Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Tetralogija Fallot

Default avatar

Minka

Spoštovani!

Sestra pričakuje prvega otroka. V sedmem mesecu nosečnosti so ji postavili omenjeno diagnozo. Glede tega imam nekaj vprašanj:
Kako obsežno se lahko pregleda otrokovo srce v nosečnosti? Kaj se dejansko vidi (luknjica, zožanje pljučne arterije..)? Se lahko zamenja diagnoza TF z diagnozo pulmonalne stenoze? So stenoze sploh vidne?
Kakšen je potek zdravljenja po porodu? Kakšni operativni posegi so izvedeni in kdaj? Lahko tak otrok po posegu normalno zaživi? Je možno, da TF spremlja še kakšen drug bolezenski znak, obstaja sindrom, ki vključuje TF, (omenjene so bile nepravilnosti nog)?
Vem, da moja vprašanja izgledajo zmedeno, saj to tudi smo. Zmedeni. Zato se vam zahvaljujem za vaš trud.
Default avatar

Boris Cibic

Rad bi vedel, kaj so vaši sestri povedali ginekologi in pediatri kardiologi potem, ko so pri otročičku ugotovili tetralogijo Fallot. Verjetno je dobila ustrezne informacije. Poznam odrasle ljudi, ki so se rodili s Fallotovo tetralogijo in so bili uspešno operirani. Pulmonalna stenoza je lahko samostojna bolezen ali pa ena od napak pri Fallotovi tetralogiji. Morebitne nepravilnosti nog niso v neposredni zvezi s srčno napako. Predstavljam si, da je vaša sestra pod skrbno kontrolo specialistov, ki bodo gotovo pravočasno in pravilno ukrepali v korist otročička in za zdravje matere.

Vas pa prosim, da sprejmete danost in čim več pomagate sestri v vseh njenih potrebah.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si