Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Aritmija pri 6 letniku

Default avatar

Zaskrbljena mami

Pozdravljeni !

Pred kakšnim letom sem poslušala sinov srček in ugotovila, da mu vsakih nekaj udarcev ne udari v ritmu, kot bi 1 preskočil oz. kot bi se pojavil še dodaten udarec, potem se spet umiri za kakšnih 10 udarcev in spet. Panično sem ga odpeljala k splošnemu zdravniku, ki me je zelo hitro pomiril, da to ni nevarno, da bi bilo nevarno, če bi bil šum.

Ker smo imeli zelo težko leto, sem za nekaj časa to pustila pri miru, ker je fant vedno poln energije in se lepo razvija. Je pa imel v preteklosti zelo veliko težav. Naj jih na kratko opišem:
- pri 8ih mesecih potrjena huda alergija na jajca in lešnike
- atopični dermatitis, uprabljali veliko stereoidnih krem
- ponavljajoče se bolezni: vnetje ušes, pljučnica, bronhitis in posledično je dobil ogromno antibiotikov, več kot 10x v dveh letih
- pri dveh letih po nesreči dal v usta jed z jajcem in preživel 2 dni v bolnici, kjer so ga zdravili s stereoidi
- pri dveh letih in pol sem se odločila in mu vzela iz prehrane vse mlečne izdelke in pšenico, v dveh tednih se mu je koža popolnoma popravila in zboli samo še 1x do 2x na leto. Pred letom dni sem mu jih začela spet počasi uvajati in zdaj ga samo še občasno napenja, če poje preveč mlečnih izdelkov.
- pri 4-ih letih je imel prvič težave z dihanjem in smo pristali na urgenci. Prvo zimo se je to zgodilo 2x, naslednjo zimo že večkrat in lansko jesen je potreboval veliko inhalacij (Salbutamol 100 mcg CFC free). Po vsaki inhalaciji mu je srce močno razbijalo, nisem pa nikoli natančno polsušala, da bi ujela kakšno aritmijo.
- okoli Božiča sem po naključju ugotovila, da odreagira s piskanjem na laneno olje, ki sem mu ga dajala dnevno 1 žličko. takoj sem prenehala in od takrat ni imel niti 1x več težav z dihanjem. Vmes je bil 1x močno prehlajen kar bi se prej končalo na inhalatorju, tokrat pa je bolezen lepo sam premagal.

Včeraj sem ponovno bolj natančno poslušala srček in aritmija je še vedno prisotna. V zadnjem času mi je 2x potožil, da ga boli okoli srca in vsaj 1x zagotovo je imel bolj modre ustnice.

Čakam na pregled pri zdravniku ampak bi rada slišala še vaše mnenje. Ker ne živim v Slovenji me zanima, če je bila reakcija zdravnika primerna oz. bi mi moral dati več informacij oz. poslati otroka na kakšen pregled. To bom zdaj vsekakor naredila ampak se bojim, da se je zaradi odlašanja naredila še kakšna dodatna škoda. Kakšne preglede bi mi vi predlagali ?

Najlepša hvala za vas čas !

Zaskrbljena mami


-
Default avatar

Boris Cibic

Iz vsebine vašega dopisa povzemam, da je bil vaš otrok zelo verjetno več krat na pregledu pri pediatrih. Izgleda da ni do sedaj noben zdravnik ugotovil nobene prirojene srčne napake. Zelo verjetno je tudi, da ni otrok prebolel nobene na novo nastale okvare na zaklopkah ali na srčni mišici. Ko boste prihodnjič peljali otroka na pregled, opozorite zdravnika, da je imel otrok, ob enem napadu težav, nekoliko modre ustnice.
Mislim, da se, za pregled pri pediatru, hudo ne mudi.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

panicnamami

Pozdravljeni. Sem mamica 3letnika pri katerem do sedaj na pregledu pri pediatru ni bilo ugotovljenih nobenih posebnosti(pred kratkim sistematski pregled, kjer mu je poslušal tudi srček). Danes pa me je njegov dedek opozoril, da otroku srček čudno bije. Seveda sem šla preverit, ko je sin zaspal in ugotovila, da mu vsakih nekaj utripov srček čudno utripne(kot bi preskočilo) in me je zgrabila panika. Izmerila sem mu tudi pulz in v spanju je bil 90u/min. Sin drugače izgleda popolnoma zdrav, je zelo živahen, dobrovoljen, ima ogromno kondicije, v bistvu se skoraj nikoli ne utrudi(brez težav prehodi več kilometrov), ni pogosto bolan. Je takšen utrip pri otroku normalen ali znak kakšne bolezni? Verjetno je takšen utrip zaznal tudi pediater ob pregledu?

Hvala za odgovor in LP, Panična mami
Default avatar

Boris Cibic

Zelo verjetno gre za posamezne prezgodnje srčne utripe, ki se pojavljajo tudi pri zdravih srcih lahko zaradi banalnih vzrokov (spremembe vremena, po obilnih jedeh, zaradi živčne napetosti, itd.). Če bi pediater slišal neredne utripe, zelo verjetno bi jih vpisal v izvid. Mislim, da je vaša zaskrbljenost odveč. Naj se otrok čim več giba in ga opazujte. Če ima kakšno napako na srcu, bo morda še več nerednih utripov, ali obratno. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

panicnamami

Pozdravljeni.
Ker mi še vedno ne da miru se vam ponovno oglašam. Pisala sem vam že v zgornjem postu. Sedaj sem bolj spremljala otrokov utrip in ima ves čas neenakomeren utrip. Predvsem izrazito je v spanju. Obcutek imam kod da mu med vdihom in izdihom(torej preden vdihne) srcek kratko postane in potem spet bije naprej ampak precej neenakomerno(par utripov htreje,nekaj utripov pocasneje). Sem pa opazila da je to majn očitno kadar otrok ne miruje. Glavna stvar,ki me zanima pa je če je to lahko za otroka nevarno? Ali se naj pac sprijaznim, da mu srček pač tako bije, ampak ne povzroča težav?
Hvala za odgovor in lep dan se naprej.
Default avatar

Boris Cibic

Upam, da je vaša skrb odveč, saj je otroka pregledal pediater. Otrok je živahen in se nič ne upira gibanju. Kot sem vam že sporočil lahko nastajajo prezgodnji utripi tudi pri zdravem srcu, ki jih je manj pri obremenitvah kot v mirovanju. Če se bo sedanje stanje še nadaljevalo (pogoste ekstrasistole) lahko prosite pediatra za ponovno snemanje EKG in morda tudi za zdravljenje.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si