Med.Over.Net

Kardiologija

CT angiografija vs. MR angiografija

Default avatar

Janko2019

Spoštovani,

Star sem 52 let. Približno tri leta čutim občasne bolečine v prsnem košu levo in pod levo pazduho, ki se prenašajo na levo roko. Zaradi tega sem pri kardiologu že opravil EKG, UZ srca in UZ vratnih žil ter obremenilno testiranje srca. Vsi izvidi so BP. Kardiolog predlaga še CT angiografijo koronarnih arterij, da bi izključil koronarno bolezen.

Na internetu sem prebral, da je CT angiografija koronarnih arterij s kontrastom invazivna metoda – diagnostika. Torej, zaradi stranskih učinkov do pacienta (negativni učinki kontrasta ter velika količina radioaktivnega sevanja), se v zadnjem času za pregled srca (tudi angiografijo koronarnih arterij), uporablja ne invazivna metoda – MR (kardiovaskularna magnetna resonanca). Glede na to, da so rezultati dosedanjih mojih preiskav bili BP, se sprašujem, zakaj bi sedaj moral iti na tako invazivno diagnostiko s stranskimi učinki, ko pa obstaja druga ne invazivna MR diagnostika?

Zaradi vseh navedenih dejstev vas lepo prosim, če mi lahko potrdite, če z metodo MR (kardiovaskularno magnetno resonanco) lahko opravimo koronarno angiografijo arterij in tako izključimo koronarno bolezen?

V naprej se vam lepo zahvaljujem.