Med.Over.Net

Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: dr. Anica Koprivec Prepeluh, zakonska in družinska terapevtka • dr. Barbara Kutnar Novak, zakonska in družinska terapevtka • Edin Durakovic, kulturolog in doktorant ZDT • Jana Lavtizar, spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • Melita Kramar, specialistka zakonske in družinske terapije • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, specializant psihoterapije in transakcijski analitik svetovalec (TAC)

Strokovna pomoč družinam, partnerjem in posameznikom v osebnih stiskah in težavah v odnosih ter staršem pri vzgoji otrok.

dr. Anica Koprivec Prepeluh , zakonska in družinska terapevtka

Anica_K._Prepeluh

dr. Barbara Kutnar Novak , zakonska in družinska terapevtka

Barbara Novak

Edin Durakovic , kulturolog in doktorant ZDT

Edin Durakovic

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka

JanaLavtizar

Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka

JernejaDimecBratina

Melita Kramar , specialistka zakonske in družinske terapije

Melita Kramar

dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.

Sabina_JuricSenk

mag. Uroš Drčić , specializant psihoterapije in transakcijski analitik svetovalec (TAC)

Uroš Drčić

Je specializant psihoterapije in transakcijski analitik svetovalec (TAC). Je direktor zavoda Revita, center za svetovanje in izgorelost, kjer vodi prakso individualne, partnerske in skupinske psihoterapije ter psihosocialnega svetovanja. Skozi leta psihosocialnega dela je tudi na podlagi lastne izkušnje izgorelosti dal poseben poudarek pomoči osebam s težavami s prekomernim izčrpavanjem. Vodi tudi svetovalno skupino prav za osebe s takimi težavami. Znanja in veščine s področja psihoterapije je pridobil v okviru študija na Univerzi Sigmunda Freuda ter specialističnega študija psihoterapije transakcijske analize na Psihopolis inštitutu pod mentorstvom priznanega psihoterapevta Zorana Milivojevića, TSTA. Je član Mednarodne zveze za transakcijsko analizo (ITAA). Poleg privatne prakse je Uroš v preteklosti več let delal kot psihoterapevt v programu za psihosocialno rehabilitacijo zasvojenih s prepovedanimi drogami Društva Projekt Človek.

Preživnina - kaj vključuje?

Default avatar

stanislavp

Pozdravljeni,

redno plačujem preživnino bivši partnerki, vendar težava nastane, ko imam stik s sinom. S sabo mi namreč ne da oblačil, kremic, plenic (star je 15 mesecev), igrač, skratka nič. Zanima me, ali je v preživnini vključeno tudi vse to? Ona namreč pravi, da mi po posvetovanju z odvetnico ni dolžna dajati teh stvari. Razumljivo je, da sem za hrano odgovoren jaz, vendar vsaj igračko na katero je navezan in kakšno jopico bi pa lahko dobil, mar ne? Načrtno mi nagaja, da bi imel poleg preživnine čimveč stroškov. Imate morda kakšno pravno mnenje oz. kakšen člen, da sem opravičen tudi do teh naštetih stvari, ali vsaj nekaterih? Žlehtnoba ne pozna meja :( S tem, ko mi ne da njegovih igrač, škoduje najbolj sinu in ne meni. To se ji ne da dopovedati ...

Vsem najlepša hvala za odgovore.
LP!
Default avatar

JanaLavtizar

Spoštovani,

svoje pismo ste sicer zastavili tako, kakor da je zadeva pravno-finančne narave. V tem primeru vam lahko odgovorim, da je v preživnino vključeno to, za kar sta se dogovorila na CSD in sodišču, oziroma je to, kaj partnerka pričakuje z vaše strani glede otroka med bivanjem pri vas, lahko odvisno od tega, kako visoka je preživnina in koliko časa sin preživi pri vas. Ker teh podatkov niste navedli, bi bil kakršenkoli odgovor, ki bi vključeval materialne dobrine, zgolj ugibanje.

Obenem pa omenjate ravnanje bivše partnerke, ki ga doživljate kot hudobijo, ki je pozna meja. Zato, ker vam želi povzročiti čim višje stroške, ali zato, ker otroku ne da s seboj niti najljubše igračke – verjetno zaradi obojega. Po mojih izkušnjah boste po pravni poti težko dosegli, da bi otroku dajala s seboj kreme, plenice in oblačila, saj sodišča apelirajo na ločene starše, naj se o tem med seboj dogovorijo kot odgovorni odrasli. Seveda, za tak dogovor morata biti oba. Kaj lahko torej storite vi?

Ali lahko razmejite krivico, ki jo doživljate ob ravnanju bivše partnerke, in svoje očetovstvo? Kajti to sta dve resnično ločeni stvari. Ali se lahko kot oče toliko angažirate, da za svojega sina poskrbite prav tako, kakor da bi ves čas živela skupaj? On namreč ni kriv za vajin nerešeni odnos, v katerega sta se nesrečno zapletla in ga še vedno ne znata razplesti. V branje vam priporočam knjigo dr. Damijana Ganca: Izzivi očetovstva po ločitvi, prepričana sem, da vam bo odprla nove poglede in vam v marsičem olajšala situacijo.

Lepo pozdravljeni,
Jana Lavtižar, spec. ZDT,
zakonska in družinska terapevtka

[email protected]
040/523-787
www.janalavtizar.com
Default avatar

stanislavp

Pozdravljeni,

hvala za odgovor. S partnerko imam samo interni sporazum na CSD in do sodišča še nisva prišla. V sporazumu piše samo sporazumno dogovorjen znesek preživnine 200eur in ni specificirano, kaj ta znesek vključuje. Tudi socialna delavka je na strani bivše partnerke, ki pravi, da mi ni dolžna dajatI otroških stvari s seboj v času stika, saj sem jaz dolžen poskrbeti zanj. Sina lahko vidim le med tednom za 2.5ure in ob sobotah za 4 ure. Samo za ta čas bi potreboval njegove najljubše igrače itd.. Seveda mu jih lahko kupim tudi nove, vendar to za sina ni isto, saj je navezan na točno določene. Se strinjam, da sodišča vedno apelirajo, da se dve opravilno sposobni odrasli osebi med sabo dogovorita, vendar kaj pa če druga stran (bivša partnerka) ne želi niti slišati, kaj šele, da bi se na to temo pogovarjala. V tem primeru sem le nemočen. Jaz sem že na vse načine poskušal doseči vsaj kompromisni dogovor glede otroških stvari, vendar je neomajna in brezčutna. Škodo ne dela meni, temveč sinu.
Default avatar

stanislavp

Pozdravljeni,

hvala za odgovor. Sporazum imava le na CSDju in do sodišča še nisva prišla. V sporazumu je le naveden znesek preživnine (večji kot bi mi ga dodelilo sodišče!) in je brez specifikacije. Le v enem stavku. Sina videvam dvakrat tedensko (2.5uri med tednom in v soboto 4ure). Vem, da sodišča apelirajo, da se dve opravilno sposobni odrasli osebi sami dogovorita, vendar kaj pa če na dialog oz. kompromis ni pripravljena druga stran (bivša partnerka)? Lahko sem le nemočen. Plačujem večjo preživnino od predpisane in mi tako načrtno nagaja, najbolj pa seveda sinu, ko nima s sabo priljubljene igrače. Sem za dogovor, da plačujem 1/4 nižjo preživnino in krijem te stroške sam, vendar to niti slišati noče.
Default avatar

markoni19

ista kot moja, igračko da zraven, ki jo mali itak v avtu pusti, saj imava toliko dela,
ko prideva domov. Prejšno soboto je bilo 17 stopnij ohladitev pa je prišel iz hiše v
kratkih rokavih in kratkih hlačah in sandali, vendar sem bil pripravljen in sem ga takoj oblekel v trenirko. Imamo problem drugje, DOJENJE zjutraj in zvečer, tako, da mali ne
more prespat in ga moram konec sobote vrnit mamici (2,5 let).
Upam, da te ne čaka še to.
Default avatar

princeska11

Ko tole berem, vidim, da sem jaz zelo velikodušna do bivšega, saj je hči že pri 15mesecih pri njem prespala, bila čez vikend itd. in najbolj zaradi tega, ker je bil do mene agresiven, živčen, če ni bilo po njegovo, po drugi strani sem vzpodbujala stike, saj želim, da ima hčerka očeta. Vendar pa, prej nismo niti skupaj živeli, zato so za hčerko bili tako dolgi stiki absolutno preveč, je tudi jokala, želela k meni, pa ni dovolil, niti da bi jo slišala po telefonu. Mogoče tu pa tam. Ves čas je bil jezen. In kaj si mislite, da so rekli na CSD-ju in sodišču??? NIČ !!! Nobenega sploh ni zanimalo kaj se je dogajalo prej, en dan pred obravnavo na sodišču!! Ne morem verjeti, da nobeden ne gleda na resnično korist otroka, temveč samo da ugodi zakonu in da so vsi 'kriti'!! Hčerka je doživljala stiske, ker je bila z njim tudi po 2 ali 3 zaporedne vikend plus še med tednom 2 dni!!, (zaradi njegove fleksibilne službe sem se mu mogla prilagajat!!) Name je bila zelo navezana, ker je bila prej samo z mano po 24h/dan 7 dni v tednu celo leto! Zaradi stiske se je pri njej pojavila govorna napaka..in spet nič!! Požvižgajo se na vse! ZGROŽENA SEM ČISTO! Danes je hčerka stara 3,5let, zadeva na sodišču glede stikov pred kratkim zaključena, pod pritiskom poravnave sem podpisala stike, s katerimi se ne strinjam in so predvsem nenatančno določeni, bivši še vedno z mano manipulira, določa si dopust tako, da jo ima tisti teden,ko imam jaz z njo vikend, potem pa nanese da jo ima v juliju in avgustu po 3 vikende zaporedoma!!! Poleg vsega, pa mi preprečuje stik z njo, ko je z njim. Ne dvigne telefona, da bi jo videla, mogoče na vsake 3 dni. Ne vem kje je, kako je. Vsakič,ko gre k njemu, se počutim kot da so mi ukradli otroka! Ne morem dojeti kako je lahko človek tako pokvarjen, da ne dovoli, da otrok vidi svojo mater in obratno!? Jaz mu vedno dvignem telefon in omogočim, da se pogovarjata, to je zame najbolj normalno. In sedaj bom ponovno šla na sodišče, vzela najboljšega odvetnika v LJ in poiskala pravico. Ampak se bojim, da ne obstaja ta pravica, saj so zakoni 'ohlapni' in na koncu ti rečejo: si si sam kriv-a, da si si izbral-a takega partnerja! Četudi je to res...pravica mora obstajati!