Med.Over.Net

Kronična bolečina - fibromialgija

Odgovarjajo: Društvo za fibromialgijo

Sindrom kronične utrujenosti (SKU), fibromialgija (FM) in življenje s kronično bolečino.

Društvo za fibromialgijo

Društvo za fibromialgijo

Okorelost telesa, težke noge, medenica kot tujek, glavoboli

Default avatar

Katja R

Spoštovani,

prosila bi za nasvet. Do pred treh let sem bila aktivna rekreativna športnica (vsak dan tek ali hoja v hrib), stara sem 33 let, normalne postave. Od maja 2016 se mi v prekrivajočih obdobjih odvijajo številne življenjske preizkušnje: borim se z očetovim alkoholizmom (sama, drugih družinskih članov ni), vsako leto moram menjati službo (imam 7. stopnjo izobrazbe, vendar delodajalci humanistom niso naklonjeni), od tega mi prejšnji delodajalec ni izplačal za skoraj pol leta dela, kar me je močno psihično in fizično zdravstveno uničilo - sem po nekaj mesecih dala odpoved, v zadnjih treh letih sem se trikrat preselila (ker so tudi prebivališča, ki jih najemam, pogojena s financami, že od rane mladosti pa skrbim sama zase, razen v zadnjih letih, ko sem deloma prevzela skrb tudi za očeta), pa še kar nekaj podobnih izzivov sem preživela v zadnjih letih.

Najbolj od vsega pa me pravzaprav skrbi moje zdravje: pred tremi leti so se mi začele pojavljati bolečine v križu. Zdravnica me je poslala na MRI, kjer sta bila odkrita zdrsa dveh medvretenčnih ploščic (L4-L5, L5-S1), vendar je ortoped zaključil, da stvar ni tako resna in naj bolečine lajšam z analgetiki (četudi to pomeni po 10 na dan). Zadeva pa se stopnjuje - pred mesecem dni sem poiskala pomoč v dežurni ambulanti, ker zaradi bolečin v križu in v medenici (medenico doživljam kot "tujek" v mojem telesu) nisem zmogla krajšega sprehoda po ravnem. Dobila sem analgetike, ki niso prijeli in napotitev k osebni zdravnici z mnenjem po vnovičnem MRI ledvenega dela hrbtenice, vendar zdravnica vztraja, da so moje težave psihosomatskega izvora, da v treh letih zadeva na hrbtenici ni mogla tako intenzivno napredovati in da slikanje ni potrebno.

Prosila bi za mnenje, kolikor je pač možno preko spleta, ker se mi zdi, da težko ocenjujete stanje, če pacienta ne vidite v živo.

Moje težave: neprestani glavoboli, že eno leto se borim z nespečnostjo, o športu bolj sanjam kot ga prakticiram, ker mi telo odpove že ob najmanjši fizični obremenitvi (kot svinec težke noge in roke, okorelost v medenici, vročična stopala, neznosne bolečine v križu, zaradi katerih težko stojim pokonci in med premikanjem dejansko jokam, ker tako boli - spim nujno z vzglavnikom pod medenico, kadar ležim na trebuhu, ker so bolečine premočne, občasne vrtoglavice in slabosti). Bolečin morda ni le zjutraj v prve pol ure, ko vstanem. K temu se pridružujejo še zaprtost in krči v prebavilih (ginekološko naj bi bilo BP), v zadnjih dveh mesecih tudi boleham za prehladom (že tretjič), dasiravno prej nisem imela problemov zavoljo prehlada vsaj 5, če ne več let. Ogromno počivam in se sploh ne odpočijem: ne miselno, ne fizično. Ves čas sem dehidrirana. Pečejo me oči.

Vsemu skupaj se posledično pridružujejo občutki obupa, depresije in anksioznosti, kar je verjetno precej logično. Rada bi nekaj ukrepala, da si uredim zdravje, da bom lahko dejavna v življenju, pa sploh ne vem, kje / pri kom /, s katerimi simptomi naj začnem.

Iskala sem vzroke tudi v prehrani - je možno? (Preveč sira? Preveč mesa, ki morda mojemu organizmu ne ustreza? Česa mi lahko manjka?) Revma? Ščitnica? Fibromialgija? Adrenalna izgorelost? Tudi vam zveni psihosomatsko? Alkohola ne uživam, prav tako ne kadim. Neugodno je tako ugibati, vendar ne vem, h komu naj se še obrnem, da bi me nekam usmeril, kjer bi lahko vsaj poskusila rešiti svoje zdravstvene težave.

Hvala za odgovor.
Default avatar

Breda

Pozdravljeni,
Zanimivo, da ljudje pridejo na forum, napišejo svojo zgodbo in pričakujejo pomoč. Mislim, da bolj malo berejo, kaj so napisali drugi pred njimi. Sama se trudim že več kot 10 let in pišem in pišem, kaj vse nam lahko pomaga do boljšega počutja. Potem nekomu, ki je v stiski svetujem, pa mojega nasveta skoraj nihče na komentira... Pri 750 prispevkih in nasvetih se ne spomnim, da bi nekdo napisal: " Breda, pogledala sem, prebrala, preštudirala. Delam in mi pomaga, hvala... ".

Stres se nakopiči v telesu. Zato je treba najti način za odpravljanje travm, in zmanjšanje stresa. Stanje se lahko začne popravljati, ko si postavimo dve preprosti vprašanji: KAJ LAHKO SAMA STORIM, DA MI BO BOLJE ? KAKO LAHKO TO NAREDIM? Načinov je cel kup, metod tudi, internet je knjiga brez konca. Treba se je lotiti vzroka, ne posledic. Blaženje simptomov z zdravili ne vodi do ozdravitve. Samo lastno znanje vam lahko pomaga do boljšega počutja. Simptomi so samo posledica, ne vzrok.
Zdrava hrbtenica je zelo pomembna za zdravje. Če boste šli na kakšno manualna terapija, vam bodo takoj pokazali sliko hrbtenice in povezavo z organi. Ko sem bila pri zdravilcu Maksimu Osipovu, ki je tudi kiropraktik in ima na sredi sobe masažno mizo, sem videla, da vsakemu najprej obdela hrbtenico, ker je pretok energije ob hrbtenici zelo pomemben za zdravje. Ko te on pogleda od daleč, točno ve, kaj je tvoja težava. Prišla je gospa s slikami hrbtenice. Vlegla se je na posteljo, Osipov ji je dal brisačo pod brado, druga gospa jo je prijela za gležnjev in sta jo vlekla narazen....Kakšen je bil rezultat ne vem. Verjetno dober, ker on vidi, kaj se v telesu dogaja. Moje mnenje je, da bi se morali lotiti najprej popravljanja hrbtenice in izboljšati spanje. In potem odpravljanja travm in negativnih čustev in zmanjšanja stresa. Ugotoviti intoleranco na hrano, izbrati primerne prehranske dodatke, veliko je treba preštudirati... Enkrat sem omenila INSPIRED protokol. Te kratice nekaj pomenijo. Kako se lotiti zdravljenja; I - infections, N - nutritions...

Breda
Default avatar

Katja R

Hvala ga. Breda! Koristi, da nekdo pomaga v kaosu postaviti začetno zastavico, kadar sam ne zmoreš.
Default avatar

Društvo za fibromialgijo

Spoštovana ga. Katja, ker vam ne moremo poslati zasebnega sporočila, prosim, pošljite osebni kontakt ...

LPV
Veronika

*** Zakaj bi si škodovali, če si lahko pomagamo ... ***
Default avatar

Breda

Pozdravljeni,
Še nekaj bi dodala. Bolečina pomeni, da ni pretoka energije. Ne vem, če ste kaj pobrskli po mojih prispevkih. toda, ne glede na poškodbo, se bolečina z določenimi metodami lahko zmanjša. Tapkanje ali EFT je ena od njih. Nick Ortner je napisal knjigo prav o tapkanju na bolečine. Nisem je brala. Videla sem pa kar nekaj posnetkov na YouTube. Potem je Quantum Touch metoda, ki je nežnejša od manualna terapija. Uspešna je pri popravljanju hrbtenice.

Moderatorji

Društvo za fibromialgijo
Društvo za fibromialgijo