušant, ne pa celi teden zastonjskega dela. En teden en, drugi teden drugi in je mesec naokoli, pa ni treba nič plačat, ne?! Iz prve roke povem, da tudi iz revnejših evropskih držav od Slovenije počasi ne bo več delovne sile. Standard se počasi dviguje povsod, cene tudi, z nekaj fičniki ne boste odpravili niti več albancev, nova "delovna sila" pa prav gotovo ni prišla z namenom, da bo delala. Delodajalci, zapomnite si, ime imaš eno. Kmetija Žgajnar si ga je sigurno zapravila,
V to zgodbo ne stopam kot delojemalec, deloiskalec, niti kot delodajalec, ampak kot kupec. Bio Žgajnar - ne, hvala, nikoli. Pa še te zapise bomo malo razširili po omrežjih, kjer se sicer radi šopirite novodobni biriči.
Gospa kmetica, tudi za vas velja, brez dela ni jela. Način, kot ga tu berem, vam ne daje pravice do kruha. In upam, da vas je teplo od začetka in še čez. Za mene je zgodba jasna od samega štarta naprej - kakšno brezplačno uvajanje že??? Pletja gredic???
Default avatar

Tudi jaz

Kmetijo Žgajnar že dolgo niti ne povoham več, ker preveč smrdi po prevarantstvu. Šefica je previsoka in obenem preneumna, da bi vodila Bio Dobrote, ker je preveč požrtna na denar, delavce bi pa izkoriščala. Poznam kar nekaj žalostnih zgodb mladih deklet, pa tudi fantov, ki so se veselili dela, pošteno delali, plačano pa niso dobili nič. Ne, teh Bio dobrot ne potrebujemo, saj je na trgu veliko boljših, za razliko so pa še res Bio.
Default avatar

ecnerjkslk

Dolgo bila redna stranka. Ko mi je ena reva rekla, da jim odbijajo odstotke za produkte, ki jim preteče rok (????????), sem se poslovila.