zyban
Zanima me vaše mnenje o zdravilu Zyban. Na tujih forumih berem veliko pozitivnega, a tudi svarila, da je zdravilo nevarno. Je kdo že poskusil nehati kaditi z Zybanom?
Spoštovani!
Glede zdravila za odvajanje od kajenja – Zyban, nimam svojega mnenja. Tudi jaz poznam le informacije o tem zdravilu, ki so splošno dostopne. Zdravilo ima tako dobre, kot tudi neželene učinke, kot ste že sami omenili. Učinkovina je bupropion – znan antidepresiv in je bila odkrita kot zdravilo za odvajanje od kajenja v ZDA leta 1997. Na nemškem trgu je od leta 2000.
Prvemu navdušenju so sledila resna opozorila o neželenih učinkih, tudi o najresnejših. Zato so v Nemčiji spremenili doziranje zdravila.
Študije neželenih učinkov so pokazale: suhost ust, vrtoglavice, glavobol, motnje spanja, slabost, bolečine v želodcu, psihiatrične motnje,…
Poseben riziko predstavlja zdravilo za paciente, ki imajo probleme z alkoholom, cirozo jeter,…
Popolnoma je prepovedano jemanje bolnikom, ki jemljejo insulin in bolnikom, ki se zdravijo z zdravili proti malariji.
Obstaja pa tudi veliko reklame za to zdravilo in ponudb. Kljub vsemu pa je bilo odvajanje uspešno pri približno 49%-tih primerov.
Jaz bi Vam svetovala previdnost. Tudi pri teh informacijah, ki so dostopne na internetu, je dodano opozorilo, da mora spremljati zdravljenje zdravnik in da je zdravilo dostopno le z receptom.
Svetovala bi Vam, da se obrnete na katero od naših lekarn, kjer poteka, kolikor mi je znano, pomoč pri odvajanju od kajenja pod nadzorom. Moji kolegi v lekarnah Vam bodo radi svetovali. Dobili boste tudi natančne informacije o zdravilih, ki so v uporabi pri nas in so Vam lahko dostopna.
Želim Vam veliko uspeha!
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.