Kardiologija

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

povišan krvni pritisk in povišan utrip srca

Default avatar

kvacka

Spoštovani,
stara sem 51 let. Pred mesecem dni sem prvič zaznala povišan utrip srca, med hojo do 145, med tekom na tekaški stezi pa po 3 km utrip srca 180.
Naj povem, da sem se v zadnjem letu zredila kar nekaj kg. Še vedno imam menstruacijo, imam kontracepcijske tbl. Logest. V letošnji zimi sem 2 x prebolela virozo, kar stoje. V četrto nadstopje sem včasih tudi zadihana.
Pred leti sem veliko tekla, vendar sem potem imela kar nekaj težav, tudi že s tahikardijo (ki se je uredila sama po sebi) in seveda posledično sem "zaradi strahu, da bi se mi med tekom kaj zgodilo" tek opuščala.Torej sem se zadnje leto zelo malo aktivno. Hranim se nepravilno, zjutraj ob 05.00 uri zajtrkujem kos pirinega kruha z maslom in neskafe brezkofeinsko kavo z mlekom, ob 09.00 v službi pojem banano ali sadni jogurt, ob 14.00 pojem zeleno solato z tuno iz konzerve (olje odlijem) in mocarelo. Popoldne pa večinoma nimam časa jesti... vem, da je to narobe... včasih pač ne gre in kaj vržem v usta.
Pred enim tednom sem imela v službi zdravniški pregled, ki je pokazal, da imam zvišan krvni tlak in tudi pulz. RR 150/100, tlak okoli 100. Zdravnica mi je rekla, da je diastolni tlak previsok, da bo osebnemu zdravniku napisala priporočilo, da me pošlje na UZ srca ali h kardiologu. Odvzela mi je tudi krvne preiskave (KKS, holesterol, TSH-ščitnico) in urin. Izvidov še nisem prejela. Ko sem včeraj osebnega zdravnika obiskala, mi je povedal, da sem se zredila, da ne potrebujem UZ srca oz. kardiologa in da naj kar začnem jesti tablete Byol. Tablet ne bi kar tako začela jesti, ker bi jih potem verjetno morala cel preostanek življenja.

Rada bi zvedela ali je mogoče glede mojega pritiska in pulza storiti kaj drugega, da ne bi še pričela z zdravili, je mogoče kriva mena... zanima me vaše cenjeno mnenje.
Najprej bi v prvi vrsti prenehala z jemanjem Logest tbl. in mogoče začela postopno hoditi (za tek nisem še pripravljena)... mogoče mi lahko poveste glede prehrane. Ali so zdravila obvezna?
Zelo bom vesela vašega odgovora

LP, Mateja
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za zaupanje. Pri branju vašega dopisa sem dobil vtis, da ste pripravljeni skrbeti za svoje zdravje. Mislim, da ste že na dobri poti. Ni zadržkov, da lahko še poizkusite doseči zboljšanje brez rednega jemanje zdravil za znižanje tlaka. Skušajte urediti vprašanje prehrane. Morda ste že slišali, da priporočamo uživanje "mediteranske" prehrane, bogate s sadjem in zelenjavo, ter omejeno glede živalske maščobe in soli. Pri doslednem uživanju take hrane je pričakovati, da boste shujšali. Pomembno je tudi ustrezno gibanje (polurni sprehodi, delno s pospešeno hojo 5 - 6 krat na teden). Zelo svetujemo, da se bolnik izogiba stresim situacijam in, da po potrebi vzame pomirjevalo. Glede kontracepcije se dogovorite z ginekologom. Pričakujem, da se vam bo stanje polagoma zboljšalo in, da lahko še odložite redno jemanje zdravil. Srečno
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar