Gobe za otroka
Gobe še za odrasle niso preveč dobre, jaz jih otrokom ne dajem, edino sem in tja jih pojesta na pizzi in še tu umetno gojene šampinjone, ampak res redko, mi gob ne jemo več, preveč svinca v njih v tsitih ki ratsejo v naravi, veliko jih je itak pogojno užitnih, zelo težke so za prebavo… in drugih snovi! Toliko druge odlične hrane je, če zelis zdravo hranit svojega otroka , mu gob ne dajej, sploh tako malemu ne!
Doma imam knjigo Naravna hrana za otroke in malčke, kjer so tudi za enoletnike recepti z šampinjoni, tako da ni panike. Res so gobe težko prebavljive, zato naj bodo bolj kot dodatek, za okus. Pretiravatz jurčki res ni treba. Glede škodljivosti za želodček pa bi se res dalo razpravljati, kaj naredi več škode: en jurček ali eni smokiji (ali. barvani bonboni ali hrenovke z dodatki ipd…).
Tole je s strani gobarskega društva. O tem smo že govorili.
Užitnost gobe, ki je prvič na krožniku, mora dejansko ugotoviti vsak posameznik sam. Razumljivo, da zelo strupenih gob ne smemo niti pokušati, glede užitnosti se najprej vedno ravnajmo po gobarskem priročniku, saj so mnoge vrste le pogojno užitne. Če pa želimo pripraviti za jed »novo« vrsto, potem takih gob ne bomo ponudili vsej družini, še manj pa otrokom, ki imajo bolj občutljiv organizem. Če smo resnično prepričani, da gobe niso strupene, naj za začetek jed preizkusi le en odrasli član družine. Vsaj teden dni naj spremlja svoje počutje, preden bi take gobe lahko jedli tudi drugi odrasli člani družine. Za predšolske otroke nobene gobe niso priporočljive, večjim pa prizanašajmo s čezmernimi obroki. Za vso družino pripravimo le take vrste gob, ki so bile že velikokrat na mizi, pa ne kot glavno jed, ampak samo kot dodatek k drugim jeden.
Drugače pa, v gobah je veliko težkih kovin, ki so so še za odrasla jetra obremenitev, ki morajo to prepucat. Kaj šele za otroška, kjer je koncentracija toliko večja.
Ko smo lih pri zastrupitvah. Poznam veliko družino, ki so se enkrat z gobam zastrupili. Mama jih ne nabrala, se zmotila. Potem pa poka 10 ljudi na urgenco. Šofer je bil pa sin, ki gob ne mara. nekaj je bilo slabosti, nekaj bruhanja, izpirali so želodce. Nič hujšega. Samo smo se po dogodku temu kar smejal, ker jih je cela čreda prišla na urgenco…. 🙂
Prosim, navedi strokovno argumentirano razlago, zakaj otroški želodček ne more prebaviti gob! Kaj je v njih takega? Res me zanima.[/quote]
Je gobarka vse navedla.
Bo dovolj?
[/quote]
Ne, ni dovolj.
OK, glede užitnosti se strinjam, zato mi jemo samo gobe, za katere smo 100 % prepričani (pravzaprav samo jurčke,lisičke in šampinjone). V tem linku piše samo, da gobe za otroke niso priporočljive in da vsebujejo veliko težkih kovin. Katerih in koliko, pa še primerjava z drugimi živili, koliko tega vsebujejo, prosim. In priporočila, koliko naj bi jih organizem lahko dobil.
Ne morem verjeti kako ste nekatere kar zadovoljne s polovičnim vedenjem o stvareh. Je stara tema pa bom vseeno napisala za tiste, ki bodo mogoče še brale temo.
Gobe so zdrave, bogate z minerali im vitamini. Resda so težje za želodec, ampak le če se jih res naješ.
Otrok mora jesti raznoliko in če narediš na primer rižotko z mešano zelenjavo in prej čebulo, česen in par nasekljanih šampinjonov na olivnem olju popražiš, ni boljšega za otroka. Če hrana vsebuje malenkost preverjenih gobic, je to zelo zdravo, saj je potrebno malčka postopoma navajati na raznoliko hrano, začnite pač res z malimi količinami, da se želodček navadi, lahko brez skrbi pri enem letu.
Da pa mama, ki očitno sama tudi ne je gob in jih verjetno tudi ni otroku na pravi način predstavila, kar tja v tri dni trdi, da otrok ne je gob, ker očitno ve, kaj ni dobro, je pa neumnost.