Med.Over.Net

Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

RJAVI MEDVED skorajda na pragu

Default avatar

DarjaVE

Danes ob 13.15 se je v neposredni bjižini naše hiše sprehajal rjavi medved. Ja, živimo tam, kjer je država odredila osrčje medveda. Vendar tu so se naselili naši predniki pred 400 leti, ne verjamem, da so šli drezat medveda v brlog. Jaz pa se sprašujem, a bom morala še jaz s svojimi malčki na Rožnik na sprehod?
Sredi belega dneva, ko edina še živeča firma v kraju ropota, ko le 500 m vstran od videnega medveda zidajo hišo - tudi ne na sobni jakosti, se je potuhnil naš kuža in si je rjavi medved prosto pretegnil svoje tace tam, kjer se sicer podnevi sprehajamo mi. V mraku pa si tega že dolgo ne upamo več.
Default avatar

Jana

Sočustvujem z vami.
Tudi jaz sem že imela takšne in podobne dogodivščine z medvedi, pa živim v mestu (Kočevje). Tudi po asflaltirani ulici s pločnikom ne moreš več brez skrbi, da ne boš naletel na medvedko, ki pelje mladičke kopat (čeprav - priznam - letos se je stanje glede na prejšnja leta močno popravilo).
Default avatar

Metuljčica

Zato da hodi medved sedaj že kar na dvorišča niso krivi predniki ampak kar lepo mi sami. Ljudje smo medvedu spremenili oz. uničili njegov življenski prostor. Medved ni naredil drugega kot da se je temu prilagodil. Država se pač dela gluho in slepo in žal je tako, da tega navadni ljudje ne bomo spremenili.
Default avatar

Jana

NE, nismo mu skrčili življenjskega prostora!!!!!!!!!!!!! Kočevska se ZARAŠČA in tam, kjer so bile včasih vasi, pašniki in travniki, je zdaj gozd - gozd, ki sega čisto do naselij. Gozda je veliko več kot pred 100 leti - medvedji življenjski prostor se povečuje!!!
Default avatar

DarjaVE

Ja, da je ironija še večja, država prepričuje našo mlado družino, da je parcela, na kateri želimo zidati, KMETIJSKO ZEMLJIŠČE PRVE KATEGORIJE!!! Da v Sloveniji imamo uradno taka zemljišča na 600m nadmorske višine, kjer je zemljice ravno za vzorec. In če bi se ravno kdo odločil, da bo tu redil ovce..., no seveda, za medvede bi se jih dalo par vzrediti. Mimogrede nam govorijo, da se zemljišča ne smejo zaraščati, ker se s tem širi medvedov prostor. Ja, verjetno bomo hektare tako rečeno nerodovitnih zemljišč kosili in negovali zgolj za... ker pač nimamo boljšega dela. Živet bomo pa šli v blok, ki nedvomno stoji na nekoč rodovitni zemlji. Meni se vse bolj zdi, da živim v Butalah.
Default avatar

mojca222

IN kaj ti DarjaVE predlagaš? da pride lovec s puško? da vse medvede prestavimo sedaj v ZOOje?

Na srečo so v mojem otroštvu hodilo okrog naše hiše samo kake lisice in smo bili čisto out..tako, da bi bilo seveda tudi mene strah pred medvedom in takimi ...ampak mi na forumu tega ne moremo rešiti...se moraš organizirati in poklicati, pisati, vzstrajati nekje na bolj primernem naslovu. žal!
Default avatar

Jana

Marsikatera stvar, o kateri se pogovarjamo na forumu, bi se lahko reševala drugje. Pa vseeno pišemo tukaj, včasih samo zato, da povemo svoje misli, težave, želje...
Sem prepričana, da Darja ni pričakovala, da bomo forumovci naredili protestni shod!
Tudi forum je dobra priložnost za reševanje tovrstnih - gre za osveščanje. Pomembno je že, da ljudi iz mest in krajev, kjer nimajo stika z medvedi, opozorimo na to težavo. Ker so vsi tako sveto prepričani, da medvedom zmanjkuje gozda. Vse vas vabim v Kočevje z okolico, pa si oglejte koliko prostora smo jim odvzeli v zadnjih 50 letih in se mirno (?) sprehodite po okoliških gozdovih. Mi tega že nekaj let ne počnemo več.
Default avatar

DarjaVE

Jana, očitno mora vsa Slovenija skočiti v akcijo, če se dogaja kaj v Ljubljani. Mi na periferiji pa bolje, da smo tiho in kimamo. In potrpimo. In trpimo.

Draga mojca222, NIČ nimam proti medvedom, vendar vse v svojih mejah. In če bi mislila, da mi bo lovec s puško kaj lako pomagal, bi poklicala njega, namesto da sem šla na forum. Ampak tudi lovci imajo zavezane roke, dokler te medved malodane ne raztrga.
Se bojim, da nas boste čez par let, ko se bodo razširili še volkovi in risi, prepričevali, da smo tudi njjim MI posegli v prostor.
Default avatar

helena

Tudi jaz sem iz okolice Kočevja in srečati medveda pred 10 leti je bila atrakcija, o kateri se je še cel mesec govorilo... sedaj je pa že čudno, če ga vsak mesec kdo ne sreča...

me pa nič ne čudi, saj imamo gozd do meje zazidanih parcel, ampak kdo bo pa kosil in čistil, če se ne izplača?
takih, kot je moj mož, ki gre pokosit tudi samo zaradi tega, da se ne bo zaraslo, je na žalost zelo malo.....

me pa zanima, kako bodo varovali šengensko mejo ob Kolpi, ko še Kolpe kmalu ne bo videti, kaj šele ilegalcev....

Helena

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic