Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

razlaga izvida

Default avatar

ekstrasistola

Pozdravljeni.
Prosila bi vas za razlago izvida, ker mi ni razumljiv.
Povprečna frekvenca je bila 73/min. Zabeležili smo 104996 QRS kompleksov, od teh 21 ventrikularnih ekstrasistol, vse posamezne, in pa 16 supraventrikularnih, enkrat v paru.
MNENJE: Gre za normalen sinusni ritem z zanemarljivo ektopično aktivnostjo. V povprečju je frekvenca nekoliko višja, v primeru motečih palpitacij ob ekstrasistolah svetujemo uvedbo betablokatorja v nizkem odmerku.
Hvala za odgovor.
Default avatar

Boris Cibic

Zdravo srce pri odraslem človeku v mirovanju utripne okrog 60 krat na minuto. Zadostuje že majhna obremenitev, da se frekvenca utripa poveča. Do nedavnega smo menili, da je srčna frekvenca še normalna do vrednosti 100 utripov na minuto. V zadnjih letih so raziskovalci ugotovili, da je srčna frekvenca v mirovanju nad 80 utripov na minuto previsoka. Zato se v takih primerih moramo potruditi, da ugotovimo vzrok in jo znižamo, v večini primerov z zdravili (Procoralan, Concor, zdravila za ščitnico, pomirjevala, itd.). V spanju srčna frekvenca zelo pade, lahko pod 40 utripov na minuto brez posledic. Tudi pri zdravem srcu stalno nastajajo prezgodnji utripi, ki jih začutimo kot udarce (ekstrasistole). Če se ponavljajo v velikem številu nas motijo in vznemirjajo. Njihovo ponavljanje zaviramo z različnimi zdravili in v skrajnih primerih tudi z manjšimi posegi v srcu.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si