Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Povecan srcni utrip - debelost

Default avatar

somebody281

Pozdravljeni,

star sem 21 let in tehtam 130kg. V preteklosti sem bil zelo malo sportno aktiven, pred parimi meseci sem se pa odlocil zaceti hodit v fitness. Vecinoma delam kardio vadbe (hitra hoja, kolo, stopnice, ...) in sem opazil, da imam ze na zacetku vadbe utrip okoli 140-150, po koncu vadbe pa se mi je najvec dvignilo tudi do 197. V paniki sem seveda takrat nehal z vadbo in odsel domov. Veckrat pa tudi obcutim pekoc obcutek v levi strani prsnega kosa za par sekund.

Je lahko tako velik utrip nevaren za moje razmere - koliksen bi lahko bil maximalen, za normalno vadbo? Glede bolecin pa bom poiskal novega osebnega zdravnika, saj mi je stari zdravnik za vsako tezavo s katero sem prisel do njega odgovoril s "shujsaj". Vem da je debelost razlog, ampak ukrepal pa tudi ni nic s kaksnimi preiskavami.
Default avatar

Boris Cibic

Najvišja srčna frekvenca pri zdravem srcu: od številke 220 odštejemo starost, pri vas 220 minus 20, kar znaša 200 in od te številke izračunamo okrog 80% - 90% kar znaša okrog 160 - 180 utripov v eni minuti.
Vsekakor toplo priporočam zmanjšanje telesne teže, kar z dobro voljo boste zanesljivo dosegli , sicer s tujo pomočjo. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si