Med.Over.Net

Kronična bolečina - fibromialgija

Odgovarjajo: Društvo za fibromialgijo

Sindrom kronične utrujenosti (SKU), fibromialgija (FM) in življenje s kronično bolečino.

Društvo za fibromialgijo

Društvo za fibromialgijo

MNENJE PROSIM

Default avatar

TIMKO

Pozdravljeni! Star sem 33 let in ne vem, kam naj se se obrnem, pa sem se odlocil, da pisem na ta forum. Pred parimi leti se je v tricepsih pojavila nenadna bolecina/utrujenost, ki pa je izzvenela po kaksne pol ure. Na obeh straneh. Obcutek je bil, kot da sem delal 2 ure fitnessa samo za triceps... tako se je zacelo. Potem je to popolnoma izzvenelo, sedaj pa imam ze 2-3 leta sibke prste na rokah... in nogah. To vidim pri finih gibih, recimo ko drzim z eno roko telefon in s palcem pritiskam tipke, se palec vcasih trese, ker nima moci. Sklopka v avtu na enak princip, se trese noga. Tudi moci v velikih misicah nimam toliko kot prej. Ceprav mi zdravnik naredi test in pravi, da stisnem mocno, vem, da to ni to, saj se v trgovini bojim prijemati stvari, da ne bi kaj dol vrgel. Ostale misice so tudi zelo hitro utrudljive. Po 20 min teka se komaj vsedem v avto zaradi utrujenosti misic. Ko grizem zilavo meso, je enako, celjust se hitro utrudi. Cez dan pride, da se moram enostavno zaradi utrujenosti ulezti in zaspati. Ce me kdo moti pri tem, postanem zelo nervozen. Spanje je tezava ze celo zivjenje. Zaspim brez problema, zbudim pa se nespocit. Ne vem, kdaj sem nazadnje obcutil spocitost... Kot otrok sem imel veliko nocnih mor in slab spanec, pa je mogoce to kaj povezano z mojimi tezavami. Hitreje dobim mravljince, ce roke drzim v luft, kot ostali ljudje. Pravijo, da je kri ok... sladkor, scitnica, b12, uglavnem vse, kar sumijo, da bi lahko blo. EMG pred enim letom je bil ok, ponovim ga cez 3 mesece. Nevroloski testi tudi vse ok... Enostavno ne vem, kaj naj se naredim, ce ima kdorkoli kaksno idejo in da svetuje, kaj naj naredim.
Ze vnaprej se iskreno zahvaljujem za odgovore!
LP, Tim
Sorodne vsebine:
Default avatar

Društvo za fibromialgijo

Spoštovani, žal vaših težav ne morem primerjati z lastnimi izkušnjami.
Ker ste bili že strokovno obravnavani, menim, da lahko mirno počakate in si pišete zapiske, če bi se razvili kakšni novi znaki.

Vse dobro!
Veronika

*** Zakaj bi si škodovali, če si lahko pomagamo ... ***
Default avatar

Društvo za fibromialgijo

Za strokovno mnenje smo zaprosili specialistko revmatologinjo in posredujemo njen odgovor:

Pozdravljeni g. Tim,

Zelo težko bi opredelila vaše težave. Kot opisujete, se pri vas pojavlja kar izrazita mišična nemoč. Ta nemoč je lahko posledica slabe telesne kondicije. Za slabo telesno pripravljenost govori tudi podatek, da se utrudite že po 20 minutah teka. Navajate, da je bila EMG preiskava pred letom dni v redu, kar dokaj zanesljivo izključuje bolezensko prizadetost mišic. Dobro je, da boste preiskavo ponovili. Tudi drugi testi naj bi bili v redu. Mravljinčenje rok je lahko povezano s spremembami na vratni hrbtenici (izrastki, spremembe medvretenčne ploščice). Med vrsticami razberem, da se pri vas pojavljajo tudi duševne težave. Sicer pa manjka kar precej podatkov. Nič niste napisali, kaj delate, ali ste zadovoljni s svojim delom in ga zmorete brez težav, kakšno je vaše domače okolje, kako skrbite za svojo telesno zmogljivost, kaj vam sproži ali poveča težave ali jemljete kakšna zdravila. Prav tako niste napisali, če imate morda prekomerno telesno težo. Ali imate stresno življenje ali ste v mladosti doživljali strese in neprijetnosti. Razmislite in si skušajte sami odgovoriti na ta vprašanja, če v njih tičijo vzroki za vaše težave. Nekaj znakov govori za sindrom kronične utrujenosti, za katerega ne vemo točno, zakaj nastane in kaj ga sproži. Največkrat so sicer sprožilni dejavniki kronični stresi, lahko poškodba, okužba in podobno. Pri tem precej pomaga, da se čim bolje poučite o tej bolezni, ki ni nevarna, je pa zelo neprijetna in zmanjšuje kakovost življenja. Poskusite s postopno telesno dejavnostjo (npr. vsakodnevnim sprehodom, najprej 15 minut, nato ga postopoma podaljšujte), skušajte se čimbolj sproščati, izogibati stresom in podobno. Predvsem pa se posvetujte z vašim osebnim zdravnikom, ki vas pozna in bo ustrezno ukrepal tako v dignostičnem kot terapevtskem smislu.

Lepo pozdravljeni,
Prim. Mojca Kos-Golja, dr. med.
Veronika

*** Zakaj bi si škodovali, če si lahko pomagamo ... ***
Default avatar

Breda

Pozdravljeni,
Moje razmišljanje izhaja iz tega, kar sem se naučila v zadnjih 13 letih. Če malo pobrskate po internetu, boste našli vse to o čemer pišem.

Nočne more v otroštvu so verjetno posledica neke travme. Lahko vaše, lahko od vaših prednikov. Kaj ste doživljali podnevi? Kako sta se razumela starša? Kako sta se vedla do vas? Sta bila ljubeča, ste imeli občutek varnosti? Otrok prvih 6 let zaznava energije svojih staršev. Tudi, če starši skušajo to pred otrokom prikriti, otrok čuti njihove stiske. Anksiozni starši imajo anksiozne otroke. Ni nujno, da se travme spomnimo. Če je bila zelo huda, jo pozabimo, zato, da lahko preživimo. Ko doživimo travmo, se kortizol močno poviša in se potem ne vrne na prejšnje stanje in ostane rahlo povišan. Ostanemo v stanju boja ali bega in ta povišan kortizol izčrpava nadledvično žlezo in se sčasoma utrudi (adranal fatigue). Vse o tem si lahko preberete na internetu.

Gotovo bi bilo dobro razmisliti o travmah in o stresu v svojem življenju. Vsaka celica v telesu si vse zapomni. Telo ima naravno sposobnost samozdravljenja, samo odpraviti moramo tisto, kar nas drži nazaj. Predelati travme in stresne dogodke. Nekatere težave se ne dajo odpraviti z zdravili. Zdravila blažijo simptome, vzroka pa ne odpravijo. Vzrok je pa lahko v travmatičnem dogodku.

Tole:"Cez dan pride, da se moram enostavno zaradi utrujenosti ulezti in zaspati. Ce me kdo moti pri tem, postanem zelo nervozen." je verjetno znak, da je telo zelo izčrpano. Huda utrujenost in nervoza sta lahko tudi posledica padca krvnega sladkorja. Hipoglikemija je pogosta pri kronični utrujenosti.

Če se hočemo pozdraviti, je pogosto treba študirati, poskušati, obiskati kakšnega alternativca in se naučiti kakšne metode samozdravljenja. Začeti uživati prehranske dodatke, spremeniti prehrano, živjenjske navade,,, Ni enostavno... Predvsem je treba poslušati svoje telo. Gotovo se je treba izogibati vseh poživil, kave, cigaret, alkohola... Vse to vpliva na dviganje kortizola. Kava je sposojena energija, ki jo vrneš z obrestmi. Si privoščiti opoldanski počitek in se spraviti dovolj zgodaj v posteljo. Zvečer ne televizije, telefona in interneta, Ponoči izklopiti internet. Vsak dan meditirati. Na internetu se lahko poiščejo meditacije, ki vsebujejo možganske valove, ki nam pomagajo, da v nekaj minutah pridemo v stanje meditacije.

Ni tako enostavno in lahko traja leto, dve...

Gotovo vam bo pomagalo tudi tole:
MASTERCLASS BLUEPRINT: viewtopic.php?f=105&t=11106455
WHEE METODA: viewtopic.php?f=105&t=11052085
QIGONG ZA VEČ ENERGIJE: viewtopic.php?f=105&t=11051928

Breda
Default avatar

Breda

Še tole bi dodala. Zakaj šibke mišice?
Če malo pobrskate po tradicionalni kitajski medicini, pogledate 5 elementov, boste opazili, da so mišice povezane z elementom zemlja. Glavni organ je vranica. Ta je zelo občutljiva na vsako našo misel. Če ste veliko v stresu, imate veliko negativnih misli in ste v stanju boja ali bega, to izčrpava vašo vranico. http://www.daotkm.si/nauk-o-petih-elementih.html

Nisem zdravnik TKM, toda, če bi katerega obiskali, bi vam ta gotovo povedal, katere energije so pri vas šibke, zakaj se vam določene stvari dogajajo.

Breda
Default avatar

kknd

Kaj pomeni, da se ne zbudite spočiti? Ali to pomeni jutranje bolečine v mišicah, ki izginejo, ko se nekoliko zmigate? Ali se mravljinci v rokah pojavljajo, ko določen čas mirujete in izginejo, ko nekoliko zmigate roke? Ali imate še kakšne druge navidez nepomembne simptome ali pretekle težave npr. afte, vnetje slepiča, sindrom razdražljivega črevesja, težave s sinusi, trzanje mišic...

Moderatorji

Društvo za fibromialgijo
Društvo za fibromialgijo