Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

tolmačenje izvida - ščitnica

Default avatar

darja 3

Pozdravljeni dr. Pirnat
Že pred časom sem vam zastavila vprašanje, dobila odgovor in bila zadovoljna. Zato se še enkrat obračam na vas.
Zdravim se za ščitnico od junija 2008. Stanje je enkrat dobro drugič slabo, trenutno je v redu, dobila sem višji odmerek, pa je zaenkrat dobro. Toda, ko se počutim zares dobro, se vržem v vsakršnokoli delo, nato pa po nekem času pade ritem. Po domače rečeno se prekurim.
Samo eno razlago bi potrebovala. V službi smo seveda preobremenjeni, zato vas bi rada povprašala ali je možno da si uredim lažje delovno mesto, ker v času, ko je "kriza" je zelo hudo, sem nezbrana, utrujena, nenaspana, raztresena... Delam pa na plačah, honorarjih in se vedno bojim da bom naredila kaj narobe. Je možno, da se v takem primeru dogovorim za lažje delovno mesto?! Bojim se, da bi kdaj naredila kakšno nepopravljivo napako.
Mislim, da bi bilo potrebno dobiti kakšno potrdilo, če bi to seveda zahtevalo moje podjetje.

Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor
Darja
Default avatar

darja 3

Pozdravljeni dr. Pirnat
Že pred časom sem vam zastavila vprašanje, dobila odgovor in bila zadovoljna. Zato se še enkrat obračam na vas.
Zdravim se za ščitnico od junija 2008. Stanje je enkrat dobro drugič slabo, trenutno je v redu, dobila sem višji odmerek, pa je zaenkrat dobro. Toda, ko se počutim zares dobro, se vržem v vsakršnokoli delo, nato pa po nekem času pade ritem. Po domače rečeno se prekurim.
Samo eno razlago bi potrebovala. V službi smo seveda preobremenjeni, zato vas bi rada povprašala ali je možno da si uredim lažje delovno mesto, ker v času, ko je "kriza" je zelo hudo, sem nezbrana, utrujena, nenaspana, raztresena... Delam pa na plačah, honorarjih in se vedno bojim da bom naredila kaj narobe. Je možno, da se v takem primeru dogovorim za lažje delovno mesto?! Bojim se, da bi kdaj naredila kakšno nepopravljivo napako.
Mislim, da bi bilo potrebno dobiti kakšno potrdilo, če bi to seveda zahtevalo moje podjetje.

Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor
Darja
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Žal niste navedli za kakšno boleze ščitnice se zdravite. Glede na navedeno gre pri vas verjetno za hipotirozo (premajhno delovanje ščitnice). Kadar je nadomeščanje ščitničnih hormonov ustrezno, je vzroke za slabo počutje iskati drugje (stres, depresija...). Glede zamenjave delovnega mesta priporočam posvet z izbranim specialistom družinske medicine. Ustrezno zdravljena hipotiroza sicer ni vzrok za zmanjšano delovno sposobnost.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

majaM

Pozdravljeni,

tudi sama imam težave s ščitnico. Jemala sem 1 leto 50mg eutiroxa. Po porodu (julija 2009) sem po nasvetu zdravnice prekinila z jemanjem terapije (po krvnem izvidu).Trenutno sem zopet v 6T nosečnosti. Trenutno še ne prejemam ničesar. Prosim svetujete mi, kaj je najblje narediti in kako pogosto je potrebno nivo hormonov kontrolirati, da bo nosečnost varna.

današnji izvidi: TSH:7,4 (T3 in T4 normalno).

najlepša hvala!
Default avatar

Katja Zaletel

Spoštovani,

TAKOJ (jutri) pričnite z jemanjem Euthyroxa 50 mcg, saj je normalna preskrba s hormonov ravno v prvem trimestru najbolj pomembna. Čez 1 mesec je potrebna ponovna kontrola krvi za TSH ter glede na izvid prilagoditev zdravljeja.

Lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar

nadjap

... Naj dopolnim vprašanje z navedbo mejnih vrednosti:

S-TSH = 1,100 uU/ml (0,34 - 4,82)
S-Prosti T3 = 2,8 pmol/l (3,15 - 5,60)
S-Prosti T4 = 7,6 pmol/l (7,7 - 19,3)

Hvala za odgovor.

LP
Default avatar

Katja Zaletel

Spoštovani,

glede na vaš izvid normalnega TSH in znižanih prostih hormonov bi lahko šlo za tako imenovano sekundarno hipotirozo, kjer ščitnica izloča manj hormona zaradi slabšega delovanja hipofize. Vsekakor potrebujete pregled pri tirologu s ponovno določitvijo vseh vrednosti (da se izključi laboratorijska napaka) ter dodatno diagnostiko za opredelitev morebitne ščitnične bolezni ter opredelitev delovanja ostalih osi hipofize.

lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar

nadjap

Najlepša hvala za odgovor.

Danes sem obiskala tirologa (samoplačniško - če ne bi mogla čakat 1 leto) in le-ta je z UZ ugotovil, da je z mojo ščitnico vse ok. Normalna velikost - normalna prekrvavljenost. Glede izvida je rekel, da je najbrž laboratorisjka napaka, saj je odstopanje od mejnih vrednosti nizko.

Ampak zadnje čase, ko sem preučevala simptome hipotiroze, sem ugotovila, da jih imam zelo veliko:
- vedno me zelo zebe
- nizek pulz
- suha koža
- napihnjenost in slaba prebava
- zelo oteženo hujšanje (vložiti moram zelo veliko truda)

Poleg tega imam pa seveda težave z oligomenorejo, saj že od februarja nisem imela prave menstruacije (3x so mi jo pospešili z nekimi tabletami - ampak je trajala le kak dan) in ravno to je bil povod za te preiskave... Izvide ostalih hormonov pa je danes pregledal ta zdravnik in so baje tudi ok. Kaj bi bil lahko še vzrok?

Hvala za odgovor - lep pozdrav.
Default avatar

duško p

zanima me kaj pomenijo te izvidi.
s-tsh 0,03
s-t4 prosti 30,56
s-t3 prosti 9,42
hvala za odgovor
Default avatar

svetlana22

živjo danes sem dobila izvide za ščitnico
TSH 0,109
p T4 77,22
p.T3 46,08
jaz teh izvidov ne razumem in bi prosila za obrazložitev tega.
Default avatar

Katja Zaletel

Spoštovani duško p,

vaši izvidi pomenijo, da vaša ščitnica nekoliko preveč deluje. Potrebna je opredelitev in zdravljenje ščitnične bolezni, zato čim prej obiščite tirologa.

Lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar

Katja Zaletel

Spoštovana svetlana22,

vaša ščitnica deluje močno preveč, zato izvi kažejo, da imate v krvi previsoko koncentracijo ščitičnh hormonov. Potreben je takojšen obisk pri tirologu za opredelitev in zdravljenje ščitnične bolezni.

lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar

Rozina

Spoštovani

Za tiroiditisom hashimoto se zdravim od začetka leta 2005. Nekaj časa po pričetku jemanja
euthiroxa 75 mg so se pričele občasne težave z omotičnostjo iz zadnjega dela glave. Ker sem smatrala, da je to zaradi zdravil sem dozo zmanjševala in si redno kontrolirala samoplačniško hormone. Te omotičnosti so me spremljale vsa ta leta, s tem, da so bila obdobja, ko jih ni bilo.
Zaradi teh težav sem bila tudi pri nevrologu in internistu, ki so težave pripisovali obolenju ščitnice.
Hujše težave z omotičnostjo, vrtoglavico in glavobolom zadaj so se mi pričele pojavljati v letošnjem letu, še hujše v mesecu avgustu, ko se mi je pojavila na desnem očesu tudi motnjava (polno temnih pik), ki so še vedno. V tem času se mi je močno poslabšal vid. Glavobol v zadnjem delu glave je prisoten stalno. Zaradi hudih težav sem odšla samoplačniško do nevrologinje, ki me je poslala na CT glave, kjer je ugotovljena začetna atrofija malih možganov. Kaj pomeni ta diagnoza, je možmo,
da je to v povezavi z obolelo ščitnico. Sedaj jemljem euthirox izmenično 25 in 50 mg dnevno.
Stanje T3, T4 in TSH je normalno. Stara sem 46 let. Hvaležna bom za vaše mnenje in lep pozdrav.
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Začetna atrofija malih možganov pomeni, začetno propadanje tkiva malih možganov. Vsekakor stanje ni poskledica hipotiroze, oziroma Hashimotovega tiroiditisa, ampak gre verjetno za bolezen centralnega živčevja samo po sebi. Glede tega priporočam posvet z nevrologom, ki vas je napotil na CT glave.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Dragana

Pozdravljeni,

prejšnji teden sem prejela rezultate zdravniškega pregleda (za namene zaposlitve v tujini), in bi vas rada prosila za mnenje.
Navajajo namreč "slight elevation of the thyroid function test THS, could be a latent hypothyreosis." Prosijo naj naredim nadaljnje preiskave oz. teste "echogaphy of the thyroid".
Rezultat THS = 5,61mU/L (normalno naj bi bilo med 0,27 in 4,2), T4 libre pa 1,1 ng/dL (med 0,9 do 1,1 naj bi bilo normalno).
Nekih težav namreč nimam, zadnje čase imam povečan pritisk, zaradi česar sem predkratkim zamenjala kontracepcijske tablete (prej sem imela Cilest, zdaj imam Cerazette), telesna teža mi že od nekdaj niha, prav tako pa se od kar pomnim kar precej potim. Stara sem 25 let. Dve leti nazaj so mi že pregledali kri zaradi ščitnice, a so bili rezultati normalni. Letos me je pred poletjem dvakrat "zmanjkalo", a so bili krvni izvidi normalni, narejen je bil tudi EKG, ki pa tudi ni pokazal nobenih težav. Razlog naj bi bil stres.

Prosim za vaše mnenje. Prav tako me zanima ali se moram dejansko oglasiti pri svoji zdravnici in kako nujno je to glede na navedeno? Mi lahko svetujete kakšno samoplačniško ambulanto kjer se lahko naročim in pridem dokaj hitro do rezultatov, saj kmalu ne bom več v Sloveniji, rada pa bi to uredila še preden odidem.

Hvala in lep pozdrav
Dragana

PS: Navedeno namenoma nisem prevajala, ker sploh ne razumem terminologije.
Default avatar

Katja Zaletel

Spoštovani,

gre za mejno zvišan TSH, ki lahko pomeni blago omanjkanje ščitničnega hormona (latentno hipotirozo). Vrednost je potrebno preveriti, sočasno pa opraviti še preiskave za opredelitev vzroka - to je določitev ščitničnih protiteles in ultrazvok ščitnice. Preiskavo lahko opravite pri tirologu, kamor vas vaša zdravnica lahko napoti z napotnico ali pa jo opravite samoplačniško, po mojem mnenju najhitreje na Polikliniki v Ljubljani. Preiskavo bi bilo smiselno opraviti, saj nezdravljena hipotiroza lahko napreduje in povzroči težave, ob morebitni nosečnosti pa zaplete pri plodu.

Lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar

MELITA

Spoštovani,

Bila sem na pregledu pri tirologu, ki je ugotovil naslednje:
v lab.izvidih ugotavljam evtirozo, aTG in a TPO protitelesa so povišana, na UZ je ščitnica blago spremenjena kot pri kroničnem vnetju. Ugotavljam kronično vnetje ščitnice, ki pa ga v primeru evtiroze oz.le blagih hormonskih sprememb ne zdravimo. terapije za ščitnico ne svetujem, kontrola TSH 1 x letno.
Laboratorijski izvidi:
S-TSH 1,28 mU/L
S-fT3: 4,3 pmol/l
S-fT4: 14,6 pmol/L
S-anti-TG:340,8 IU/mL
S-anti_TPO: 24,2 IU/mL
UZ. ščitnice: desni reženj 1,9 x 1,8 x 5,5 cm,levi reženj 1,4 x 2,0 x 5 cm

Prosim za veše mnenje in pa kaj pomeni povišana protitelsa a TG in A TPO.
Hvala za odgovor in lepo pozdrav, Melita
Default avatar

Katja Zaletel

Spoštovani,

zvišana protitelesa pomenijo, da imate avtoimunsko bolezen ščitnice. Bolezen je zelo pogosta in lahko z leti povzroči postopen propad ščitnice. Takrat ščitnica ne izloča več dovolj ščitničnega hormona, zato je potrebno zdravljenje - nadomeščanje ščitničnega hormona v obliki tablet. Pri vas je delovanje ščitnice še normalno, zato zdravljenje zaenkrat ni potrebno. Letne kontrole TSH pa zdostujejo za spremljanje delovanja ščitnice - če izvid ne bo v redu, boste ponovno potrebovali pregled pri tirologu.

lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar

JURE

Lepo bi prosil če mi lahko poveste meje do kje je lahko TSH T3 in T4 . Na nekem forumu sem zasledil da so jih znižali, je to res. Se pravi razkorak med dovoljeno in nedovoljeno mejo hormonov. Nazadnje sem imel TSH 2, 67. Pa so mi na nekem forumu rekli da je to po novih merih previsok TSH
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Za večino laboratorijev so normalne vrednosti TSH med 0,35 in 5,5 mE/l. Normalne vrednosti se nekoliko razlikujejo glede na metodo določevanja, ki jo posamezni laboratorij uporablja. Vrednost 2,67 mE/l je povsem normalna za vse laboratorije. V zadnjem času se, predvsem med severno ameriškimi avtorji, pojavlja težnja po znižanju zgornjih mej normalnih vrednosti TSH na 2 do 2,5 mE/L kar pa zaenkrat nima širše podpore pri večini strokovnjakov, ki se ukvarjajo s ščitnico. Vrednosti TSH večje od 2,5 mE/l naj bi predstavljale zvečano tveganje za razvoj hipotiroze, kar pa ni bilo potrjeno s kliničnimi študijami. Vrednosti TSH nekoliko nihajo tudi pri popolnoma zdravih ljudeh in vaša vrednost je povsem normalna.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog