Forum: Hormonske motnje

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

tolmačenje izvida - ščitnica

Odgovori Nova tema
Default avatar Stefanija 3 Dec 2008 19:13

Pozdravljeni!

Zanima me, kaj pomeni rezultat S-TSH 2,48 (orientacijske ref. vrednosti 0,470-4,640). Omenim naj še, da sem v 17. tednu nosečnosti.

Hvala, LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Edi P 3 Dec 2008 21:46

Spoštovani!

TSH 2,48 mE/l je v 17 tednu nosečnosti povsem normalna vrednost.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar anj 5 Dec 2008 20:01

Spoštovani,

imam naslednje izvide ščitnice z dne 14.11.2008:
"TSH: 0,000 (0,46 - 4,68) mlu/l
FT3: 14,7 (4,26 - 8,10) pmol/l
FT4: 39,2 (10,0 - 28,2) pmol/l

ANTI-TG: 52 (do 40) IU/ml
ANTI-TPO: 400 (do 35)IU/ml

Gre za prvi izbruh hipertiroze v imunsko spremenjeni ščitnici. Jemljem naj 2x2tableti Athyrazol prvih 10 dni, nato pa 2 tableti dnevno do konztolnega pregleda 19.12.2008."

Po desetih dneh jemanja tablet sem se že počutila veliko bolje, sedaj, ko pa jemljem le 2 tableti na dan pa se mi je stanje spet poslabšalo. Imam občutek, da sta dve tableti premalo na dan. Kaj mi svetujete, naj čakam do 19.12. na ponovni pregled?
Moje stanje je: predvsem utrujenost, napetost, slaba volja, oči imam utrujene


en lp,
Ana

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Edi P 7 Dec 2008 14:08

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za avtoimunsko hipertirozo. Glede odmerka Athyrazola priporočam upoštevati navodila tirologa.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar bonjovi 9 Dec 2008 20:20

Spoštovani


moji izvidi ščitnicw so
TSH 1.42
fT4 15.28
TG 12.90/174.5

ščitnica je izoehogena,bolj grobe strukture,brez gomoljev ali vključkov.

Naj pove še ,da so mi kri za preiskave vzeli v popoldanskem času,tako da nisem bila tešča. Ali to vpliva na rezultat preiskav.

Hvala in lep pozdrav

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Edi P 11 Dec 2008 20:35

Spoštovani!

Glede na izvid gre za povsem normalno delovanje ščitnice. Kri za TSH lahko odvzamete tudi popoldne in ni nujno,da ste tešč. Hrana ne vpliva na raven šlitničnih hormonov.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar MARTINA 13 Dec 2008 12:17

SPOŠTOVANI

Imam postavljeno diagnozo kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto.Klinično sem evtirotična (kaj to pomeni?)
TSH je rahlo znižan, proste hormone imam v mejah normale, prav tako TG.Ščitnica je čvrstejše konzistence ,rahlo povečana.

UZ:oba režnja sta povečana,homogena,blago hipoehogena.V desnem sta vidni dve anehognei lisi veliki 0.4 x 0.3 in 0.5x0.4 cm , v levem pa tri anehogene lise velike 0.6 x 0.5,0.6 x 0.4 in 0.6 x 0.3 cm.
Terapija:brez specifičnega zdravljenja in enkrat letno pregled TSH pri osebnem zdravniku.
Tak je zadnji izvid iz nuklearne klinike(18.03.2008)

Sedaj sem bila v pri osebni zdravnici za pregled TSH, ki pa je bil
septebru (TSH 0.13) in decembru (TSH 0.24).
Naj omenim da imam težave kot, vse ostale bolnice,bolečine v vratu,rdečiča in zabuhlost v obraz ,pritisk na ušesne bobniče, oči me občasno in čedalje pogosteje bolijo v notranjosti , so suhe ,kot bi bila neprespana več dni , čutim napetost-pritisk okrog glave in vratu kot bi imela stisnjeno vratno ožilje , da ne govorim o počutju-utrujenost, brezvoljnost občasna depresivnost(zdravnica mi je predlagala tablete Paratex ki pa jih še nisem začela jemati)
(imam povišan krvni tlak-140/100 jemljljem tablete za pritisk (BIOPREXANIL)


Zdravnica mi je rekla ,da mi ščitnica po izvidih deluje premalo , po mojih težavah pa preveč. Tako da ne vem, da si nisem na jasnem in vas prosim za laično razlago.

Naj omenim da me je zdravnica poslala in grem v ponedeljek15.12.2008 na kliniko na ponovni pregled(sum da imam vnetje ščitnice)


Hvala za odgovor in lep pozdrav

Martina

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Edi P 15 Dec 2008 21:13

Spoštovani!

Glede na diagnozo kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto gre pri vas za kronično avtoimunsko bolezen ščitnice. Evtiroza pomeni, da gre za normalno delovanje šlitnice. Glede na opisano gre za avtoimunsko vnetje ščitnice, ki sicer deluje normalno. V tem primeru zdravljenje ni potrebno.Priporočam spremljanje in kontrolo TSH 1x letno. Kontrola pri tirologu je potrebna v primeru izrazite spremembe delovanja ščitnice.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Sneža 69 1 Jan 2009 15:36

Pozdravljeni,
prosim za pojasnilo rezultatov pregleda ščitnice
TSH 1.10,TG0.973 ng/ml, TG Recovery test:31,8 %, anti TG 1563,0 U/ml, anti TPO <10,0

Povišana so protitelesa proti trioglobulinu. Bolnica ima kronočno imunsko spremenjeno ščitnico, ki pa je eutirotična.

Ali je lahko takšno stanje vzrok za nepojasnjeno zviševanje telesne teže in občutek zabuhlosti (otekanje okončin), suhe in pekoče oči,..

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Edi P 2 Jan 2009 11:38

Spoštovani!

Tudi pri vas gre za kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto, ki je evtirotični fazi (delovanje ščitnice je normalno). Vzrok za pridobivanje telesne teže in otekanje je iskati drugje. Hashimotov tiroiditis pogosto spremljajo druge avtoimunske bolezni (Sjogrenov sindrom, perniciozna anemija, Addisonova bolezen...). Zlasti Sogrenov sindrom lahko povzroči občutek suhih in pekočih oči, pogosto je tudi pomanjkanje sline. Občutek suhih in pekočih oči pa se lahko pojavi tudi pri drugih stanjih (vnetja, alergije...).

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Klarita 9 Jan 2009 16:49

Pozdravljeni,

Prosim za pojasnilo izvida, 12.8.2008.
TSH 2,64; FT3 4,32; FT4 11,0; antiTG <20,0; antiTPO <10,0
ugotovljeno evtireotično delovanje ščitnice brez prisotnosti ščitničnih avtoprotiteles. Nekateri klinični simptomi hipotiroze so nakazani, ob ugotovljenem nadomestna terapija ni potrebna.
Ultrazvok:
Žleza je primerne velikosti, režnja merita v dolžino 5 in 1/2 cm, struktura hipoehogena, nehomogena, brez jasnih gomoljev. Strukturne spremembe so značilne za kronično avtoimunsko vnetje ščitnice. Kontola čez eno leto.

Neprestano imam občutek slabosti, vrtoglavice, napihnjenost, zaprtost.
Mastni lasje, aknasto kožo ter nepojasnjena zvišana telesna teža.
Poleg tega jemljem kontacepcijo Stediril-m za zdravljenje po odstanitvi endometrioma.
Ali mislite, da so te dve stavri med seboj povezane? Je morda razlog le v kontacepciji?(jemljem 4 mesece)
Kakšni so simptomi za kronično avtoimunsko vnetje ščitnice? Če so zgoraj navedeni bi se morala zdraviti?

V naprej se vam zahvaljujem za pojasnila, če pa poznate kako si lahko kaj sama pomagam, kr naprej z nasveti.

LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Edi P 10 Jan 2009 16:25

Spoštovani!

Glede na izvide TSH in ščitničnih hormonov gre pri vas za normalno delovanje ščitnice (eutirozo). Ščitnična protitelesa so negativna, nekoliko bolj hipoehogen pa je UZ vzorec ščitnice, kar je lahko fiziološka varianta, lahko pa nakazuje možnost avtoimunskega vnetja ščitnice. Zdravljenje trenutno vsekakor ni potrebno. Priporočam kontrolo TSH pri izbranem zdravniku enkrat na leto do dve.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar LAVY 13 Jan 2009 14:20

POZDRAVLJENI,
mene pa zanima sledeče,
imam Hašimoto, TSH pred 1 letom je bil na zgornji meji (4,7) TPO 1300
pred 4 meseci je TSH 2,7, TPO nespremenjen. Zanima me, kaj kaže to.
in še ali lahko jemljem sojo Menosojo v meni, ker sem slišala, da soja ni priporočljiva pri Hašimotu.
Hvala za odgovor.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Edi P 13 Jan 2009 20:29

Spoštovani!

Pri vas gre za kronični limfocitni tiroiditis in normalno delovanje ščitnice (evtirozo). Menim, da lahko nadaljujete z jemanjem soje (Menosoj).

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar MELITA 27 Feb 2009 12:02

POZDRAVLJENI!
STARA SEM 26 LET. PRED NATANKO 2 LETI SO MI ODSTRANILI CELO ŠČITNICI.SEDAJ JEMLJEM EN DAN 2 TABLETI IN EN DAN 3 TABLETE ELTROXIN IN TO OD MAJA MESECA.
7.1.2009. SEM BILA PRI MOJI ZDRAVNICI IN REZULTATI SO SLEDEČI
TSH - 4.94 ( 0.27 - 4.20)
T4 - 16.70 (12.00 - 22.00)
T3 - 5.05 (3.95 - 6.80)

ZANIMA PA ME TUDI ČE VSE TO UPLIVA NA METALNOST, KER ZADNE ČASE BOL KO SE TRUDIM UČIT, DA BI KONČALA ŠOLO MANJ USPEHA JE IN JAZ POČASI ŽE OBUPUJEM. KAJ MI SVETUJETE?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Katja Zaletel 1 Mar 2009 22:19

Spoštovani,

Malo verjetno je, da tako mejna motnja povzroča težave pri koncentraciji. Vsekakor pa menim, da bi bilo glede na mejno višji TSH smiselno nekoliko dvigniti odmerek Eltroksina ter ponovno kontrolirati TSH čez 3 mesece.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Angelca_2 11 Mar 2009 20:19

Po preventivnem pregledu ščitniških hormonov je bilo ugotvljeno naslednje:

TSH- 11,276 (0.47-4.64)
T3- 3,29 (2,22-5,34)
T4- 10,01 (9.13-23,8)

Stara sem 35 let, zdi se mi, da nimam večjih zdravstvenih težav, razen povišan krvni tlak.
zanima me, kaj pomeniji povečane vrednosti TSH?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Angelca

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Edi P 11 Mar 2009 21:46

Spoštovani!

Glede na navedene izvide gre pri vas za blago premajhno delovanje ščitnice (latentno hipotirozo). Pri hipotirozi se prvo zvišajo ravni TSH, nato se zniža raven T4in kasneje pri izraziti bolezni še T3. Verjetno bo pri vas potrebno nadomeščanje ščitničnih hormonov. Priporočam pregled pri tirologu.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar westie 17 Mar 2009 14:37

Spoštovani dr. Pirnat

Stara sem 30let in imam težave kot, občutek zabuhlosti v obraz,kot da me srbi po celem obrazu, obcutek cmoka v grlu, napetost okrog glave in vratu, vrtoglavice, napetost, zaprtost,da ne govorim o razpoloženju,...

izvidi, ki sem jih dobila so sledeči:
TSH 0.52
FT3 4.34
FT4 13.54

pa še UZ: ščitnica je normalne velikosti in homogene strukture. manjši hipoehogeni nodus je viden v zgornjem delu desnega režnja s premerom 4mm.


skrbi me kaj pomeni ta hipoehogeni nodus in kaj zdaj naprej, ker mi osebni zdravnik ni nič več omenil, da bi morala še na kakšen pregled.

naj povem, da imam 7 mesecev starega otroka, ker sem na forumih tudi zasledila, da je po porodu možnost vnetja ščitnice oz. nekaj takega mi je rekel tudi osebni zdravnik.

hvala za odgovor in Lep pozdrav
Tina

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Edi P 17 Mar 2009 19:12

Spoštovani!

Glede na navedene izvide gre pri vas za normalno delovanje ščitnice (evtirozo) in manjšo 4mm veliko spremembo (gomoljček) v ščitnici.Spremembe v ščitnici, ki jih odkrije slučajno pri UZ pregledu so zelo pogoste. Velika večina sprememb v ščitnici je popolnoma nenevarnih. V vašem primeru prišporočam ponoviti UZ ščitnice čez pol do enega leta.

LP

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh