Med.Over.Net

Starši in otroci

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Inštrukcije

Default avatar

Njejn bff10

Pozdravljeni.
Sem 16 letnik in dijak gimnazije. Končal sem jo z dobrim uspehom a sem imel veliko težav ko sem spustil zadeve iz rok in pokasiral kar nekaj negativnih ocen. Starši so me prijeli v roke in me "vodili" in mi plačevali inštrukcije za matematiko in fiziko saj sta predmeta, ki sta mi vzela najvec casa,ker se ju ne mores nauciti v enem dnevu. Skratka in leto je minilo js mam matematiko zakluceno 4 fiziko pa 3 in zdj ko je usega konc mi starsi ocitajo kko sm jim živce požru kko so mogli garat da sm naredu+ želijo da jim povrnem denar za inštrukcije
Toje moje vprašanje: ali se vam zdi vzgojno ali pa sploh moralno da starši od 16letnika zahtevajo da jim vrne znesek v višini 600€ plus opravljanje del doma in odrekanju svojemu zasluženemu denarju ko bom šel delati + hočeta da jima kupujem darila za rojstni dan valentinovo in materinski dan. Meni se zdi to nehumano in proti katerimkoli pravilom. Še vi povejte svoje mnenje
Default avatar

Njejn bff10

Njejn bff10 je napisal/a:
Default avatar

MirjanaFrankovic

Živijo dijak!
Sem imela že napisano mnenje, pomotoma nekam kliknila in ugasnila račuinalnik. Zdaj pišem ponovno. Torej, jaz bi začela z vprašanjem: čigava odgovornost je tvoja šola in uspeh v njej?
Nekako tvoja. Pri 16ih letih, res tvoja. Po mojem mnenju sedaj že lahkorazumeš, da je izobrazba pač pomembna za življenje. In starši so ti, pač po mojem mnenju, pomagali tole bitko izboriti. In tudi njim namenjam tole vprašanje: kdo je odgovoren za uspeh v šoli?
In kratek namig: vse kar naredimo namesto naših otrok, pa bi oni to lahko sami, jim v resnici na dolgi rok delamo škodo.

Lahko razumem tvoje starše, ki so se, ko so zaznali, da je vrag v šoli vzel šalo, angažirali in ti priskočili na pomoč. Ob tem pa se znervirali (in si jim poržl živce, kot pravijo), kot da se bo svet podrl, če boš imel kako negativno oceno. Pa kaj potem, če bi imel negativno oceno, bi imel ob tem pa zelo zelo koristno izkušnjo in si morda v prihodnjem letu ne bio privoščil "počitnic sredi leta", ker očitno si več kot sposoben super izdelati razred samo nekako delati pravočasno za šolo se ti pa ni dalo... Tako kot večini najstnikov....
V bistvu sta ti omogočila, da imaš brezskrbno poletje a očitno vesta, da bi tole morala biti tvoja skrb. In ti sedaj za nazaj poskušata to razumevanje - meni se sliši - malo na silo vcepti.

Bi bilo sila koristno, če bi se to dogovorili že med letom in bi ti vedel kaj in zakaj te čaka vračanje teh stroškov povezanih z inštrukcijami - kot neko posojilo - pa bi se tudi odločil, koliko, kaj in zakaj ti je nekaj pomembno. iN kaj lahko sam narediš, kaj pa boš moral (do)plačati.

Prav tako pa tudi starši, če je njim tvoj uspeh pomemben in se ne morejo sprijazniti, da pač ne izdelaš ali pa z nekoliko slabšimi ocenami, potem lahko tudi kakšne inštrukcije plačajo.
Moje mnenje pač. In po mojem mnenju se lahko "da posojilo" samo, če posojilojemalec na to pristane. Po mojem mnenju za nazaj nekako ni Ok uveljavljati pravil... Za naprej pa jih je smiselno jasno postaviti.

Morda nek pogovor med teboj in starši na to temo?
Me prav zanima, kako se bodo stvari razpletle naprej...

Vse dobro ti želim,

Mirjana
PhDc. Mirjana Frankovič, spec. dipl. oec.
Transakcijski analitik - psihoterapevtka
[email protected], www.mirjana.si
Pogovor pomaga.
040 520 257
Default avatar

Njejn bff10

Hvala!! Se strinjam s tabo z usako besedo,ki ste jo napisali.

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic