zyrtec
Zanima me kakšni so stranski učinki zyrteksa (10 mg filmsko obložene tablete) na nosečnost.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovana Majda!
S študijami na živalih niso mogli ugotoviti neželenih učinkov. Glede uporabe učinkovine cetirizin (učinkovina v zdravilu Zyrtec) med nosečnostjo je zelo malo znanega. Zato ga med nosečnostjo ne uporabljamo.
Če ga med nosečnostjo vzamemo pomotoma, sicer škodljivi učinki niso predvideni, vendar je treba zdravljenje nemudoma prekiniti.
Zdravila ne smejo jemati tudi ne doječe matere, ker prehaja v mleko.
Lep pozdrav!
Zanima me še ali obstaja kakšno drugo zdravilo, ki ima podoben učinek kot zyrtec in se lahko uporablja v nosečnosti.
Spoštovana Majda!
Obstaja še zdravilo Letizen, ki vsebuje isto učinkovino, vandar so podatki isti kot pri zdravilu Zyrtec.
Drugi antihistaminiki za sistemsko zdravljenje so še: Aerius, Telfast, Dihalar,…
vendar Vas moram opozoriti, da so vsa ta zdravila glede varnosti v nosečnosti preizkušena le na živalskih modelih (razumljivo), da sicer, kot sem že povedala, škodljivi učinki na plod niso bili ugotovljeni, da pa vseeno velja upoštevati opozorilo, da za jemanje v času nosečnosti ta zdravila niso primerna. Samo v primerih, ko je razmerje med tveganjem in koristjo nagnjeno na stran koristi, lahko zdravnik predpiše terapijo, jo skrbno spremlja in zanjo odgovarja.
Pošteno premislite o tem.
Zanima me koliko časa smemo jemati Zytrec. Imam namreč štiri leta starega sina, ki sedaj ima Zyrtec že približno dve leti.
Darja
Spoštovana Darja!
Svetujem Vam, da se pogovorite z otrokovim zdravnikom glede jemanja zdravila Zyrtec. Zdravilo je indicirano pri določenih simptomih in dokler ti obstajajo, je verjetno zdravilo potrebno in je korist za otroka večja od tveganja. Iz podatkov o tem zdravilu nisem razbrala, da je čas uporabe omejen. Vsekakor pa ima to zdravilo tudi kar nekaj neželenih učinkov, zato se mi zdi posvet z zdravnikom najbolj primeren.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.